Státní proti-inflační dluhopisy i / i+0,5%

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Tomas 3 11. 11. 2022 00:29

Takže další datum pro podání žádosti o předčasné splacení dubnové emise je 8.2.2023. Začínám se dívat na nabídku termínovaných vkladů, protože něco už půjde ven.
Tomas 3
Návštěvník

Odeslat příspěvekod drummond 11. 11. 2022 08:07

8.2.2023 je nejzazší datum, je tam cca měsíční lhůta od 9.1.2023
drummond
Diskutér

Odeslat příspěvekod Qual 11. 11. 2022 08:24

Rop píše:Škoda? Ty snad žiješ někde, kde nemají inflaci a v ČR držíš jen protiinflační dluhopisy?

To ne, ale nevnímám, že by věci kolem mě zlevnili (až max těch pár možná tisícikorun za elektřinu)... očekával jsem taky tak 17-18 % a rozhodně by to bylo pro mě lepší, než ty drobné od státu, které to vlastně podle všeho udělaly.
Qual
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod bufalobil1 11. 11. 2022 08:45

Dnešní HN citace pro zajímavost

"Ovšem jde i o velké peníze. Opticky nižší říjnová inflace hraje nemalou roli například při výpočtu výnosu protiinflačních dluhopisů. Zastánci konspiračních teorií mohou hned začít hledat linku mezi ministerstvem financí (které ušetří na úrocích) a statistiky, jejichž metodika to umožnila. Ministerstvo financí navíc bylo zřejmě jediné, kdo metodiku předem znal, jinak se jejich ve středu zveřejněný odhad 15,3 % vysvětlit nedá . Metodika statistiků má zjevně také dopady na tržní sazby. Ty na delším konci začaly klesat, a to už ve středu. Můžeme jen hádat, zda se „trh“ dovtípil díky predikci ministerstva, nebo cenné informace unikly i jinou cestou."
bufalobil1
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Jirka.2 11. 11. 2022 08:46

Jirka.2
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod bufalobil1 11. 11. 2022 08:52

Nic jsme neovlivnovali a ta částka také nesouhlasí
bufalobil1
Nadšenec

Odeslat příspěvekod xls 11. 11. 2022 08:59

Téhle vládě se podařilo za pár měsíců přesvědčit investory, že je tady Czech Banana Republic a investovat tady nemá cenu. Za to v dlouhodobém horizontu hodně zaplatí...
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod drummond 11. 11. 2022 08:59

Stejně jako Michl riskuje s věrohodnosti a reputaci CNB, tak CSU riskuje obdobně. Možná se to nezdá, ale tohle je hodně nebezpečné. Jako trhy berou s úsměvem oznámení těchto instituci z Turecka či Ruska, tak tam takovýmto hrátky s čísly směřujeme též.

Oznámit, že jsme v deflaci, totiž není nic jiného než absolutní vtip.
drummond
Diskutér

Odeslat příspěvekod lungaj 11. 11. 2022 09:47

drummond píše:Stejně jako Michl riskuje s věrohodnosti a reputaci CNB, tak CSU riskuje obdobně. Možná se to nezdá, ale tohle je hodně nebezpečné. Jako trhy berou s úsměvem oznámení těchto instituci z Turecka či Ruska, tak tam takovýmto hrátky s čísly směřujeme též.

Oznámit, že jsme v deflaci, totiž není nic jiného než absolutní vtip.

Jednoznačný souhlas. Jakkoliv bude ČSÚ obhajovat oprávněnost své metodiky, tak jde o zřejmý nesmysl. Státní dotace přece nemůže mít vliv na hodnocení ceny zboží/služby. Zahrnutí prominutí POZE je v pořádku - tam jde o snížení ceny placené zákazníkem. Zahrnutí úsporného tarifu je šaškárna - tam jde o jednorázovou státní dotaci vyplacenou zákazníkovi prostřednictvím dodavatele elektřiny.
lungaj
Návštěvník

Odeslat příspěvekod saabik 11. 11. 2022 09:55

Pokud skutečně dojde k narovnání této anomálie v lednu 23, není to všechno tak trochu bouře ve sklenici vody?
Alpina B3 Touring 2023

Všichni skončíme u Porsche.
saabik
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod drummond 11. 11. 2022 10:06

K narovnání by dojít mělo, pokud tedy ČSU zase nevymyslí nějaký fígl, ale spíše jde o to, že vypadá ukrutně nevěrohodně, když ti energie v říjnu klesne o 50% (v době konstatního zdražování energií od všech dodavatelů) a v lednu zase stoupne, vliv na celkovou inflaci to má skoro 3,5%, takže se v jednom měsíci dostaněš do deflace, aby za dva měsíce poté byla zase extrémní inflace. Není to vůbec konzistentní, dle těch čísel se nelze řídit, nikdo to nebude brát vážně. Meziměsíčně inflace klesla o 1,4%, což je nejvýraznější výsledek v novodobé historii. Čistě teoreticky je to deflace jak prase. Ale máš tam disclaimer, že to vlastně tak úplně není. Takže až ČSU vydá jiná čísla, budou alarmující třeba jiným směrem, budeme je brát vážně? Bude tam taky disclaimer, že to platí tak trochu napůl? Fakt tancují na tenkém ledu. A ještě tam uvedou, že bez tohoto započítání je vlastně inflace 18,6% (nikoli 15,1%), takže podprahově vlastně říkají, že to je jinak.

Ještě minulý pátek na semináři ČNB ředitel měnové sekce Král hovořil o tom, že úsporný tarif vliv na inflaci nemá. Jinými slovy, ČNB o tom, jak to spočítají nevěděla a predikovala inflaci na téměř 18%. MF, které rovněž vydalo svou prognózu se jako jedniné trefilo, když odhadovalo lehce přes 15%. Hmmm...

Opravdu to silně přispívá ke konspiračním teoriím, že jim šlo o to snížit záměrně onu říjnovou inflaci, která je základem pro výpočet lednové emise protiinflačních dluhopisů, kterých je vydáno přes 10x více než dubnových, pro které je základ právě ta lednová inflace. Jinými slovy, když lednová abnormálně o 3,5% vystřelí není to taková tragédie, jako ta říjnová.
Naposledy upravil drummond dne 11. 11. 2022 10:15, celkově upraveno 1
drummond
Diskutér

Odeslat příspěvekod vlkoslav 11. 11. 2022 10:14

Není to bouře ve sklenici vody. Je to prachsprostá krádež. A myslím, že připravovaná už daleko dříve. Svědčí o tom i to absurdní označení - úsporný tarif. Možná původně o něčem takovém uvažovali, ale výsledek je úplně jiný. Jakýpak úsporný? Jakýpak tarif? Dostali jsme jednorázovou dotaci 3500, už ji mám na účtu.
A že se to za rok vrátí? To zrovna. Mají rok přípravu jiné kulišárny.
vlkoslav
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod tmx643 11. 11. 2022 11:05

A v očkování jsou 5G čipy a na Ukrajině mají laboratoře na výrobu bojových komárů.

Jsou to všechno jen a jen konspirace. Ministerstvo financí si platby jen o rok odloží, nic neušetří, pokud jste tu lednovou emisi už nevypověděli. A ČSÚ to spočítalo dobře. Všem nám tady cena elektřiny díky úspornému tarifu klesla, velké části na nulu. Takže vliv na index spotřebitelských cen, čili na náklady na nákup, to má. CPI není porovnávání ceníkových cen, ale nákladů na nákup standardizovaného spotřebního koše. A náklady na platby za elektřinu klesly.
A jak je řečeno, nyní klesly, v lednu zase stoupnou, takže to bude ve výsledku jedno. Výpočet je ale správný a logický.
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod outlier 11. 11. 2022 11:46

Asi zdaleka nejde jen o ty dluhopisy, ale taky o valorizace důchodů...
outlier
Nadšenec
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Marek Lutonský 11. 11. 2022 12:03

Vidím to stejně. Za energie platí koncoví zákazníci díky státnímu zásahu méně, má to tedy vliv na inflaci. ČSÚ to tady vysvětluje: https://www.czso.cz/csu/czso/komentar-c ... am-energii
Marek Lutonský
Hlavní administrátor
Uživatelský avatar

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků