drkarel: Je to skoro až vtipné, jaké bludy můžou kolovat... Přitom je to přesně naopak. Kdo má v bytě nebo domě kamna na uhlí, nebo i krbovky na dřevo, vystavuje se zplodinám, a co jsem četl studii myslím z UK, tak tam, kde se topí v nějakých kamnech nebo krbovkách, tak když v tom žije malé dítě a dostává se do něj ten prach a bordel, tak ty děti jsou pak v průměru o 2 centrimetry menší, než děti, které žili v bytě bez krbovek...
https://energozrouti.cz/clanek/domaci-k ... tni-obtizeMyslím, že úřady moc dobře vědí, proč během několika málo let už nebude kolaudován nový byt nebo dům s komínem...
K těm moderním stavbám. Upřímně si nejsem jistý, jak je to v dřevostavbách, teď myslím něco jako RD Rýmařov, ne dřevostavby z masivu, takové ty přiznané. Ale upřímně dřevostavby mě nikdy nezajímaly, je to sice o něco levnější, ale velmi rychle, během pár let, může uhnít klidně čtvrtina baráku, když se něco udělá špatně v koupelně třeba a někde nepozorovaně zatéká. Už jsem takové případy viděl a mile rád si připlatím za cihly nebo Ytong.
No a když je barák zděný a izolovaný logicky zvenku, tak si nejsem jistý, jaké výpary z čeho má kdo na mysli? Když je vevnitř normální omítka a barva stejně, jako kdekoliv jinde.
Pak záleží, kdo si co do domu nainstaluje. Ale přesně všechny výše uvedené problémy řeší rekuperace, která dům větrá 24/7, aniž by se musely otevírat okna a zároveň dokáže ten vzduch měnit tak, že ten čerstvý vzduch jde do domu už zahřátý, tedy není to, jako když někdo otevře okno a dům ochladí.
A já třeba rád větrám, určitě, ale když si třeba vyvětrám před spaním a pak spím 8 hodin, i tak je vzduch v místnosti vydýchaný, než se probudím a znovu vyvětrám. S rekuperací mám vzduch stále čerstvý, čili pro zdraví je to určitě daleko lepší, protože vydýchaný vzduch právě může způsobit bolesti hlavy, nebo že spánek není kvalitní atp.
Rekuperace také drží stálou vlhkost. Tedy plísně atp., vůbec nehrozí.
Někdo ještě nějaký další blud?
-- 23. 12. 2022 09:04 --Jirka2: "A děti jsou to jediný, co tu po tobě zůstane"
No, přesně tak! Proto je docela fajn jim nepředat planetu v rozvratu...
Jinak jestli je ti 110m2 málo, kolik máš dětí? Pro normální 4členou rodinu mi to připadá akorát. Mám známé, co žijí v obrovském baráku (okolo 200m2) ve třech a půlka místností je skladiště starých krámů po babičce, ani obligátní roky nepoužívaný rotoped samozřejmě nechybí...
A kupovat obrovský barák, vytápět ho, aby z půlky byl sklad? Sorry, ale takový magnát fakt nejsem... Zároveň kubické metry prostoru, které nemáš, nemusíš vytápět...
A btw. ten kamarád s velkým barákem, má to 2 patra, spálí asi 10m3 dřeva za sezonu. Zatím ho to ještě baví, práci má flexibilní, jinak by tím trávil většinu víkendů v létě a nepřekvapivě s rostoucí cenou plynu došlo k spill overu cen. Tedy vozík dřeva, který kupoval loni a předloni za 1000-1500, dneska stojí už 3000-3500... A to není pokrácené a suché, sám to musí posekat, pokrátit a vyskládat někde, aby to proschlo.
Čili je to už podstatně méně výhodné, než to bylo a musí do toho investovat nemálo manuální práce. A kdyby teď práci změnil a nemohl si to dřevo dělat v pracovní době, nejspíš by to už ztratilo veškerou atraktivitu.
Taky už sám hlásí, že na stará kolena chce něco menšího, bez schodů a bez dřeva. Když ti projde za rok rukama několikrát tam a zpět několik tun dřeva, to asi není aktivita, kterou bys chtěl dělat v 70 letech třeba, a dokážu si představit, že obzvlášť ti více vydělávající z nás by ten čas raději trávili prací za peníze, než šaškováním se dřevem...
Mohutně tam zateplil stropy, kde izolace byly "vybydlené" od kun a vos, ale venkovní izolaci má jen na severní straně 10cm polystyren. Jinak je to bez izolace. Je to asi 15 let starý barák, takže tam se ještě moc neizolovalo. Přestože je to stavěné ze 44 Porothermu, PENB bude někde mezi D-C, což není špatné, ale žádný zázrak taky ne. Kdyby byl PENB B, jsem si celkem jistý, že toho dřeva spálí ani ne polovinu....