Možná nosím dříví do lesa, ale narazil jsem na Internetu na pár dotazů, jak si o vrácení daně požádat, a protože sám nějaké akcie ČEZu u Interactive Brokers držím, sepíšu tady postup (platný pro rok 2023), kterým jsem se dopracoval ke „své“ správné 15% dani z dividendy ČEZ.
Nejdřív omáčka okolo:
ČEZ neví, komu tu dividendu přesně vyplácí. Mezi vámi a ČEZ stojí Interactive Brokers a Raiffeisenbank a pro jednoduchost to zdaní všem klientům IBKR stejně, bez ohledu na to, na jakou daň mají nárok.
Uspěl jsem s následujícím postupem:
Potřeboval jsem: Textový editor (Word nebo obdobný), naskenovaný podpis (nebo něco, co za podpis považuji) a datovou schránku. Pokud datovou schránku nemáte, můžete vše poslat poštou ČEZu.
Všechny dokumenty jsem vyplňoval elektronicky. Kde byl potřeba podpis, vložil jsem naskenovaný obrázek. Nic jsem netiskl.
- Ze stránky Nejčastější dotazy, ze sekce JE MOŽNÉ POŽÁDAT O VRÁCENÍ ROZDÍLU SRÁŽKOVÉ DANĚ? JAK? DAŇOVÉ FORMULÁŘE KE STAŽENÍ, stáhněte:
- Prohlášení o daňové rezidenci pro vlastníky akcií - jste-li fyzickou osobou
Tohle můžete rovnou vyplnit, stačí znát svoje osobní údaje a podpis. - Žádost o vrácení srážkové daně z dividend
Pro tento dokument si budeme muset vygenerovat podklady, viz níže.
- Prohlášení o daňové rezidenci pro vlastníky akcií - jste-li fyzickou osobou
- V klientském portálu Interactive Brokers si necháme vygenerovat dva výpisy: Jeden, který potvrzuje počet akcií s nárokem na dividendu k ex-date (rozhodnému dni) a jeden, ze kterého bude patrná čistá vyplacená dividenda a sražená daň.
- Otevřete Performance & Reports -> Statements.
Měli byste před sebou vidět: Default Statements a níže Custom Statements. Budeme pracovat s Custom Statements, abychom ČEZu neposílali více informací, než je nutné. - V sekci Custom Statements, klikněte na "+" (nový výpis).
Statement Name: Dividend Accruals
Statement Type: Activity
Sections: zaškrtnout Account Information, Open Dividend Accruals
Section Configurations: Vše nastavit na No.
Pouze Display Mailing Address in Account Information: Yes, aby byly ve výpise vidět naše údaje.
Format: PDF
Language: English
a dokončit vytvoření konfigurace výpisu. - Teď je potřeba výpis spustit kliknutím na šipku doprava vedle jeho jména =>.
Vybereme:
Period: Daily
Date: 2023-06-29 (div ex-date ČEZ 2023)
Format: PDF -> Download
Pokud jste vše udělali správně, máte teď stažené PDF, kde je v hlavičce Vaše jméno a adresa, a v sekci Open Dividend Accruals najdeme řádek pro ČEZ.
Nejdůležitější informací je zde sloupeček Quantity, tedy počet držených akcií k ex-date.
Výpis obsahuje i nějaké informace u částkách, takže by se mohlo stát, že je vyhráno, ale pozor! U mě nakonec vyplacené částky neseděly, proto jsem potřeboval ještě výpis o skutečném příjmu dividendy: - Obdobně jako v předchozím případě si vyrobíme nový Custom statement, pojmenujeme ho třeba Dividends.
Sections: Account Information, Dividends, Withholding Tax - Výpis Dividends je potřeba spustit pro správné datum: zdá se, že pro den následující ke dni výplaty dividendy. Pro mě
Date: 2023-08-02.
Opět stáhneme jako PDF. Měla by tam být vidět celková částka vyplacené dividendy i srážková daň.
- Otevřete Performance & Reports -> Statements.
- S podklady výše můžeme přistoupit k vyplněné samotného formuláře Žádost o vrácení srážkové daně z dividend, jehož šablonu poskytl ČEZ.
Nezapomeňte nahoře vyplnit rok výplaty, dále svoje jméno, adresu a Zemi daňového rezidenství (Česká republika).
Název akcionáře zapsaného v Centrálním depozitáři cenných papírů: Raiffeisenbank a.s. / Interactive Brokers
(Raději jsem vyplnil obojí. Že jsou akcie deponované přes Raiffeisenbank, jsem se dozvěděl od supportu Interactive Brokers. Samotná Raiffeisenbank odmítala prozradit, zda je v CDCP psaná ona nebo IBKR)
Počet akcií držených konečným příjemcem: Vyplňte podle Quantity z prvního výpisu.
Sazba srážkové daně při výplatě dividend: Podělte si, kolik bylo strženo - mělo by to být 35
Správná srážkové daně, která má být uplatněna (platí pro rok 2023): 15
Požadovaná částka rozdílu srážkové daně k vrácení CZK: dopočítejte si
Nezapomeňte doplnit číslo svého bankovního účtu, nějaký podpis (opět stačí sken nebo cokoliv, co za podpis považujete). - Všechny vyplněné MS Word dokumenty doporučuji uložit jako PDF a poslat Datovou schránkou na ČEZ, případně můžete zkusit papírovou poštu. Zpracování žádosti a výplata rozdílu na účet trvala tuším cca měsíc, možná méně.
Obdobný způsob by mohl fungovat i u jiných brokerů. Přiznám se, že jsem byl sám překvapený, že ČEZ moji žádost uznal, ačkoliv jsem nebyl schopný doložit celý řetězec CDCP - Raiffeisenbank - Interactive Brokers - já. Ani nevím, jak bych na to šel.