Návod: ČEZ a srážková daň u Interactive Brokers / Lynx

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod chovanecm 30. 9. 2023 14:05

Máte akcie ČEZ u Interactive Brokers nebo Lynx, jste fyzická osoba - daňový rezident ČR, a přišla vám dividenda sražená o 35 % místo 15 %?
Možná nosím dříví do lesa, ale narazil jsem na Internetu na pár dotazů, jak si o vrácení daně požádat, a protože sám nějaké akcie ČEZu u Interactive Brokers držím, sepíšu tady postup (platný pro rok 2023), kterým jsem se dopracoval ke „své“ správné 15% dani z dividendy ČEZ.

Nejdřív omáčka okolo:
ČEZ neví, komu tu dividendu přesně vyplácí. Mezi vámi a ČEZ stojí Interactive Brokers a Raiffeisenbank a pro jednoduchost to zdaní všem klientům IBKR stejně, bez ohledu na to, na jakou daň mají nárok.

Uspěl jsem s následujícím postupem:
Potřeboval jsem: Textový editor (Word nebo obdobný), naskenovaný podpis (nebo něco, co za podpis považuji) a datovou schránku. Pokud datovou schránku nemáte, můžete vše poslat poštou ČEZu.
Všechny dokumenty jsem vyplňoval elektronicky. Kde byl potřeba podpis, vložil jsem naskenovaný obrázek. Nic jsem netiskl.

1. Ze stránky Nejčastější dotazy, ze sekce JE MOŽNÉ POŽÁDAT O VRÁCENÍ ROZDÍLU SRÁŽKOVÉ DANĚ? JAK? DAŇOVÉ FORMULÁŘE KE STAŽENÍ, stáhněte:
  2. V klientském portálu Interactive Brokers si necháme vygenerovat dva výpisy: Jeden, který potvrzuje počet akcií s nárokem na dividendu k ex-date (rozhodnému dni) a jeden, ze kterého bude patrná čistá vyplacená dividenda a sražená daň.
    1. Otevřete Performance & Reports -> Statements.
      Měli byste před sebou vidět: Default Statements a níže Custom Statements. Budeme pracovat s Custom Statements, abychom ČEZu neposílali více informací, než je nutné.
    2. V sekci Custom Statements, klikněte na "+" (nový výpis).
      Statement Name: Dividend Accruals
      Statement Type: Activity
      Sections: zaškrtnout Account Information, Open Dividend Accruals
      Section Configurations: Vše nastavit na No.
      Pouze Display Mailing Address in Account Information: Yes, aby byly ve výpise vidět naše údaje.
      Format: PDF
      Language: English
      a dokončit vytvoření konfigurace výpisu.
    3. Teď je potřeba výpis spustit kliknutím na šipku doprava vedle jeho jména =>.
      Vybereme:
      Period: Daily
      Date: 2023-06-29 (div ex-date ČEZ 2023)
      Format: PDF -> Download

Pokud jste vše udělali správně, máte teď stažené PDF, kde je v hlavičce Vaše jméno a adresa, a v sekci Open Dividend Accruals najdeme řádek pro ČEZ.
      Nejdůležitější informací je zde sloupeček Quantity, tedy počet držených akcií k ex-date.

Výpis obsahuje i nějaké informace u částkách, takže by se mohlo stát, že je vyhráno, ale pozor! U mě nakonec vyplacené částky neseděly, proto jsem potřeboval ještě výpis o skutečném příjmu dividendy:
    4. Obdobně jako v předchozím případě si vyrobíme nový Custom statement, pojmenujeme ho třeba Dividends.
      Sections: Account Information, Dividends, Withholding Tax
    5. Výpis Dividends je potřeba spustit pro správné datum: zdá se, že pro den následující ke dni výplaty dividendy. Pro mě
      Date: 2023-08-02.
      Opět stáhneme jako PDF. Měla by tam být vidět celková částka vyplacené dividendy i srážková daň.
  3. S podklady výše můžeme přistoupit k vyplněné samotného formuláře Žádost o vrácení srážkové daně z dividend, jehož šablonu poskytl ČEZ.
    Nezapomeňte nahoře vyplnit rok výplaty, dále svoje jméno, adresu a Zemi daňového rezidenství (Česká republika).
    Název akcionáře zapsaného v Centrálním depozitáři cenných papírů: Raiffeisenbank a.s. / Interactive Brokers
    (Raději jsem vyplnil obojí. Že jsou akcie deponované přes Raiffeisenbank, jsem se dozvěděl od supportu Interactive Brokers. Samotná Raiffeisenbank odmítala prozradit, zda je v CDCP psaná ona nebo IBKR)

Počet akcií držených konečným příjemcem: Vyplňte podle Quantity z prvního výpisu.
    Sazba srážkové daně při výplatě dividend: Podělte si, kolik bylo strženo - mělo by to být 35
    Správná srážkové daně, která má být uplatněna (platí pro rok 2023): 15
    Požadovaná částka rozdílu srážkové daně k vrácení CZK:
    dopočítejte si

Nezapomeňte doplnit číslo svého bankovního účtu, nějaký podpis (opět stačí sken nebo cokoliv, co za podpis považujete).
  4. Všechny vyplněné MS Word dokumenty doporučuji uložit jako PDF a poslat Datovou schránkou na ČEZ, případně můžete zkusit papírovou poštu. Zpracování žádosti a výplata rozdílu na účet trvala tuším cca měsíc, možná méně.

Obdobný způsob by mohl fungovat i u jiných brokerů. Přiznám se, že jsem byl sám překvapený, že ČEZ moji žádost uznal, ačkoliv jsem nebyl schopný doložit celý řetězec CDCP - Raiffeisenbank - Interactive Brokers - já. Ani nevím, jak bych na to šel.
chovanecm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Milos 30. 9. 2023 18:20

A není jednodušší kupovat české dividendové akcie přes české burzy/banky a toto vše si ušetřit? :-)
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod ... 30. 9. 2023 19:41

Asi tak. :tleskani
...
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod DrumSession 30. 9. 2023 20:45

Nice !! Perfektní rada.

1) Žádost jsi podal po RD 1D nebo později ?
2) Kolik asi je času než ČEZ pošle divi do Lynx ?
3) Finance vracel ČEZ nebo někdo jiný ?
4) Jak dlouho to trvalo (nebo finance rovnou poslal/i jen s -15%) ?
5) Bude si to broker/ČEZ "pamatovat" i pro příští rok/y nebo opět "opičárna" ?
PENÍZE nebo nepočitatelná LÁSKA ? ŠTĚSTÍ spočívá vědět to, co si vybrat
Nesmíte se bááát a na hlavu si nechat s... Takže? Musíte se ptááát !!
DrumSession
Diskutér

Odeslat příspěvekod octaviampi 1. 10. 2023 01:27

Milos píše:A není jednodušší kupovat české dividendové akcie přes české burzy/banky a toto vše si ušetřit? :-)

Jednodussi mozna ano, ale mnohem drazsi
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod chovanecm 1. 10. 2023 16:11

DrumSession píše:Nice !! Perfektní rada.

1) Žádost jsi podal po RD 1D nebo později ?
2) Kolik asi je času než ČEZ pošle divi do Lynx ?
3) Finance vracel ČEZ nebo někdo jiný ?
4) Jak dlouho to trvalo (nebo finance rovnou poslal/i jen s -15%) ?
5) Bude si to broker/ČEZ "pamatovat" i pro příští rok/y nebo opět "opičárna" ?

1+3+4):
Žádost jsem posílal 25. srpna. Rozdíl v dani dorazil 7. září přímo od ČEZ, a to na můj český bankovní účet, tedy zcela mimo brokera.
2) Vypadá to, že jeden pracovní den (datum pro výplatu dividendy bylo 1.8., připsaná mi - pokud tomu správně rozumím - byla 2.8.)
5) Zcela jistě si to nikdo pamatovat nebude. Důvod je prostý. ČEZ neví, kolik akcií držíš k rozhodnému dni. A daň se sráží u zdroje, tedy u ČEZu. Takže ČEZ tam vidí nějaký Interactive Brokers a napálí mu 35 %. Vyhnout se tomu v tento okamžik nedá. Upřímně by mě zajímalo, jak to řeší třeba Fio pro lidi s master účtem.

-- 1. 10. 2023 16:17 --

Milos píše:A není jednodušší kupovat české dividendové akcie přes české burzy/banky a toto vše si ušetřit? :-)

Jak se to vezme. Já třeba pokaždé bojuju s ovládáním Fio eBroker, protože v určitých případech vůbec nesedí popisy políček příkazu k nákupu/prodeji s tím, co se do těch políček píše :-D
Ale jo, pokud se přes tohle člověk nějak dostane, a nevadí mu mírně vyšší poplatek, tak je to jednodušší jak kvůli dividendě, tak kvůli přístupu na valnou hromadu. Tam bylo u IBKR potřeba akcie držet už někdy v dubnu, i když VH byla v červnu. (Ne, že by samotná VH tak jako tak nebyla mrhání časem)
chovanecm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wit.cz 8. 8. 2024 10:04

Platí to i pro letošní rok nebo došlo ke změnám?
<- Pod obrázkem najdete odkaz na platformu Portu, kde po registraci získáme oba 3 měsíce bez poplatků. Díky, kdo jste využil.
wit.cz
Diskutér

Odeslat příspěvekod wit.cz 14. 8. 2024 14:14

Odpovím si sám, platí.
<- Pod obrázkem najdete odkaz na platformu Portu, kde po registraci získáme oba 3 měsíce bez poplatků. Díky, kdo jste využil.
wit.cz
Diskutér