Akcie Trinity a zdanění

Co, kdy, proč a jak správně zdanit. Rady, tipy a návody pro všechny podnikající subjekty v ČR

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Rop 1. 6. 2024 07:05

Ty máš názor, já čtu zákon.
To, že zaměstnavatelé ani berňáci zákon nedodržují (ohýbají), je věc jiná. Úrok z prodlení má přijít od zaměstnavatele, nikoliv od berňáku.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod wit.cz 1. 6. 2024 07:19

Ovšem zaměstnanec už u zaměstnavatele nemusí od března pracovat, těžko mu pak může něco "doměřit". Nehledě na skutečnost, že zaměstnavatel se o celé věci nemá jak dozvědět.
To je absurdní. Přímo to implikuje, že v situaci, kdy se s odstupem FÚ "ozve" zaměstnanci (např. na základě hlášenky ze zahraničí), by je měl zaměstnanec odpálkovat s odkazem na zaměstnavatele :-D
<- Pod obrázkem najdete odkaz na platformu Portu, kde po registraci získáme oba 3 měsíce bez poplatků. Díky, kdo jste využil.
wit.cz
Diskutér

Odeslat příspěvekod Rop 1. 6. 2024 08:59

Nic jsi nepochopil.
Pokud zaměstnavatel udělá zaměstnanci roční zúčtování, ale neměl ho udělat z důvodu chyby na straně zaměstnavatele, tak musí provést opravu ročního zúčtování. Jak se to dozví - třeba tak, že zaměstnavatel po něm chce potvrzení.
Zaměstnavatel se musí následně vyrovnat s berňáky a úrok z prodlení jde přes zaměstnavatele od zaměstnance na berňák.
Zaměstnanec by měl mít potvrzení úplně stejné, jako kdyby žádné roční zúčtování nebylo provedeno.
Zaměstnanec pak podá (včas nebo pozdě) daňové přiznání.

Ale zaměstnavatelům se do tohoto postupu nechtělo, tak řekli, ať si podá přiznání. Což berňáci neřeší, ale přicházejí o úrok z prodlení od zaměstnavatelů (oni by je pravděpodobně nebyly schopni vyměřit, protože by to bylo méně než 1000 Kč). Je to správní praxe už 30 let, ale zákon je napsaný jinak.

Ale tohle se v roce 2027 změní a bude vidět přímo na osoby.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod drabeczek 3. 6. 2024 11:54

Má už někdo informaci, kdy bude letos vyplacena dividenda? Díky
drabeczek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lenka_2 3. 6. 2024 16:59

TnT2 píše:To je běžný omyl, že dividenda nebo jiný příjem, který přijde na obchodní účet u brokera nebo do nějaké peněženky na investiční platformě je v nějakém vzduchoprázdnu a nevzniká tím daňová událost dokud ji/jej nepřevedu na svůj běžný účet.

Já to beru tak, že to jsou jen takové body v počítačové hře. Opravdové peníze se z toho stanou, až když požádám o výběr.

wit.cz píše:A i to zdanění u zdroje neřeší nic na povinnosti zdanit zde - pak teprve lze započítat již odvedenou daň podle smluv o zabránění dvojího zdanění

Já mám se státem (i když stát o tom možná ještě neví) uzavřenou takovou gentlemanskou dohodu: já nebudu jeho úředníky obtěžovat zbytečným daňovým přiznáním s nulovou výslednou daní a on mě za to taky nebude obtěžovat jeho vyžadováním. Navzájem si tím ušetříme spoustu zbytečné administrativy, aniž by na tom kdokoli finančně tratil.

Rop píše:Lenka_2: nějaká konzultace s daňovým poradcem by určitě prospěla

Můj bratr je lékař. Kdykoli mu vylíčím nějaký svůj zdravotní problém, tak mi poradí, ať si s tím zajdu k doktorovi. :-)
Lenka_2
Nadšenec

Odeslat příspěvekod 123123123 3. 6. 2024 17:14

Ale jaky lekar? Lekarem je i patolog. :D
123123123
Trvalý BAN

Předchozí stránka