DIP - dlouhodobý investiční produkt (na penzi)

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod fijosh 29. 7. 2024 22:42

Já snad někde něco psal o častém obchodování uvnitř DIPu?

Pouze jsem doplnil příspěvek od DrumSession, kde sice vypsal poplatky za nákup a za správu, ale už ne poplatek za prodej.
Když už se detailně rozebírají poplatky u konkrétního poskytovatele, tak je dobré zmínit, že je tam i "výstupní" poplatek, se kterým by měl člověk počítat.

mistr světa amoleta píše:No a to, co píšeš v druhém odstavci, je snad zcela jasné každému, kdo někdy u banky/brokera už přímé akcie či ETF kupoval

Sis to zase nemohl odpustit, viď? Představ si, že ne všichni se narodili se znalostmi obchodování na kapitálových trzích.
Taky sem někdy zabloudí lidi, kteří nejsou touhle problematikou políbení a třeba ocení, když tu najdou kompletní a srozumitelné informace, které nemusí být na první pohled zřejmé z ceníků poskytovatelů.
fijosh
Návštěvník

Odeslat příspěvekod minarjo 29. 7. 2024 23:36

Snad všude to mají banky i brokeři v ceníku jako poplatek za "obchod" (na burze či mimoburzovním OTC trhu, to je teď jedno). Že obchod je jak nákup, tak i prodej, to už nechám k posouzení běžné populaci, zda je to jasné - já tedy myslím, že určitě ano :D.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod DrumSession 3. 8. 2024 09:48

Výplata DIPu - jednou z možností je výplata najednou tak, že si převedu cenné papíry z DIP účtu na běžný investiční účet. Nemusím tak tituly vyprodat, přerušit 3R č.test a získat finance. Za ně pak zase nakoupit tituly a začít 3R. Tento způsob je další variantou, lze ji uplatnit jen na část nebo některé pozice :potichu :nenapadne

Další možností je založit si 2 (příp. 3) DIPy pro vyjímečný případ nutnosti předčasného ukončení (a zpětné dodanění) jednoho z DIPů v budoucnosti. Např. na jeden DIP nechám posílat příspěvky od zam. na druhý svoje finance. Je to komplikovanější a admin. náročnější postup za cenu získání flexibility pro strejčka přihodu. Celk. poplatky, přístup k riziku a volba investic samozřejmě rozhodují.
PENÍZE nebo nepočitatelná LÁSKA ? ŠTĚSTÍ spočívá vědět to, co si vybrat
Nesmíte se bááát a na hlavu si nechat s... Takže? Musíte se ptááát !!
DrumSession
Diskutér

Odeslat příspěvekod Ridder 4. 8. 2024 08:34

Poslal jsem dotaz na XTB.
Dobrý den, pane X,

co se týče produktu DIP je to v plánogramu na tento rok, respektive na 4 čtvrtletí tohoto roku.

Přeji hezký víkend.

S pozdravem

Tomáš Herden
Junior Account Manager

e-mail: tomas.herden@xtb.cz
tel: +420 226 259 999
Ridder
Návštěvník

Odeslat příspěvekod alebac 4. 8. 2024 10:59

No úplně bych na to nespoléhal... Mají to už vůbec zprovozněný v tom Polsku, kde s tím chtěli začít?
alebac
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod JordanT 4. 8. 2024 18:53

Možná to zde už někde padlo, ale nenašel jsem.
Jak se asi bude dokládat vynaložená částka účtařce? Je mi jasné, že je to první rok, takže nic není jisté.
Chtěl bych do Fio poslat 1975EUR. Pošle mi Fio po novém roce PDF kde bude napsáno, že jsem v roce 2024 vynaložil 49 467,89Kč na DIP?
Nebo myslíte, že to bude složitejší?
JordanT
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Milos 4. 8. 2024 19:18

Pro daňové odpočty posílá každá organizace svým klientům roční potvrzení. V rámci DIP tomu určitě nebude jinak :-)
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod Thom 4. 8. 2024 19:33

To sice ano, ale v Kč asi ne.
No,mzdovky budou mít radost.
Thom
Diskutér

Odeslat příspěvekod Milos 4. 8. 2024 19:52

Ohledně kurzů se zde diskutovalo nedávno viewtopic.php?f=312&t=1330926&st=0&sk=t&sd=a&start=885 Až to budou účetní řešit, tak zajisté budou vědět, jaký kurz pro převod použít.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod Rop 4. 8. 2024 20:05

Jsem myslel, že už se vám nové znění § 38 odst. 1 písm. b) zákona o daních z příjmů vrylo pod kůži:
(1) Přepočet cizí měny na českou měnu provede poplatník, který
b) není účetní jednotkou podle zákona upravujícího účetnictví,
1. kurzem pro přepočet daně pro den vzniku příjmu, výdaje nebo jiné položky pro výpočet daně, nebo
2. jednotným kurzem.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Thom 4. 8. 2024 20:18

Miloš, Rop: hele já jsem s tím v pohodě, stejně si DPFO dělám sám a DIP (zatím) ani nemám, ale vy máte evidentně o mzdových účetních trošku zidealizované mínění... :)
Na druhou stranu, kdo investuje v EUR, beztak jejich služeb většinou nevyužívá.
Thom
Diskutér

Odeslat příspěvekod Rop 4. 8. 2024 20:21

Účetní tam dá roční kurz. O tom není třeba diskutovat. Maximálně se zeptá jiné účetní a ta jí řekne, že má použít roční kurz. Stejně z toho potvrzení bude prd vidět. Ale když budete mít přístup k surovým datům, tak můžete použít kurz denní.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod minarjo 4. 8. 2024 22:32

Osobně nečekám, že od jednotlivých českých společností poskytujících DIP budou chodit v lednu potvrzení PRO ČESKÉ DANĚ s částkami v dolarech, eurech či třeba zlotých :D. Čekám to téměř jistě v Kč, otázka je tedy jen, jaký kurz použijí. Snad tedy ten Jednotný (tak jako to umí a dělá třeba broker Degiro v Ročním výkazu v části Přehled dividend v CZK).
Ale možná budeme překvapeni a některé společnosti fakt nechají přepočty na nás. Ostatně i v běžných výpisech (použitých pro danění prodejů cenných papírů a zahraničních dividend) to má dnes každý broker také jinak.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod DrumSession 10. 8. 2024 01:34

Pár info mezi řádky, fin. výhled a poplatky, i když toho moc neřekli, je to spíše AD...
https://investice.hn.cz/c1-67349130-vel ... i-na-penzi
PENÍZE nebo nepočitatelná LÁSKA ? ŠTĚSTÍ spočívá vědět to, co si vybrat
Nesmíte se bááát a na hlavu si nechat s... Takže? Musíte se ptááát !!
DrumSession
Diskutér

Odeslat příspěvekod A0.. 13. 8. 2024 14:30

Zdravím, uvažuji nad založením DIP, ale stále se nemohu rozhodnout kde - můžete mi prosím doporučit přes koho podle parametrů?

- na dobu minimálně 20 let
- ideálně do EUR ETF, např. MSCI World
- příspěvek zaměstnavatele zatím 500 Kč/měs. - konverze by musela tedy proběhnout přímo u poskytovatele
- moje měsíční příspěvky do 3500 Kč - posílal bych klidně i v EUR (konverze přes Revolut)

Co jsem se díval, tak se mně líbí Fio, ale zde narážím na poplatky při pravidelném (měsíčním) investování.
Jsem v investování amatér - začátečník, zatím ve fázi studia. Takže bych se rozhodně nechtěl pouštět do složitých operací, ale nakupovat pravidelně ETF.
Poradíte prosím, kde by to pro moje potřeby bylo nejvhodnější při současných podmínkách zaloit? Je mi jasné, že v čase se mohou podmínky měnit a že to může za pár let být jinak...
Děkuji předem
A0..
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka