Poplatky za platby v USD u korespondenčních bank

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod eur.martin 7. 8. 2024 14:22

Mohl by se někdo podělit o zkušenosti ohledně poplatků, které jsou spojeny s platbami v USD u korespondenčních bank? Děkuji :-)
eur.martin
Návštěvník

Odeslat příspěvekod qdan 7. 8. 2024 16:28

Nevím, zda pomůže, ale moje (nevelké) zkušenosti jsou následující.

Asi před třemi týdny jsem posílal peníze po směně CZK->USD v Roklenu a na účet v Bank of America. Bank of America naúčtovala příjemci 20 USD poplatku - standardní poplatek za příchozí international wire dle webu má 16 USD, tak nevím, zda příjemce měl nějaký účet s vyššími poplatky nebo to vzala nějaká banka po cestě (na to se mi to ale zdá být ten rozdíl malý).

Pokud je účet v USA, tak nejlépe vychází udělat direct deposit, který umí např. Wise (pokud tedy člověk má CZK a chce směnit a poslat USD), a ten je bez poplatků - dělám párkrát do roka. Ale příjemce v tomto případě trval na wire transfer.

Jinak před 20 lety jsem posílal několik plateb v EUR z Německa do ČR a kromě jednoho případu vždy dorazily celé - jednou to však šlo přes korespondenční banku a ta strhla 20 EUR, pokud si dobře pamatuji.

Obecně bych čekal, že pokud platba v USD půjde do nějaké exotičtější země než USA, tak se nějaká korespondnenční banka, co si zobne řádově (možná i vyšší) desítky dolarů, po cestě najde.
qdan
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod P_H_ 7. 8. 2024 20:10

qdan píše:Pokud je účet v USA, tak nejlépe vychází udělat direct deposit, který umí např. Wise (pokud tedy člověk má CZK a chce směnit a poslat USD), a ten je bez poplatků - dělám párkrát do roka. Ale příjemce v tomto případě trval na wire transfer.

Není k tomu potřeba mít účet v USA? https://wise.com/help/articles/2932710/ ... -in-the-us
Nebo je to ještě něco jiného než ACH transfer?

qdan píše:Obecně bych čekal, že pokud platba v USD půjde do nějaké exotičtější země než USA, tak se nějaká korespondnenční banka, co si zobne řádově (možná i vyšší) desítky dolarů, po cestě najde.

Přesně tak, pro ilustraci viz třeba ten Wise: https://wise.com/help/articles/2946451/ ... ide-the-us
V případě wire transfer a účasti korespondenčních bank účtují od 16 do 36 USD (v závislosti od země).
P_H_
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod eur.martin 7. 8. 2024 21:51

Myslel jsem na převody USD, například z Irska do ČR, nebo na převody v USD mezi českými bankami.
eur.martin
Návštěvník

Odeslat příspěvekod qdan 8. 8. 2024 03:26

P_H_ píše:
qdan píše:Pokud je účet v USA, tak nejlépe vychází udělat direct deposit, který umí např. Wise (pokud tedy člověk má CZK a chce směnit a poslat USD), a ten je bez poplatků - dělám párkrát do roka. Ale příjemce v tomto případě trval na wire transfer.

Není k tomu potřeba mít účet v USA? https://wise.com/help/articles/2932710/ ... -in-the-us
Nebo je to ještě něco jiného než ACH transfer?

Myslel jsem direct deposit, tj. vložení peněz na účet příjemce v USA, za předpokladu, že je třeba USD dostat do USA, což vypadá, že není, co eur.martin plánuje. Za direct deposit (k němu je potřeba ACH routing number a číslo účtu) americké banky narozdíl od wire transfer příjemci nic neúčtují a proto jsem jej zmiňoval jako možnost, kdyby mělo jít o konverzy jedné měny na USD a poslání do USA. Neměl jsem na mysli stáhnutí peněz Wisem pomocí ACH debitu z účtu v USA (to jsem ani nevěděl, že Wise umožňuje - dobré vědět - díky za info!).
qdan
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod P_H_ 8. 8. 2024 06:59

Aha, už jsem to našel, že jsem pomíchal dvě věci. Normálně se dá z Wise účtu poslat dolary direct depositem (oni to odešlou prostřednictvím partnerské banky přímo v USA) a jedním ze způsobů, jak ty dolary dostat na Wise účet, že přímé propojení s americkým účtem pomocí ACH debitu. Ale neameričan si to může dobít jakýmkoliv jiným způsobem.

Souhlasím, že pro tazatele zbývá Swift, protože chce posílat dolary mimo USA a direct deposit funguje jen vnitrostátně.
P_H_
Mírně pokročilý