xls píše:Ach jo, člověku dají možnost přes DIP normálně investovat a on si založí u spořky fond. Je to marný, je to marný.
Troufám si tvrdit, že o mé situaci a využívání produktů moc nevíš, ale přesto vynášíš soudy. Psal jsem, že u ČS to mám na hraní a každý měsíc investuji vyšší desetitisíce korun na Interactive Brokers, do světových ETF, které považuji za pro mě ideální řešení. Takto investuji roky, mám naakumolováno značně vysokou částku a nějaký DIP se 4k měsíčně tvoří do 5% toho co měsíčně investuji, proto to na mojí situaci nemá vliv. Krom toho, jsem si vybral pasivní fond, který má TER 0,2% a pak tedy vstupní poplatek, který, ale celkově na trhu nevychází špatně pokud nemusím započíst management fee třeba u Portu, RB, Patria, apod. Dělal jsem si kalkulace včetně nákladů na měnovou konverzi pro moji dobu předpokládané investice a pokud jsem se nespletl, tak Portu, RB, Patria byla dražší volba a Fio to o něco překonalo, ale na tom horizontu nijak zásadně. Za výhodu u ČS vidím, že třeba narozdíl od RB nebude tak měnit podmínky a bude stabilní, že pokud změním zaměstnavatele, tak jeho případný příspěvek se mi dobře zaintegruje do ČS, kde narozdíl od Fia bych musel měnit draze měnu a české akcie kupovat nechci. Další důvod je třeba ten, že si u ČS udělám nějaký základ pro to, abych plnil kritéria Erste a zároveň, jsem nekrvácel na jejich klasických fondech apod. Banky toho ze mě moc nemají, naopak, díky tady fóru a nějaké té kreativitě z bank tahám měsíčně nižší tisíce a to včetně spořky.
Suma sumárum bych tedy bezhlavě netvrdil, že je to marný, je to marný...
Možná se ti to i tak bude zdát, že bys postupoval jinak a já to respektuji, ale výsledné řešení považuji za efektivní v souvislosti s podmínkami a parametry, které mám. Normálně tyto věci nepíšu, ale jsem jsem z toho osočení měl slabou chvilku