DIP - dlouhodobý investiční produkt (na penzi)

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod cz01 14. 8. 2024 08:16

Máte někdo zkušenost se slevou u ČS a pravidelného investování? Ještě před spuštěním Fio DIPu jsem si na "hraní" založil DIP u spořky s Fidelity pasivním fondem, kde si měsíčně odkládám nutné maximum pro odpočet a drtivou většinu klasicky přes IBKR.

Do ČS jsem psal dotaz bankéři, zda slevu umí podložené konkurenční nabídkou, prý neumí.

Nemáte praktickou zkušenost, že to lze?

U ČS mám Standard účet, nevím, zda v Erste by byl někdo vstřícnější. Teoreticky bych mohl plnit kritéria, hlavní mám u ČSOB, kde plním více kritérií, tak nad tím taky ze srandy případně uvažuji. Díky
cz01
Nadšenec

Odeslat příspěvekod xls 14. 8. 2024 10:55

Ach jo, člověku dají možnost přes DIP normálně investovat a on si založí u spořky fond. Je to marný, je to marný.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod aaaa 14. 8. 2024 12:22

Na nekom ceska siditelna vydelavat musi, abychom mohli vyzobavat jeji bonusy.
;-)
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod Thom 14. 8. 2024 12:35

Ach jo. Člověku dají možnost koupit si nářadí a on si zavolá řemeslníka :)
Kdo se tím nechce zabývat, pro toho je to lepší. A já taky uvažuji o tom si založit DIP kromě Fio ještě u Monety, kvůli Fidelity World.
Thom
Diskutér

Odeslat příspěvekod petrmegac 14. 8. 2024 12:37

No nejsem odborník ale MSCI index s ročním nákladem 0.22% a nákupem 1.5% se mi jeví výhodně a bezpracně. Ale každý má holt jiný názor.
petrmegac
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Thom 14. 8. 2024 13:05

Ten produkt je na 10+ let, ale není na trhu ani rok. Mně třeba se nechce nic uzavírat s nějakou pologarážovkou, když je skoro bych řekl jistota, že za 10-15 let ty poplatky budou vypadat jinak a možná bude i jiný vlastník té firmy (i když, kolem Monety tu a tam taky někdo krouží, PPF, aktuálně UniCredit).
Náhodně zvoleno porovnání za 5 let a Fidelity world má 67% a VWCE 74%. Mně to přijde skoro jedno a koukal bych na jiná kritéria (mít to v appce, kterou už mám, u poskytovatele, kterého znám apod.).
Thom
Diskutér

Odeslat příspěvekod fremantle 14. 8. 2024 14:37

cz01 píše:Máte někdo zkušenost se slevou u ČS a pravidelného investování? Ještě před spuštěním Fio DIPu jsem si na "hraní" založil DIP u spořky s Fidelity pasivním fondem, kde si měsíčně odkládám nutné maximum pro odpočet a drtivou většinu klasicky přes IBKR.

Do ČS jsem psal dotaz bankéři, zda slevu umí podložené konkurenční nabídkou, prý neumí.

Nemáte praktickou zkušenost, že to lze?

U ČS mám Standard účet, nevím, zda v Erste by byl někdo vstřícnější. Teoreticky bych mohl plnit kritéria, hlavní mám u ČSOB, kde plním více kritérií, tak nad tím taky ze srandy případně uvažuji. Díky

Ta sleva za pravidelné investování se začne aplikovat automaticky po uplynutí 12 měsíců (resp. vstupní poplatek bude 0,75 násobek původní částky), resp. 36 měsíců (0,5 násobek vstupního poplatku), aniž by bylo třeba se nějak hlásit.

Bankéř by teoreticky dokázal se vstupním poplatkem něco udělat, ale nějakou motivaci by k tomu měl až u alespoň u pěticiferných pravidelných částek a určitě jen u fondů ze stáje ČS - u pasivních fondů od Fidelity bych taová očekávání neměl. Nicméně stejně a obzvlášť pak po zohlednění slevy za pravidelné investování bych považoval pravidelný nákup Fidelity MSCI World Index Fund u ČS za jednu z nejlepších možností, jak využít DIP - pokud mi zaměstnavatel začne na DIP přistpívat, tak to nechám posílat sem a nebudu muset řešit konverzi za "obvyklých" podmínek.
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod Michal Haufer 14. 8. 2024 19:34

A0.. píše:- na dobu minimálně 20 let
- ideálně do EUR ETF, např. MSCI World
- příspěvek zaměstnavatele zatím 500 Kč/měs. - konverze by musela tedy proběhnout přímo u poskytovatele
- moje měsíční příspěvky do 3500 Kč - posílal bych klidně i v EUR (konverze přes Revolut)

Za techto podminek je Fio nejvyhodnejsi, ale jen v pripade jednoho nakupu rocne. V pripade 12ti nakupu je poplatkove drazsi i nez Portu.
Michal Haufer
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod cz01 14. 8. 2024 21:13

xls píše:Ach jo, člověku dají možnost přes DIP normálně investovat a on si založí u spořky fond. Je to marný, je to marný.

Troufám si tvrdit, že o mé situaci a využívání produktů moc nevíš, ale přesto vynášíš soudy. Psal jsem, že u ČS to mám na hraní a každý měsíc investuji vyšší desetitisíce korun na Interactive Brokers, do světových ETF, které považuji za pro mě ideální řešení. Takto investuji roky, mám naakumolováno značně vysokou částku a nějaký DIP se 4k měsíčně tvoří do 5% toho co měsíčně investuji, proto to na mojí situaci nemá vliv. Krom toho, jsem si vybral pasivní fond, který má TER 0,2% a pak tedy vstupní poplatek, který, ale celkově na trhu nevychází špatně pokud nemusím započíst management fee třeba u Portu, RB, Patria, apod. Dělal jsem si kalkulace včetně nákladů na měnovou konverzi pro moji dobu předpokládané investice a pokud jsem se nespletl, tak Portu, RB, Patria byla dražší volba a Fio to o něco překonalo, ale na tom horizontu nijak zásadně. Za výhodu u ČS vidím, že třeba narozdíl od RB nebude tak měnit podmínky a bude stabilní, že pokud změním zaměstnavatele, tak jeho případný příspěvek se mi dobře zaintegruje do ČS, kde narozdíl od Fia bych musel měnit draze měnu a české akcie kupovat nechci. Další důvod je třeba ten, že si u ČS udělám nějaký základ pro to, abych plnil kritéria Erste a zároveň, jsem nekrvácel na jejich klasických fondech apod. Banky toho ze mě moc nemají, naopak, díky tady fóru a nějaké té kreativitě z bank tahám měsíčně nižší tisíce a to včetně spořky.

Suma sumárum bych tedy bezhlavě netvrdil, že je to marný, je to marný...

Možná se ti to i tak bude zdát, že bys postupoval jinak a já to respektuji, ale výsledné řešení považuji za efektivní v souvislosti s podmínkami a parametry, které mám. Normálně tyto věci nepíšu, ale jsem jsem z toho osočení měl slabou chvilku :-D
cz01
Nadšenec

Odeslat příspěvekod xls 14. 8. 2024 22:30

Jen 3 poznámky:
1) TER 0,2% a vstupním poplatkem to jen začíná, navíc je poplatek za správu.
2) "Stabilní" ČS svého času zařízla Brokerjet a investoři to pěkně odnesli.
3) S větším odpadem než EP jsem se nesetkal.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod tmx643 15. 8. 2024 06:43

Žádná banka neúčtuje poplatek za správu podílového fondu. Je obvykle vstupní poplatek, může být teoreticky výstupní poplatek, ale jakýkoliv průběžný poplatek je zahrnutý v TER. Protože T = total.
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod cz01 15. 8. 2024 16:43

1) Dívám se znovu do ceníku https://www.csas.cz/banka/content/inet/ ... xml,pdf_IE a nevidím tam, že by se tam právě platilo něco navíc, poplatek za správu si myslím, že se právě neuplatňuje. Kdyby ano, tak by to samozřejmě tak dobře nevycházelo...
2) To, ale porovnáváš brokera u ČS, ne služby OPF - tedy BrokerJet a nyní TraderGo přes Saxo. Pokud by o OPF nebyl zájem dokážu si představit, že ho zruší, nebo sloučí, ale tomu moc v tomto případě nevěřím, ale stát se to může, jako u všeho...
3) Subjektivní, jako jo, obecně EP dělá největší kravál k plnění podmínek, ale jinak služby, jako takové nemá špatné. Doma v rodině mám přímou zkušenost, kdy jedem je v segmentu privátního bankovnictví a druhý v klasickém Erste, oba bez výhrad, korektní chování bankéřů. Samo se snaží tlačit nevýhodné produkty, ale v naší zkušenosti se dá bez problémů domluvit a bude to asi na jakého bankéře asi zrovna narazíš.
cz01
Nadšenec

Odeslat příspěvekod rasice 16. 8. 2024 23:25

Neřešil jste někdo, zda je opravdu daňově uznatelné, když si na DIP pošlete ekvivalent 48k např. v EUR, tj. nebudete dělat směnu přímo u provozovatele DIP? Nemohl by pak daňový úřad dělat s daňovým odpočtem problémy?
rasice
Návštěvník

Odeslat příspěvekod minarjo 17. 8. 2024 01:00

:D S takovým přístupem bys nemohl v daních řešit ani běžné investice (prodeje cenných papírů, příchozí zahraniční dividendy...), v eurech či dolarech jich je valná většina :). Buď v klidu, s cizími měnami se v daních pochopitelně zcela běžně pracuje. To co se zde příležitostně diskutovalo je jen to, zda přepočet do Kč udělá na ročním potvrzení pro FÚ přímo daný správce tvého DIPu, či zda to v potvrzení uvede přímo v měnách zaslaných klientem do DIPu a přepočet do Kč si tedy budeme dělat pro Daňové přiznání sami, typicky (nejvíc jednoduše, pro přepočet měn všude v Přiznání) Jednotným kurzem vyhlášeným pro daný rok. Tedy zcela stejně jako u jiných daňových záležitostí, nejen investičních.
Tedy tvá myšlenka je zajímavá, ale to by fakt bylo hodně smutné, když bychom v DIPu mohli investovat jen v CZK (tj. z akcií jen česká burza atd.), ale to fakt naštěstí ani náhodou neplatí.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod rasice 17. 8. 2024 10:08

minarjo píše::D S takovým přístupem bys nemohl v daních řešit ani běžné investice (prodeje cenných papírů, příchozí zahraniční dividendy...), v eurech či dolarech jich je valná většina :). Buď v klidu, s cizími měnami se v daních pochopitelně zcela běžně pracuje. To co se zde příležitostně diskutovalo je jen to, zda přepočet do Kč udělá na ročním potvrzení pro FÚ přímo daný správce tvého DIPu, či zda to v potvrzení uvede přímo v měnách zaslaných klientem do DIPu a přepočet do Kč si tedy budeme dělat pro Daňové přiznání sami, typicky (nejvíc jednoduše, pro přepočet měn všude v Přiznání) Jednotným kurzem vyhlášeným pro daný rok. Tedy zcela stejně jako u jiných daňových záležitostí, nejen investičních.
Tedy tvá myšlenka je zajímavá, ale to by fakt bylo hodně smutné, když bychom v DIPu mohli investovat jen v CZK (tj. z akcií jen česká burza atd.), ale to fakt naštěstí ani náhodou neplatí.

Díky za odpověď. Mně by to také právě přišlo dost mimo � Jen jsem už podobné úvahy, s ohledem na dost stručnou právní úpravu DIP, u několika lidí zaznamenal. Ale také by to za mě nemělo logiku.
rasice
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka