Mintos, daňové přiznání z nového Investor account statement

Co, kdy, proč a jak správně zdanit. Rady, tipy a návody pro všechny podnikající subjekty v ČR

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Marek Lutonský 7. 2. 2023 18:27

Mintos to trochu zkomplikoval. Dřív poslal dokument Výkaz příjmů se třemi řádky: Příjem z úroků, Kapitálový výnos, Odměny z kampaní. Hned bylo jasné, co s tím v českém daňovém přiznání dělat.

Teď z něj stáhnu anglický šestnáctistránkový dokument Investor account statement a po pravdě nevím, co s tím. K tomu na příjmy z úvěrových listů od května aplikuje 5% srážkovou daň.

Asi bych tedy sečetl sloupce Amount v tabulkách Interest a Income (v Expenses a Write-offs nic nemám), převedu to kurzem (jakým?). Ale co s tou srážkovou daní 5 % v řádku „From investments in Notes"? A co s 20 % daní v dalším řádku „From investments in Notes"?

Skoro nic v té odvedené dani nemám, tak to klidně u u nás zdaním všechno znovu, ale i tak si nejsem úplně jistý, jestli jsem to PDF dešifroval správně. Zkoumali jste to už někdo?
Marek Lutonský
Hlavní administrátor

Odeslat příspěvekod dave_no 8. 2. 2023 18:23

Já to udělal stejně jako ty, ale zda je to dobře nevím. Na CZK to převádím jednotným kurzem.

na p2pforu jsem našel tohle
To nejduležitější pro daně je asi druhá strana. Je tam jak "Capital gain/loss" (secondary market, přijde pod §10), tak "Other income" (kampaně, přijde pod §10), tak "Interest Notes" (úroky z Notes, přijde do §8), které jsou krásně rozepsané pod různé srážkové daně (viz přiložený screen z mého výpisu - 20% srážka úplně na začátku, 10% později s domicilem, a 5% finálně po změně srážení ze strany Mintosu).

Co se týče Claims, tak lidi jako já, co to celou dobu daníme jako úrok (do §8) tu máme podobně jednoduše sepsané obdržené úroky ("Interest Claims"). Lidi, co to daní jako kapitálový zisk (do §10) si asi musí čísla sehnat jinde (moc jsem to nehledal, ale myslím, že ani vrácená ani zainvestovaná částka tu vidět není).

Když budeš podávat daňové přiznání papírově a všecko si počítat sám, tak nevím jak na to (jak to přesně počítat), ale pokud to budeš vyplňovat v tom EPO formuláři, tak tam zadáš všecko jako by se žádná daň nikde nestrhávala a pak ve formuláři 3 v tabulce zápočtu vybereš Lotyšsko a zadáš do příjmů hrubé úroky, do výdajů nic a do daň zaplacená v zahraničí zadáš strženou daň od mintosu. Tam se to pak všecko spočítá samo. Prva to ale všecko přepočteš jednotným kurzem pro tu měnu ve které si investoval, abys to tam mohl zadat v korunách. Do seznamu pro uplatnění vyloučení dvojího zdanění zadáš Mintos a jeho adresu a přidáš jako přílohu Tax report od Mintosu (který je ke stažení v nastavení profilu). Tak by to podle mě mělo být.
dave_no
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod JPT666 8. 2. 2023 22:26

Marek Lutonský píše:Mintos to trochu zkomplikoval. Dřív poslal dokument Výkaz příjmů se třemi řádky: Příjem z úroků, Kapitálový výnos, Odměny z kampaní. Hned bylo jasné, co s tím v českém daňovém přiznání dělat.

Teď z něj stáhnu anglický šestnáctistránkový dokument Investor account statement a po pravdě nevím, co s tím. K tomu na příjmy z úvěrových listů od května aplikuje 5% srážkovou daň.

Asi bych tedy sečetl sloupce Amount v tabulkách Interest a Income (v Expenses a Write-offs nic nemám), převedu to kurzem (jakým?). Ale co s tou srážkovou daní 5 % v řádku „From investments in Notes"? A co s 20 % daní v dalším řádku „From investments in Notes"?

Skoro nic v té odvedené dani nemám, tak to klidně u u nás zdaním všechno znovu, ale i tak si nejsem úplně jistý, jestli jsem to PDF dešifroval správně. Zkoumali jste to už někdo?

Pokud si danil i předtím ty staré půjčky (Pohledávky/Claims) v § 8, tak je to jednoduché Příjem z úroků = (v novém anglickém) sečtený hrubý Interest Amount (do § 8 ), Kapitálový výnos = Capital gain/loss (do § 10), Odměny z kampaní (a ostatní) = Other income (do § 10)

Write-offs se nedá v paragrafu 8 uplatnit.

Tu srážkovou daň (Withholding tax) bych sečetl a zadal do té přílohy 3 (na tom p2p fóru jsem tam napsal omylem "formulář 3") jak je to napsané v příspěvku nademnou v té druhé citaci.

Nevím ale, jestli se může mýchat 5, 10, 20% daň, ale snad jo. Procenta ta příloha 3 nechce, tak to asi může být dohromady, ale na to by asi nejlíp odpověděl Rop.
JPT666
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Rop 8. 2. 2023 23:29

Já bych to asi musel vidět konkrétně. Tohle jsem nikdy neviděl a teď mají fakt přednost platící klienti :lol:
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod JPT666 9. 2. 2023 12:17

Jde o to, že společnost, která začala nově nabízet jako investice místo do Pohledávek(Claims) do Notes (úvěrové listy s ISINem) a u nich pak z došlých úroků (výnosů) strhává srážkovou daň podle nějakého lotyšského zákona. Prva strhávala 20% pro všechny, pak kdo doložil potvrzení o domicilu, tak tomu 10% a nově podle nového zákona/nařízení (nevím přesně) už strhává jen 5%. Někteří lidi investovali dřív, takže mají stržené daně někdy 20% někdy 10% a někdy 5%, tak je otázka, jestli se to může mýchat v té příloze 3 prostého zápočtu daně ? Jestli se prostě zadá stržená daň v částce a % nikoho nezajímají a nebo v tom bude nějaký problém ?
JPT666
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod ypres.bass 5. 8. 2024 15:09

Tak jsem právě mluvil s FÚ. Před měsícem mi DPFO vrátili mimo jiné kvůli mintostu. Po měsíci "garantka zahraničních výnosů" vymyslela:
* v ANNEX 1 jsou Claims a pod nima "Notes backed by loans"
* tam jsou jednotlivé země ze kterých ty výnosy skutečně pocházejí (je tam důležité to No. u každé společnosti)
* v ANNEX 4 jsou jednotlivé půjčkové společnosti které si podle toho seznamu výše rozklíčujete co je odkud a následně podáte pro každý stát přílohu č.3 DP jako by to byly dividendy.
* Ale bacha, přestože se tady píše kolik přišlo a kolik bylo strženo, tak do přílohy se to musí přepočíst na koruny a ještě si spočítat pro každý stát ne kolik bylo odvedeno, ale kolik podle smlouvy o dvojím zdanění mělo být odvedeno.

pro mne je to 44 příloh, některé kvůli několika centům
www.stanislavkolarik.cz
ypres.bass
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 9. 8. 2024 09:10

44 příloh? Tolik států?
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod JPT666 10. 8. 2024 10:58

Já jsem podával daňové přiznání s těma Notes už za rok 2022 a přidával jsem tam tu Mintosí přílohu. Za rok 2023 taky.

V příloze 3 v přiznání jsem vyplnil jen jeden stát a to Lotyšsko, protože jsem to pochopil tak, že tu srážkovou daň si vymyslel Lotyšský stát, aby z těch peněz investorů cizinců taky něco měl.

Mě se zatím nikdo z finančáku s takovým požadavkem neozval. Pokud bych to od začátku pochopil tak, že budu muset vyplňovat pro každý stát přílohu, tak bych do toho neinvestoval.

Ještě jsem se snažil najít to z čeho jsem pochopil, že to bude daň pro Lotyšsko a ne pro ostatní státy a našel jsem tohle : https://www.mintos.com/blog/mintos-odpo ... g-anchor-0

Jak je tam to "No." (např. SIA Mintos Finance No.13), tak to jsou všechno společnosti (eminenti) sídlící v Lotyšsku (patřící Mintosu) a ty vydávají svoje Notes (Úvěrové listy kryté půjčkama), takže si pořád myslím, že se ta daň strhává Lotyšsku a do té přílohy o zemezení dvojího zdanění mám uvádět jen Lotyšsko.

V případě Mintosu a finančních nástrojů zvaných úvěrové listy je subjektem vyplácejícím úroky, a tedy i tím zodpovědným za odvádění srážkové daně, emitent (subjekt zvláštního určení zřízený v Lotyšsku).
JPT666
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod ypres.bass 12. 8. 2024 18:21

JPT666 píše:Já jsem podával daňové přiznání s těma Notes už za rok 2022 a přidával jsem tam tu Mintosí přílohu. Za rok 2023 taky.

V příloze 3 v přiznání jsem vyplnil jen jeden stát a to Lotyšsko, protože jsem to pochopil tak, že tu srážkovou daň si vymyslel Lotyšský stát, aby z těch peněz investorů cizinců taky něco měl.

Mě se zatím nikdo z finančáku s takovým požadavkem neozval. Pokud bych to od začátku pochopil tak, že budu muset vyplňovat pro každý stát přílohu, tak bych do toho neinvestoval.

Ještě jsem se snažil najít to z čeho jsem pochopil, že to bude daň pro Lotyšsko a ne pro ostatní státy a našel jsem tohle : https://www.mintos.com/blog/mintos-odpo ... g-anchor-0

Jak je tam to "No." (např. SIA Mintos Finance No.13), tak to jsou všechno společnosti (eminenti) sídlící v Lotyšsku (patřící Mintosu) a ty vydávají svoje Notes (Úvěrové listy kryté půjčkama), takže si pořád myslím, že se ta daň strhává Lotyšsku a do té přílohy o zemezení dvojího zdanění mám uvádět jen Lotyšsko.

V případě Mintosu a finančních nástrojů zvaných úvěrové listy je subjektem vyplácejícím úroky, a tedy i tím zodpovědným za odvádění srážkové daně, emitent (subjekt zvláštního určení zřízený v Lotyšsku).

já jsem to přesně takhle udělal (loni mi to tak na FÚ řekli)... a vrátili mi to
ale letos moje úřednice na FÚ dostala pokyn od "garantky zahrančních přjmů" že není důležité že mi to Lotyši zpracovali, ale že původ peněz je třeba v Botswaně.
Takže konkrétně u mne mám příští rok podat přílohu pro Albánii a v ní sečíst SIA Mintos Finance No.6 + SIA Mintos Finance No.36, pak přílohu pro Botswanu, přílohu pro Mexiko, přílohu pro Kazachstán budu sčítat z pěti "No." a takhle dalších třeba 40 příloh. Do kterých samozřejmě musím pak připoítávat ještě dividendy z běžných akcií atd.
A přijde mi to jako naprostá kravina

a k tomu ještě je potřeba si dát pozor, že do kolonky která se ptá "kolik mi bylo strženo" nemám psát kolik mi strhli, ale "kolik jsem si spočítal, že z toho co mi strhli si můžu započíst podle smlouvy o dvojzdanění"
www.stanislavkolarik.cz
ypres.bass
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod octaviampi 12. 8. 2024 21:17

Ano, ten posledni odstavec je z toho vseho nejlepsi. Clovek se musi tvarit, ze mu strhli 10 procent a pritom vzali klidne 35
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod JPT666 13. 8. 2024 20:34

V tom odkazu (Otázky a odpovědi k Notes) se všude píše, že se použije smlouva o zamezení dvojímu zdanění mezi Lotyšskem a zemí investora. Nikde se nepíše mezi zemí investora a zemí dlužníka. Ty Notes vydává lotyšská SIA Mintos Finance No.xx a úroky platí taky lotyšská SIA Mintos Finance No.xx. Zpracovává to pak Mintos Marketplace. Já to prostě chápu tak, že je to stejné jako když akcie vydává určitá firma z určitého státu a ta samá taky vyplácí dividendy (tady to dělá ta lotyšská SIA Mintos Finance No.xx.) a zpracovává to třeba Fio.
JPT666
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod ypres.bass 19. 8. 2024 18:43

JPT666 píše:V tom odkazu (Otázky a odpovědi k Notes) se všude píše, že se použije smlouva o zamezení dvojímu zdanění mezi Lotyšskem a zemí investora. Nikde se nepíše mezi zemí investora a zemí dlužníka. Ty Notes vydává lotyšská SIA Mintos Finance No.xx a úroky platí taky lotyšská SIA Mintos Finance No.xx. Zpracovává to pak Mintos Marketplace. Já to prostě chápu tak, že je to stejné jako když akcie vydává určitá firma z určitého státu a ta samá taky vyplácí dividendy (tady to dělá ta lotyšská SIA Mintos Finance No.xx.) a zpracovává to třeba Fio.
takhle mi to i loni bylo řečeno a dává to i smysl... ale holt loni tam byla jiná "ženská co moc neví která bije"
www.stanislavkolarik.cz
ypres.bass
Kolemjdoucí