DIP - velké srovnání nabídek pro zodpovědné investory

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod meme1255 15. 8. 2024 21:16

Když má člověk 2 DIPy (třeba FIO a RB), brání něco tomu investovat na každém (třeba) 24k?
meme1255
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod aaaa 15. 8. 2024 21:32

Nikdo nevi, jak to bude vypadat, nejake to potvrzeni pro FU pro odecet.
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod sayen 15. 8. 2024 21:52

Tak aby sis mohl odečíst daně z ročních investic , tak budeš muset mít potvrzení v pdf většinou s digitálním podpisem. A je dost možné, že FÚ bude v případě DIPu vyžadovat výpis z předchozího roku. Některé společnosti dávají jen celkovou sumu výdajů a příjmů, někteří dávají výpis všech obchodů s tím ,že na titulním listu je taky celková suma příjmů a výdajů.
Jen je sranda , že jako fyzická osoba nemusíš využívat pro výkaz zisku metodu FIFO ,ale spárování nákupu a prodeje tak jak je to pro tebe nejvýhodnější a pro případnou kontrolu to může být hodně časově náročné.
sayen
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod drkarel 16. 8. 2024 04:27

meme1255: Nebrání.

Nikdo sice neví, jak bude vypadat potvrzení, ale spíš bych čekal, že podobně jako u penzijka. Nejde o provedené obchody, ale o nalití finančních prostředků. Sice možná bude s digitálním podpisem, ale finančáku v době papírových potvrzení vždycky stačil obyčejný černobílý sken. Pokud jde o daně z prodeje cenných papírů, nikdy jsem je nijak nedokládal. Ale je fakt, že jsou to příjmy kolem 100 tis. (úplně netrejduju).
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod sayen 16. 8. 2024 10:59

Jasný jsem si neuvědomil 2 roviny dotazu na FÚ. První je klasické potvrzení o možnosti odečtu ze základu daně,
které umí úředníci dobře kontrolovat a pak druhé je vykazování příjmů a výdajů pro 15% (23%) daň z příjmu a to už je pro ty lenochy dost pracné kontrolovat, takže jen namátkově a podezřelé věci a i tak má úředník svázané ruce, protože to musí předat dál kvůli pravomocem k přístupu k citlivým informacím.
Beztak s tím DIPem , kde má fyzická osoba volné ruce s nakládáním prostředků, bude muset na FÚ nabrat na kontroly další lidi nebo na to budou prdět. Čas ukáže.
sayen
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod tom.par 20. 8. 2024 13:13

sayen píše:
xls píše:Ono 0,2 % z 10M je 20 tisíc, a ty by bylo potřeba platit každý rok. Samozřejmě každá sranda něco stojí, poplatky z nákupů a prodejů nebo náklady na margin dosahují taky slušných částek, proto jsem zastáncem se poplatkům vyhnout, pokud to jen trochu jde, a to hlavně těm opakovaným.

Z druhé strany DIP je jen takové demo-obchodování, při těch omezených vkladech a dalších omezeních se to dá pojmout i odlišně od normálního investování.

Tak těch co teď mají na penzijku 1M asi moc není , natož tak 10M. Já v současnosti otáčím 12M a do penzijka míním dávat jen optimální částky, protože jsou ty peníze zablokované a při současném prodlužování odchodu do důchodu taky můžu, ikdyž nerad, dřív prdět do hlíny.

Bohužel jsem zjistil , že mám blbě podepsané současné penzijko bez výsluhové penze ,takže z něho nezískám 50% do DIP. Takže pojedu od nuly a jestli RB se písemně nějak zaručí ,že dělá konverzi měn za střed, jak říkali po telefonu, tak do toho jdu. Staré penzijko přesunu do nějakého dynamického fondu co kopíruje např. index SP500.

RB rozhodně nědělá konverze za střed. Je to střed + 0,9 %. Ten poplatek za správu 0,2 % p.a. se neúčtuje jednou ročně, ale každý měsíc.
Každopádně tato banka se těší velmi špatné reputaci a jako největší riziko bych tam viděl, že ze dne na den změní podmínky (samozřejmě k horšímu) a člověk se z toho nebude moci bez dodanění vyvázat. Skoro bych řekl, že není otázka jestli, ale kdy se to stane.
tom.par
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod sayen 20. 8. 2024 19:27

RB dělá v současnosti konverze měn za střed. Potvrdili mi to 2 lidé z RB nezávisle na sobě.
Platí to pouze pro DIP ! Je to asi pravděpodobně omezené nabídka podle toho jaký bude konkurenční boj.

Poplatek za správu je jasně uveden v ceníku 0,2% jako roční úrok. Jestli ho účtují každý měsíc ,tak pouze jako 0,2%/12.
sayen
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod minarjo 20. 8. 2024 22:45

Ano, je to počínající konkurence, banky proto mají na DIP různé akce.
Třeba ČSOB má u svého DIPu (na jejich podílové fondy) také akci/novinku, jak jsem slyšel přímo v jejich podcastu. Pokud si klient uvnitř DIPu nastaví pravidelnou měsíční investici do nějakého ČSOB fondu, tak mu (a to prý doživotně, do konce existence jeho DIPu) bude odpuštěn vstupní poplatek za pravidelný nákup takového fondu. Když i banky se dobrovolně "připravují" o takový pravidelný příjem (pravda, zůstává ještě manažerský p.a. poplatek fondu, ale i tak je to od nich ústupek), je vidět, že je konkurence znát.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod tom.par 21. 8. 2024 09:07

sayen píše:RB dělá v současnosti konverze měn za střed. Potvrdili mi to 2 lidé z RB nezávisle na sobě.
Platí to pouze pro DIP ! Je to asi pravděpodobně omezené nabídka podle toho jaký bude konkurenční boj.

Poplatek za správu je jasně uveden v ceníku 0,2% jako roční úrok. Jestli ho účtují každý měsíc ,tak pouze jako 0,2%/12.

Jojo, platí že je to 0,2 % p.a., pouze ta částka není účtována jednou ročně, ale každý měsíc. Takže ano 1/12. Já chtěl jen upozornit na to, aby tam člověk držel nějaký cash i průběžně a byl připraven na to, že mu bude každý měsíc nějaká částka odečítána.

Na informovanost lidí v RB bych se moc nespoléhal. Když jsem si zakládal DIP přímo na pobočce, tak paní neměla absolutně tušení a musela se ptát na nějakém jejich interním chatu. A hlavně tedy mně to teď při pokynu v jejich aplikaci stále ukazuje poplatek za směnu 0,9 %. Vyzkoušeno dnes.

Ještě mě napadá, že to může být takto: RB udělá konverzi za střed... a pak naúčtuje poplatek za směnu ve výši 0,9 % :D :D :D
tom.par
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod petrmegac 21. 8. 2024 11:27

Tak pokud si tam držíš v Kč peníze, jsou stále úročeny 5%, alespoň to ukazuje aplikace a každý měsíc se připisuje úrok.
petrmegac
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod tom.par 21. 8. 2024 11:50

Ano, ale to je jistě dočasné. Je jen otázkou času než to úročení sníží anebo zcela zruší.

Ono také až tam za pár let bude mít člověk větší zainvestovanou částku, tak už ten každoměsíční odtok peněz za správcovský poplatek úplně zanedbatelný nebude.
tom.par
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod simec 21. 8. 2024 12:07

tom.par píše:
sayen píše:RB dělá v současnosti konverze měn za střed. Potvrdili mi to 2 lidé z RB nezávisle na sobě.

Jojo, platí že je to 0,2 % p.a., pouze ta částka není účtována jednou ročně, ale každý měsíc. Takže ano 1/12. Já chtěl jen upozornit na to, aby tam člověk držel nějaký cash i průběžně a byl připraven na to, že mu bude každý měsíc nějaká částka odečítána.

Na informovanost lidí v RB bych se moc nespoléhal. Když jsem si zakládal DIP přímo na pobočce, tak paní neměla absolutně tušení a musela se ptát na nějakém jejich interním chatu. A hlavně tedy mně to teď při pokynu v jejich aplikaci stále ukazuje poplatek za směnu 0,9 %. Vyzkoušeno dnes.

Ještě mě napadá, že to může být takto: RB udělá konverzi za střed... a pak naúčtuje poplatek za směnu ve výši 0,9 % :D :D :D

no a 0,9% to není, poslal jsem jim dotaz pres jejich stranky a vychází přepočet 3,48% z jejich aktualních cen
Dotaz: DIP - dobrý den, prosím o informaci s jakým kurzem probíhá směna korun na EUR ci USA, když bych kupoval cizoměnné ETF.
Odesláno z: /o-nas/kontakty/kontaktni-formulare

odpověď
Vážený pane XXXXX,

děkujeme, že jste se obrátil na naši klientskou schránku.

Chtěli bychom Vás informovat, že kurz bude dle našeho kurzovního lístku, a to deviza prodej.

https://www.rb.cz/informacni-servis/kurzovni-listek

V případě konkrétních dotazů se na nás neváhejte obrátit prostřednictvím chatu v Internetovém nebo Mobilním bankovnictví.
simec
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod fijosh 21. 8. 2024 12:42

To je hezké, že ti tohle napsali.
Akorát se to neslučuje s realitou, kterou tady tom.par už několikrát popsal na základě vlastní zkušenosti (tj. že při nákupu měl poplatek za směnu reálně 0,9%) a jen to prohlubuje již zmíněné pochybnosti o informovanosti klientské podpory RB. :)

A kromě toho tady před nějakou dobou proběhla tato informace:
Elethius píše:Zdravím, našel jsem, jak je to s RB a převodem měn. Předem dodám, že to v ceníku nemají. Tyto informace jsou z interního webu zaměstnanců RB. Tudíž by měl RB DIP být výhodnější než Patria prav. investice (viz. poslední srovnání ze dne 16.01.2024).

Jaký kurz je uplatněn v případě že klient nakupuje CP v cizí měně z CZK BIU?
Pokud klient na DIP smlouvě nakoupí přímo z CZK BIU cizoměnový cenný papír, tak má spread jen 0,90% (nejnižší možný spread, který lze dosáhnout). Tento spread je počítán od středového kurzu našeho kurzovního lístku.

Jaký kurz je uplatněn v případě že klient převádí CP v cizí měně z CZK běžného účtu na USD BIU?
Spread je 3,5% od středového kurzu (kurzovní lístek RB

( viewtopic.php?p=13735230#p13735230 )
fijosh
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tom.par 22. 8. 2024 11:07

Mně to bylo na pobočce (po konultaci na interním chatu RB) vysvětleno tak, že jen konverze z jedné měny do druhé (prostě jen za CZK nakoupím dolary, aniž bych realizoval nějaký nákup cenného papíru) je dražší. Klidně těch 3,5 % od středu. Pokud se ovšem ta směna provádí při nákupu cenného papíru - tedy mám na účtu pouze CZK a kupuji si cenný papír v USD či EUR, tak je ten poplatek 0,9% od středu.

Nevýhodou samozřejmě je, že tu směnu provádíte v okamžiku obchodu, kdy může být zrovna ten kurz střed nevýhodný.
tom.par
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod sayen 22. 8. 2024 11:47

Je to těžký s RB. Nevím co si mám o tom myslet . 2 lidi z RB mi řekli ,že konverze měn je za střed ČNB bez poplatku u DIP. Pak jsem se ptal na pobočce a ten to nevěděl, někam volal a tam mu řekli 0,9%.

V RB jsou fakt kulišáci. Stáhl jsem si aplikaci RB invest ,abych si to mohl osahat a nikam mně to nepustilo aniž bych dal souhlas se smlouvou. Tak jsem podepsal smlouvu na DIP. A ten jejich dotazník způsobilosti je mazec. Každý den 1 pokus na opravu a zatím bych si nemohl koupit ani pitomý ČEZ , který je podle nich vysoce rizikový.
I když se pohybuji na trhu dlouho , tak ten dotazník je trochu problém, asi si udělám ostudu a požádám RB o pomoc.

Příští měsíc bych mohl zjistit , jak to je s poplatkem za směnu ve skutečnosti.
sayen
Kolemjdoucí

Předchozí stránkaDalší stránka