DIP - dlouhodobý investiční produkt (na penzi)

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod hopo.hopo 16. 9. 2024 10:05

Nemyslím si, že to považují za nedůležité, spíš to považují za moc složíté, drahé, případně nebezpečné, někteří možná i za sprosté slovo (např. po zkušenostech s investičními/finančními poradci).
hopo.hopo
Nadšenec

Odeslat příspěvekod DrumSession 16. 9. 2024 18:40

Investování tady asi nemá tradici...
PENÍZE nebo nepočitatelná LÁSKA ? ŠTĚSTÍ spočívá vědět to, co si vybrat
Nesmíte se bááát a na hlavu si nechat s... Takže? Musíte se ptááát !!
DrumSession
Diskutér

Odeslat příspěvekod Michal Haufer 16. 9. 2024 18:57

Blasmo píše:Kde jsou v tom tvým modelu od druhýho roku reinvestovaný daňový vratky? Nějak je nevidím v těch vzorečkách.
Michal Haufer píše:Já jsem si na modelci udělal Google sheet po vzoru jednoho uživatele tady.
Kdybyste tam objevili nějakou chybu tak dejte vědět. Přidal jsem tam i XTB kdyby byl DIP za stávajících podmínek.

https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... sp=sharing

Jak pise Milos, investoval bych je jinde. Ale muzete si je tam doplnit po zkopirovani sheetu k sobe.

-- 16. 9. 2024 19:59 --

Blasmo píše:No to je možné, ale pak kalkulovat jak vychází investice přes brokera, nebo někde v dipu asi nemá cenu. Dip zakládám kvůli té vratce. A první co mě zajímá je, jestli se vyplatí platit poplatek v dipu, který vykompenzuje daňová vratka, nebo jestli ty poplatky v dipu jsou tak nevýhodné, že je lepší investovat přes brokera na přímo a daňovou úsporu oželet.

Me zase zajima pouze to jaky DIP pouzit :)
A jeste se omlouvam, ze odpovidam na to co jiz bylo odpovezeno....nedocet sem diskuzi celou.
Michal Haufer
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod tmx643 18. 9. 2024 12:08

Michal Haufer píše:Já jsem si na modelci udělal Google sheet po vzoru jednoho uživatele tady.
Kdybyste tam objevili nějakou chybu tak dejte vědět. Přidal jsem tam i XTB kdyby byl DIP za stávajících podmínek.

https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... sp=sharing

Koukám na to a přijde mi to hodně zjednodušené. Počítáš výnos po rocích, ne měsících, přičemž lednová investice ti při měsíčním nákupu v průměru ohromně vydělá. Ty tam jakoby nejdřív v roce nula máš peníze zadarmo a syslíš vklad a pak je investuješ naráz na začátku roku 1 (a pak vždy na začátku dalšího roku).
Ale v praxi bys to investoval průběžně a měl tam už výnos u těch s měsíční investicí. Naopak u Fio a ČS bys musel čekat na nastřádání té celé částky, což je vlastně "vstupní poplatek". Reálně rozdíl mezi ročním výnosem a nezainvestovanou hotovostí (případně zainvestovanou na spořáku za méně).
U Fio tedy například (7 % - 2 %) / 2 / 1 ((výnos - dlouhodobý výnos spořáku) / 2 / počet ročních nákupů).
Nejvýhodnější by Fio bylo u 3 nákupů ročně. Aby tam nezainvestované peníze nebyly tak dlouho a zároveň poplatek tolik nebolel. Ale vycházelo by tímto hůř proti těm s měsíční investicí. Rozhodně není jasný vítěz. Naopak na kratším období jedno z nejhorších.
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod DrumSession 18. 9. 2024 12:18

Platby od zam. odeslány (příkazem, plánovaná platba) v pátek 13.9. tj. brzy ráno. A byly připsány di FIO již 13.9. dopoledne. Ale příspěvek na FIO DIP účet připsán až dnes 18.9.; až po 3D.
DrumSession
Diskutér

Odeslat příspěvekod Michal Haufer 18. 9. 2024 18:57

tmx643 píše:Koukám na to a přijde mi to hodně zjednodušené. Počítáš výnos po rocích, ne měsících, přičemž lednová investice ti při měsíčním nákupu v průměru ohromně vydělá. Ty tam jakoby nejdřív v roce nula máš peníze zadarmo a syslíš vklad a pak je investuješ naráz na začátku roku 1 (a pak vždy na začátku dalšího roku).
Ale v praxi bys to investoval průběžně a měl tam už výnos u těch s měsíční investicí. Naopak u Fio a ČS bys musel čekat na nastřádání té celé částky, což je vlastně "vstupní poplatek". Reálně rozdíl mezi ročním výnosem a nezainvestovanou hotovostí (případně zainvestovanou na spořáku za méně).

Zkusil jsem to udelat po mesicich, ale veliky rozdil tam nevidim. Snad sem tam neudelal nejakou botu.
Jediny co tam je jeste spatne je ten flat fee, rozprostiram to tam do kazdyho mesice, ale podle me to nebude mit vliv.
Michal Haufer
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod tmx643 18. 9. 2024 19:26

No ten vtip je ale v tom, že když u Fio/ČS provádíš 1 nákup ročně, tak na konci prvního roku tam nemáš 61873, ale jen těch necelých 60000 (60 mínus poplatky), protože jsi to celý rok sušil bez úroku (případně za úrok na spořáku, ale ne za 7 %), než jsi našetřil celou částku na ten jeden roční nákup.
Toto jde dle mého obecně vyjádřit jako vstupní poplatek 3,5 % (7%/2). Pokud ty peníze budou mít nějaké zhodnocení tak nyní třeba 1,5% ((7%-4%)/2). Ale dlouhodobě spíš tak 2,5% ((7%-2%)/2), když uvažuji nějakou dlouhodobou průměrnou sazbu na spořáku 2 %.
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod Michal Haufer 18. 9. 2024 19:36

Chapu co myslis, ale ja tam tech 60k dam na zacatku prvniho roku :) Nehlede k tomu, ze si myslim, ze to nebude mit velky vliv. Ten sheet jsem delal na hrube porvnani jednotlivych DIPu, protoze v diskuzi litalo moc odhadu a ja mam radsi vypocet nez odhad.
Michal Haufer
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Dr.D 18. 9. 2024 19:38

Tohle už je individuální a taky záleží na tom, jak investujete jinde.
Dám příklad: Investuji měsíčně 25 000. Takže v lednu nic nekoupím, v únoru dám 50 000 do DIP, v březnu až v prosinci 25 000 jinde mimo DIP. Reálně tím přicházím o zisk jen za jeden měsíc.
Samozřejmě, kdo je schopen investovat jen 4 000 měsíčně, tomu to vychází jinak.
A úplně jinak to vychází lidem, co mají nepravidelné příjmy nebo tahají z firmy zisk jednou ročně.
Naopak, kdo dává 50k+ měsíčně, pro něho je DIP asi jen taková třešinka :-)
Dr.D
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Michal Haufer 18. 9. 2024 19:40

Ano toto je muj pripad :) A proto to pro me neni dulezity parametr pro vypocet.
Michal Haufer
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod fijosh 18. 9. 2024 20:04

Pokud počítáš zhodnocení po měsících, tak nejde počítat úrok měsíčního zhodnocení jednoduše jako (roční_úrok/12).
Tím reálně zvyšuješ roční úrok a na delší časové ose se ti pak zhodnocení začne hodně vychylovat.

Správný výpočet měsíčního úroku, abys na konci roku skutečně dosáhl daného ročního zhodnocení, je:
Kód: Vybrat vše
(1+roční_úrok)^(1/12)-1

Důkaz místo slibů: :)
Přílohy
1726686226_EXCEL.png
1726686226_EXCEL.png (21.9 ) Zobrazeno 3325 krát
fijosh
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Michal Haufer 18. 9. 2024 20:32

Diky za good point. Opraveno. Nastesti to na vysledky nemelo vyznamny vliv.
Michal Haufer
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod fijosh 18. 9. 2024 21:01

No to pozor, vliv to má naopak zásadní.
Zvlášť když počítáš na 30 let dopředu, tak se ke konci intervalu vlivem téhle chyby ustřelíš v řádu statisíců. To už mi nepřijde jako zanedbatelná odchylka :)

Pokud se díváš na čísla jen v rámci měsíčního zhodnocení a porovnáváš je mezi sebou, tak si toho samozřejmě nevšimneš.
Ale když porovnáš čísla mezi ročním a měsíčním výpočtem, tak zhodnocení s chybným měsíčním úrokem začne plíživě dotahovat to roční a po čase ho i překoná (v závislosti na daném úroku, při 7% od cca 23. roku, při 10% už od cca 16. roku). Což je samozřejmě naprostej nesmysl :)
Ve svojí tabulce jsem měl stejnou chybu, sám jsem na to vejral jak sůva z nudlí, než mi došlo, kde to mám blbě. :)
fijosh
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod DrumSession 18. 9. 2024 23:59

Dr.D píše:Tohle už je individuální a taky záleží na tom, jak investujete jinde.
Dám příklad: Investuji měsíčně 25 000. Takže v lednu nic nekoupím, v únoru dám 50 000 do DIP, v březnu až v prosinci 25 000 jinde mimo DIP. Reálně tím přicházím o zisk jen za jeden měsíc.
Samozřejmě, kdo je schopen investovat jen 4 000 měsíčně, tomu to vychází jinak.
A úplně jinak to vychází lidem, co mají nepravidelné příjmy nebo tahají z firmy zisk jednou ročně.
Naopak, kdo dává 50k+ měsíčně, pro něho je DIP asi jen taková třešinka :-)

Výnosnější je nakoupit na začátku ledna do DIP a v únoru nic, než obráceně...
DrumSession
Diskutér

Odeslat příspěvekod Dr.D 19. 9. 2024 06:42

Tak jasně, pokud ty peníze mám:-) Bral jsem to jako teoretický příklad, kdy mi měsíčně zbyde 25k na investice. Abych mohl zaráz investovat 50k, musím jeden měsíc vynechat.
Dr.D
Nadšenec

Předchozí stránkaDalší stránka