Investice do dluhopisů

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod fc70 12. 7. 2024 00:41

Bylo by ve prospěch politické kultury, kdyby vysocí politici investovali do široce diverzifikovaných portfolií spravovaných masově nějakou třetí stranou, a rozhodně si jednotlivé CP nevybírali sami. To by vyloučilo podezření o zneužívání informaci získaných ve funkci nebo něčeho, co vypadá jako uplácení (což tak vypadalo u Grosse, jestli si dobře pamatuji). Jim samotným by to pomohlo při prověřování jejich obchodů jako politicky exponovaných osob.

Dokonce by bylo možné chtít, aby jejich investice byly v blind trust, kde nejen nemůžou investice ovlivňovat, ale ani neví, v čem mají majetek – to by chránilo před rozhodováním ve funkci ve prospěch vlastních investic.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod Roman1989 21. 8. 2024 14:32

vpe píše:Můžeš být trochu konkrétní, co přesně je špatné? :-)

Četl jsem prvních pár řádků a přijde mi to jako dva kohouti…

A hned ten první článek z dubna, ten jsem četl jen do té doby, než tam začal zpívat, že si zakládají na každý projekt novou firmu. No nevím ale to snad devel. dělají běžně. Dal to číst nehodlám.

Poslední dobou refinancují (nebo dcery) i přes IT https://my.investown.cz/property/ujezd- ... etapa-816/ Tam jsem zaregistroval toto jméno DF.. No je to skupinové financování zajištěné zástavou, směnkami, ručením, I financovanou nemovitosti. Vhodnější pro lidské investoři, do komerčních dluhopisů bez zajištění investuje jen ten, kdo do toho vidí, nebo sebevr..

Zatím tam neselhal jediný projekt. Jen jeden, který je nabízen na sekundarním trhu, splácí 1 měsíc opožděně.

Napsal jsem vedle do fóra příspěvek k tématu FINELO.cz, tak ho kopíruji i sem a navazuji na svůj příspěvek a následnou reakci vpe.

tonoucí se stébla chytá. Proto ta letošní poslední marketingová kampaň. Sponzor filmového festivalu ve Varech, obživlá komunikace na Twitteru, LI, FB, yt, atd. atd.
Letos a příští rok mají splatit 4 mld v dluhopisech, cash limitně blížící se nule (viz poslední kosolidovaná rozvaha), takže se musí jedině rolovat, a tato cifra urolovat nejde. Takže příští rok nejpozději je konec a zhasne se.

Páku to má horší než Arca před krachem. Když jsem se díval na účetní výkazy, tak jsem v životě neviděl nic horšího, to už je defacto insolvenční stav. Z poslední bilační zprávy 12/2022 jsou na provozní úrovni (EBIT) sotva v plusu, de facto šul nul, no a pak zaplatili 400 mil. kč v úrocích !!! a to jim dobíhají starší levnější dluhopisy. Teď emitují 8% úrok, takže interest ještě porostou.
Aby to vypadalo lépe opticky tak v červenci 2023 sloučili dvě firmy do jedné. Důvod je dle mě pouze jeden: při fúzi lze přeceňovat majetek. Také se stalo. Majetek byl přeceňen o 329 mil. výše (strana aktiv) a proto se na straně pasiv o toto navýšil vlastní kapital (konkrétně kapitálové fondy). Je to ne-cashová transakce.
Nový fake vlastní kapitál tak ukazuje 597 mil.,
reálný VK je ale 268 mil. (597 - 329 vyčarovaných). Vůči tomu závazky 4,6 mld. takže poměr VK (=tj. moje investované peníze)/dluh je 5,8% !!!!! Takže máme páku 6:94. Na každých svých 6kč, si půjčím 94 kč a vesele investuji. Vše lze vyčíst z těch dokumentů co zveřejňují u sebe na webu.
Je tohle ještě letadlo? Není to raketoplán? Takovýto pyramidy nemají ani v Egyptě.

Ostatně tady o tom z trochu jiného úhlu mluví někdo, kdo tomu rozumí víc než já :-)
https://www.youtube.com/watch?v=pj8-j4Vy37E

"Zatím tam neselhal jediný projekt."
Jo a hele vpe, snad jsi se z té naivity vůči této firmě za ten rok posunul a něco sis dočetl, věř tomu, že není moc horších věcí, než zastávat se tohohle.

-- 21. 8. 2024 15:42 --

ještě dobrý článek k provizím prodejců dluhopisů: https://www.euro.cz/clanky/kupuj-gamble ... edohlednu/
nabízím referral: Revolut, ČS, KB, Raiffka, mBank (prsten pro vás za 1kč), IBKR (za který dostanu 200 usd a Ty až 1000 usd).
Roman1989
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod vpe 23. 8. 2024 10:28

Já se vyjadřoval k IT, ne DF…

A pokud vím tak v IT jsou nově (asi měsíc) v insolvenci cca 2 JINÍ partneři z celkových 940 investic? Těch jsem se zbavil, respektive si nechal v nich pár korun, abych viděl, jak to bude probíhat - včera přišlo viz příloha. Z toho plyne, že IT dělá co má, a své investice se stará…

Zbavit se toho šlo velmi snadno, protože od počátku se vědělo, že neplatí a bylo dávno jasné, že půjde do vymáhání.

DFRG v IT (Viz odkaz výše) nemá nic po splatnosti, výplata jistiny vidím za 5 měsíců, no tak uvidíme, zda urolují, nebo prodlouží (nově mohou prodlužovat s příplatkem 1% - Neboli že nevyplatí jistin u a dál splácejí splátky, ale se zvýšeným úrokem).

Tak schválně, co myslíš ty že se stane? :-)
Přílohy
IMG_1086.jpeg
<- Investown bonus 750-1000 Kč (nemovitosti, zhodnoceni i 11,5% pa)
<- Patria kod 1000 - klikni na muj nick vlevo
<- Tipli 300 Kč, REVOLUT, … Allegro 200,-
<~ MBank kod 1000,- - Klikni v profilu
<~ XTB 15€ v akciích za reg.
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod saabik 13. 9. 2024 10:22

Mít v tom škváru, trochu bych znejistěl.
Uvidíme za dva roky. Koupíme popcorn a budeme sledovat. :mrgreen:
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekon ... ent-259432
Alpina B3 Touring 2023

Všichni skončíme u Porsche.
saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod Roman1989 13. 9. 2024 12:12

Saabiku díky, Seznam nečtu, tak bych to přehlédl.
Samozřejmě věc co se ví taky už dlouho a nikdo s rozumem do toho nedal ani korunu.
Pavel Rydzyk, majitel, je koneckonců bývalý zaměstnanec DRFG, takže jen si založil svou leteckou společnost, která pracuje na stejném principu.

Model půjčit si a nalít to do nemovitostí a pak to někdy splatit, protože nemovitosti přece pořád rostou, se opakuje pořád dokola, nic novýho. Stačí krátký pohyb sazeb a celé se to rozsype, protože páka bývá enormní. U nás je ten kapitalismus 30 let, tak si to investoři do těchto letadel musí teprve zažít, ale v US, kde ho mají přes 200 let je nekonečný seznam real estate firem, které na toto dojely. Vlastně kolik lidi v top100 žebříčku v US je tam díky nemovitostem, tipnu si že nikdo. Tenhle byznys funguje tak dlouho dokud přestane fungovat.
A zbohatnout v nemovitostech bez větší páky je zase tak pomalá cesta, že to nikdo nedělá (ve velkém, nemyslím teď jednotlivé bytaře), protože jiný třídy aktiv mají lepší výnosy.

"Získávání kapitálu holding podporuje marketingovými kampaněmi včetně placených článků v médiích"
krásná věta :-)

a ty čáry s posudkama, to je taky ohraná písnička. Tihle kluci zneužívají toho, že to není obchodované na burze, takže si s tou cenou kouzlí jak se to hodí. Problém je, že znalců je tolik, že vždycky od někoho to razítko seženete.
nabízím referral: Revolut, ČS, KB, Raiffka, mBank (prsten pro vás za 1kč), IBKR (za který dostanu 200 usd a Ty až 1000 usd).
Roman1989
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod MirecBA 18. 9. 2024 12:55

mam nieco v dlhopisovom fonde, uroky zacinaju klesat, ma vyznam to tam drzat alebo vybrat a skusit nieco ine ?
v banke radi nechat, vraj to este rok az dva porastie . Aktualne to od aprila spravilo cca 3%, co je dost , za poslednych 12 mesiacov cca 6%

skrze neznalost , neskusnost investujem nieco len do fondov TB
MirecBA
Návštěvník

Odeslat příspěvekod saabik 18. 9. 2024 13:07

O jaký fond se jedná?
Alpina B3 Touring 2023

saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod MirecBA 18. 9. 2024 13:19

dlhopisovy od tatrabanky
MirecBA
Návštěvník

Odeslat příspěvekod saabik 18. 9. 2024 14:17

Kdybych ho držel a neměl lepší alternativu, tak bych ještě neprodával. Parametry cajk, ještě by to mělo chvíli růst. Dnes někam dluhopisově upíchnout eura je docela výnosová tragédie.
Alpina B3 Touring 2023

saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod Milos 18. 9. 2024 14:51

Dnes mi zrovna přišla na první pohled celkem zajímavá nabídka z J&T banky na eurové dluhopisy KKCG https://www.jtbank.cz/produkty/dluhopis ... -5-90-2029 Nijak do hloubky jsem to ale nezkoumal :-)
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod tulum 23. 9. 2024 16:53

J&T od zítřka začně k úpisu nabízet :
pětileté zajištěné dluhopisy ENERGO-PRO Green Finance s.r.o. (dále „emitent“). Emitent patří do skupiny DK Holding Investments s.r.o. („DKHI“), která je zároveň ručitelem této emise.
podrobně pak https://www.jtbank.cz/produkty/dluhopis ... gf-7-50-29

Jeví se to jako slušná investice, kde nechybí ani konkrétní forma záruky.
Jen se teda nedá moc informací dohledal k samotnému DK Holdingu, když pominu tento článek o nich, ten je pěkně divoká houpačka s výsledky https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/2389317

Není někdo náhodou insider, že by se podělil o něco bližšího, co jim třeba v současné době až tak moc nelichotí a mohlo by tu případnou investici stavět do jiného světla ?
tulum
Nadšenec

Odeslat příspěvekod gotesák 23. 9. 2024 17:03

Milos píše:Dnes mi zrovna přišla na první pohled celkem zajímavá nabídka z J&T banky na eurové dluhopisy KKCG https://www.jtbank.cz/produkty/dluhopis ... -5-90-2029 Nijak do hloubky jsem to ale nezkoumal :-)

Moc se nepředali, zajímavější je ten od ENERGO-PRO Green Finance s.r.o. - ISIN:CZ0003565723
ale holt vyšší riziko.
Saabiku, můžeš se vyjádřit k jejich zajištění? Ty tomu rozumíš. Dík.
Život je příliš krátký na to, aby člověk chodil do práce.
gotesák
Nadšenec

Odeslat příspěvekod drummond 23. 9. 2024 18:09

Tak ta houpačka je dana expanzi firmy, proste měli masivní nákupy a loni už ty turecké elektrarny začaly sypat, dtto Gruzie, teď expandovali do španělské Galicie a mají velké plány v Brazílii a Kolumbii. Takovéhle akvizice/investice s vysledovkou zamavaji pěkně.

Poměr zadluzeni/ebitda = cca 4, sice neni úplně malo, ale krom té Latinky jim ty elektrarny všechny stojí a generují velmi solidní zisky, takže bych se toho poměru tolik nebál.

7,5% do roku 2029 navíc zajištěny dluhopis je velmi dobra nabídka.
drummond
Diskutér

Odeslat příspěvekod tulum 23. 9. 2024 19:06

Kromě vlastní intuice je dobré znát i názor okolí, takže díky chlapi za vaše pohledy.
Saabikům názor mě tradičně rovněž bude hodně zajímat.
tulum
Nadšenec

Odeslat příspěvekod saabik 24. 9. 2024 08:02

K té Energo Pro. Já tu firmu vůbec nesleduju, ani neuvažuju o nákupu. Ani pracovně, ani soukromě.

Když si vezmu k ruce bbg, tak bohužel neudává k této firmě Altmanovo skóre.
Dle DRSK (bloomberg default risk) je default pobability aktuálně cca 0,6 % což je celkem nízko. Nevím sice proč, ale před cca 10 lety bylo 20 %, což je už extrémně hodně. Nevím co se tehdy stalo.
Dle tohoto skóre řadí BBG aktuálně tuto firmu mezi HY1 (risk default 0,5 - 0,9 %), což je hned nejlepší HY po investičním stupni. Škála je HY1-HY6 (u HY6 risk default 6-10 %).
Trochu by mi vadilo rostoucí zadlužení vůči assets a zatím velmi nízká schopnost dosahovat zisku.

Vypadá to, že se s dřívějšími USD emisemi na sekundáru i obchoduje, výnos v USD na offeru cca 7,5 % p.a.

Viděl bych to jako klasický high yield se všemi plusy a mínusy z toho vyplývajícími. Potenciálním kupcům good luck.
Alpina B3 Touring 2023

saabik
Diskutér

Předchozí stránkaDalší stránka