DIP - velké srovnání nabídek pro zodpovědné investory

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod jir.vesely 2. 10. 2024 11:42

Ano, relevantní to samozřejmě je. Mně taky nejlépe vychází Patria.
jir.vesely
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Pavel444 2. 10. 2024 12:34

Pokud zvolím investici do DIP pouze 1 x ročně, konverzi mimo DIP a menší příspěvky zaměstnavatele odkloním do DPS nebo jiného DIPu a s horizontem max. 10 let, tak bych řekl, že vyjde asi lépe stále Fio. Zkrátka je třeba posuzovat dle vlastní situace.
Naposledy upravil Pavel444 dne 2. 10. 2024 18:09, celkově upraveno 1
Pavel444
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jir.vesely 2. 10. 2024 13:49

Tohle je třeba pro mě ale spousta kroků, které ve výsledku vytvoří relativně zanedbatelný rozdíl. Možná jsem jenom moc líný, ale já bych si Fio vybral jenom v tom jednom případě - poslat tam jednou ročně celou částku už v € a zainvestovat. Je to teda asi i tím, že pro mě je DIP ani ne 10% toho, co investuju, tak preferuju “set it and forget it” přístup u někoho, kdo si za to vezme rozumný poplatek. A to Patria je, ale zase ne pro všechny. Nemít tu konverzi za 0.5% jako ČSOB premium, tak už by to vycházelo hůř.
jir.vesely
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Truth Seeker 2. 10. 2024 17:24

tmx643 píše:Kromě nákupu jednou ročně naráz je Fio marné. Takže kdo má velké příspěvky zaměstnavatele, tak Fio fakt ne. Jinak se nedoplatí/bude tam mít nezainvestované peníze celý rok, tj. ekvivalent poplatku 4-5 %. K tomu 2,7 % za směnu a těch minimálně 0,5 % za nákup (250 z 50000 Kč).

Jestli on nebude na hlavu padlý spíš ten, kdo bude radši půl roku sušit na účtu 25000 Kč, aby se tím vyhnul poplatku za nákup 1% (250 z 25000), a přijde tím tak o potenciální zhodnocení cca 2-2,5%.

tmx643 píše:Aby jako jediný poskytovatel vyšlo nejlépe Fio, muselo by to být na 30-40 let, pak možná. Jinak jsou ty náklady na koupi, směnu a ušlý zisk ohromné.

Já jsem to počítal, a to vč. efektu ušlého za každý nezainvestovaný měsíc. V modelovaném scénáři s Fio jsem nenakupoval jen 1×/rok, ale jednou za dva měsíce (a to s vlastními vklady také na měsíční bázi). Pak ještě s vlastním vkladem najednou v lednu a těmi od zaměstnavatele cca 3× ročně.

P.S.: @tmx643, nevšiml jsem si, že bys někde zmínil poplatek za správu. Ten je přitom nejdůležitější, protože jako jediný se postupně zvyšuje nejen s každým dalším vkladem, ale také s tím, jak se celé portfolio postupně zhodnocuje.
:!: Srovnání celkových nákladů různých poskytovatelů DIP - poslední velký update 16. 1. 2024:
https://forum.finexpert.e15.cz/viewtopic.php?p=13657517#p13657517
Truth Seeker
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod tmx643 2. 10. 2024 18:17

Pokud má jedna investice vstupní poplatek 0,9 % a druhá cca 6 %, tak poplatek za správu 0 % p.a. vs. 0,12 % p.a. se projeví až za velmi dlouhou dobu, která je vyšší než investiční horizont DIPu pro velkou část lidí.
A ano, máš pravdu, u limitní částky pak je možné uvažovat i o nákupu 2x ročně, možná i 3x ročně, pokud by zaměstnavatel dával těch přes 4000 Kč měsíčně, avšak ne měsíčně.
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod Mufinmufi 2. 10. 2024 19:36

FIO dle dnešní zprávy zvažuje příspěvky zaměstnavatele v EUR, ale neví kdy...
Funkční odkaz pro 500 Kč za vytvoření účtu u Maxbanky, 100 EUR na Degiro, 5 GBP na Curve, až 1.000 USD v akciích na Interactive Brokers a -10% na provizi na krypto Binance (klikni na přezdívku => Mufinmufi <= u tohoto příspěvku).
Mufinmufi
Diskutér

Odeslat příspěvekod kykloop 3. 10. 2024 07:45

Prosil bych o doporučení vhodného DIP poskytovatele, nějak se v těch nabídkách a způsobů poplatků ztrácím... přestože jsem zde pročetl několik stran.
měsíční úložka cca 2700Kč, ale nemam problém to zasílat méně často ve větších částkách
možnost zvolit si vlastní globální ETF typu All world
bez příspěvků zaměstnavatele
doba spoření cca 20let
používám revolut, takže mohu částky platit ronvou v zahraniční měně a vyhnout se poplatkům za konverzi

Díky moc za ochotu
Naposledy upravil kykloop dne 3. 10. 2024 10:11, celkově upraveno 1
kykloop
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Libtard 3. 10. 2024 08:43

Zde odkaz na projekt sporoindex tedy srovnání DIP

https://www.uschovna.cz/zasilka/QTKFYAL7MN6WIABZ-IHF/
Libtard
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Mufinmufi 3. 10. 2024 08:48

Chybí tam FIO. Není to moc objektivní.

Škoda, že nejde použít rovnou brokera. Tyhle banky si na nás jen nahrabou na poplatcích.
Mufinmufi
Diskutér

Odeslat příspěvekod xls 3. 10. 2024 08:52

Já s Fio problémy nevidím, žádných 6 %. Prostě 1x ke konci roku si tam nechám převést roční příspěvek od zaměstnavatele, případně něco doplatím ze svého a za pár desetin procenta nakoupím nějakou českou akcii. Dál už poplatek na držení 0. Protože ten DIP bude stejně dělat řádově pár procent portfolia, tak tam nemusím nějakou diverzifikaci nebo investování v cizích měnách, kurzy, měsíční nákupy a další opičky řešit, to si všechno udělám přes jiné brokery, kde ty náklady budou taky blízké 0. Stejný titul bych stejně u Fia držel, jen na jiném účtu, kde to můžu případně o stejné množství ponížit.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod Libtard 3. 10. 2024 09:01

Běžný uživatel bere DIP jako spoření na důchod pomocí měsíční úložky. A je to pro něj podstatná ne-li jediná část portfolia resp. neinvestuje jiným způsobem. Pro takového investora je FIO poplatkově nevýhodné. Nejspíš proto nebyla FIO do indexu zařazena, stejně jako RB, která neumožňuje frakční nákupy ETF.
Libtard
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vojta80 3. 10. 2024 09:33

V odkázaném sporoindexu se uvadí, že pro nákup indexových fondů u ČS musí být minimální investice 5000,- Kč. Je to skutečně tak? Snažím se to najít v ceníku, ale nevidím to tam. Máte s tím někdo zkušenost?
Naposledy upravil vojta80 dne 3. 10. 2024 09:53, celkově upraveno 1
vojta80
Návštěvník

Odeslat příspěvekod minarjo 3. 10. 2024 09:43

Fio nebyla v tom dokumentu zařazena přece proto, že data jsou k 22.6. (viz první strana nad grafem) a v té době ještě Fio DIP nespustilo, to až o pár dní později zkraje července.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod lungaj 3. 10. 2024 09:55

vojta80 píše:V odkázaném sporoindexu se uvadí, že pro nákup indexových fondů u ČS musí být minimální investice 5000,- Kč. Je to skutečně tak? Snažím se to najít ceníku, ale nevidím to tam. Máte s tím někdo zkušenost?

V ČS vyzkoušeno např. u fondu Fidelity MSCI World Index Fund P-ACC-CZK (hedged) - minimální jednorázový nákup: 5000,- Kč, minimální pravidelný nákup: 3000,- Kč.
lungaj
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Libtard 3. 10. 2024 09:55

Ano to bude ten důvod. Novější index žel bohu nemám.
Libtard
Kolemjdoucí

Předchozí stránkaDalší stránka