xls píše:Se divím, že když už tu banku lidé znají, tak s nimi ještě investují.
Konkrétní kauzu spořících účtů neznám, ale v obou případech (spořící účty i akciové investice) se bavíme o situacích, které se vyznačují tím, že na ně uživatel může rozumně reagovat.
Se spořícím účtem jsem u AB skončil v okamžiku, kdy přestal být výhodný a nic mě to nestálo.
U ETF/akcí to samozřejmě je o něco komplikovanější, ale také to v principu není problém. Prodám a koupím jinde. Vstupuje do toho samozřejmě daň z kapitálových zisků (a možná se mi tedy vyplatí čekat na uplynutí časového testu) a transakční poplatky, ale obecně to je něco, co dělají i investoří, kteří investují přes brokery. Tady konkrétně je například důležitá "příprava", jak jsem už psal výše - investovat do ETF v EUR a nikoli z CZK účtu. Aby následný přesun negeneroval další kurzové náklady. Pokud vás přesun bude stát kumulativně 0,5% z portfolia v situaci, kdy vám několik let vydělávalo řekněme 8% (pro akciový trh poměrně konzervativní hodnota), tak to není úplně špatná situace.
Pokud tedy někdo stojí před otázkou:
* investovat přes AB protože to je pro něj snadné a aktuálně tam jsou rozumné pomínky nebo
* neinvestovat vůbec, protože se bojí změny podmínek AB a jinde (u klasického brokera) to nechce nebo neumí
Tak bych mu doporučil tu první variantu.