Neúspěšná maturita a jak dál - poraďte

Diskuze týkající se změny zaměstnání, právní a legislativní problematiky, zvyšování kvalifikace, studia v ČR i zahraničí

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Mirka19 27. 5. 2010 07:49

Dobrý den.
Moje dcera pokazila maturitu, neodmaturovala ze dvou předmětů a tudíž ji čeká maturita v únoru. Od září nastupuje na denní pomaturitní studium cizího jazyka, kde nebude mít status studenta, protože nemá maturitu složenou ve stejném roce kdy na toto studium nastupuje. Zajímalo by mně, jak je to s brigádou přes léto a dále jestli by mohla být registrovaná na úřadu práce (toto studium není na jazykové škole s právem vykonání státní zkoušky a bylo mi řečeno, že to není příprava na zaměstnání, ale zvyšování kvalifikace) a od kdy.Toto studiu si platí sama a je kdykoliv možné ho přerušit a nastoupit do zaměstání, pokud by jí ho úřad práce našel, což ovšem nepředpokládám, protože nikoho takového komu by ÚP našel práci neznám a nechci, aby se holka válela rok doma.
Mirka19
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 27. 5. 2010 12:29

Jen mě tak napadá, jestli je to dobrý nápad. Pokud se má ten cizí jazyk dělat fakt poctivě a chce se něco naučit, tak se tomu musí plně věnovat (a nebude mít dostatek času na přípravu na tu maturitu). Aby to pak nedopadlo tak, že neudělá ani novou maturitu a nebude ani pořádně umět ten jazyk.

Jestli je v učení slabší, tak bych doporučil celou dobu věnovat přípravě na maturitu (pokud má problém s "osobní disciplínou", tak by bylo dobré vzít si někoho na dohled, třeba nějakého vysokoškolského studenta, cenově by to nemělo vyjít dráž než ten kurz a i ten jazyk, nebo aspoň základy by jí mohl naučit).

Pokud to zvládne, doporučil bych spíše snažit se najít nějaké zaměstnání (třeba i na částečný úvazek), dneska hodně firem šetří a za ty nízké platy, co nabízejí, může jít pracovat snad jen opravdu nekvalifikovaná síla, tak by jí mohli vzít. Pokud nikdy nepracovala, stejně žádnou podporu nedostane, viz: http://www.mesec.cz/clanky/narok-na-pod ... stnanosti/

Hodně firem píše požadavek na střední vzdělání jako určitou formalitu a ani to nijak nekontrolují. Já jsem tedy měl maturitní vysvědčení velmi hezké, tak jsem ho všude "cpal", ale co vím, tak po kolezích ho nikdo nikdy nechtěl :D. Takže jestli nepůjde do státní firmy (kde je to důležité kvůli platovým tabulkám), tak může směle tvrdit, že maturitu má :D
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 27. 5. 2010 17:10

Sauron. Tak to jo, ale daleko lepší by bylo pracovat i za nějakou nuznou mzdu. Když bude dělat něco aspoň vzdáleně podobného své kvalifikaci (např. z obchodky rovnat papíry ve skladu, z hotelovky číšnici, ....atd), tak má aspoň jakous takous praxi.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod Jack111 27. 5. 2010 17:45

Studentem je člověk snad až do konce září. Na úřad práce bych se tedy nehnal, když najití práce není žádoucí.
Jack111
Diskutér

Odeslat příspěvekod Mirka19 7. 6. 2010 19:11

Hezký den.
Jazykové studium je denně pouze na 4 hodiny. Myslím, že tohle právě potřebuje, protože by stejně jinak každý den dopoledne prospala a takhle jí alespoň zůstane nějaká disciplína a neodvykne si od pravidelného chození do školy. I tak jí myslím zůstane dost času na učení. Myslím si, že nehrozí, že by sehnala nějakou práci. Jinak není hloupá. Angličtinu neudělala, protože ji flákala od základní školy. Bohužel je angličtinářka nijak nenutila se učit a dostala se do příliš velkého skluzu a hlavně nezná slovíčka. Angličtina byla bohužel její první maturitní zkouška a pak už zmatkovala. Neudělala češtinu, kterou umí, měla z ní dobré známky a hlavně ji bavila. Pak se dala trošku do kupy a další dvě zkoušky už udělala. Ovšem to už bylo stejně zbytečné. Jinak studentkou je do konce srpna, ale pak si musí buď začít platit socíální a zdravotní a nebo se jít zaregistrovat na pracák, kde mi tvrdili, že to při denním studiu nejde. Ale to jen pokud je to jazyková škola s právem státní závěrečné zkoušky. Teda alespoň tak jsem to našla na poučení pro nezaměstnané na stránkách ministerstva práce.
Mirka19
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Martin123456 12. 6. 2010 21:10

místo toho jazyka bych šel já osobně sem http://vzdelavani-kurzy.cz/seznam_kurzu ... 31&clas=1a nevim jakou to má úroveň ale já osobně bych radši prezentoval tohle někde na pohovoru než že sem byl rok na jazykovce, přítelkyně byla rok na jazykovce a je to k ničemu, kór když ani nebude student
Martin123456
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 13. 6. 2010 07:20

Jenže to je opět kombinované studium a tazatelka chce, aby se dcera naučila ráno vstávat.
Ale v kombinaci s nějakou tou brigoškou (třeba i jen na ranní), by to nemusel být špatný nápad.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod Martin123456 13. 6. 2010 09:56

myslim že je i možnost denního, ale nevim jak by se tvářili, že neni ukončená ta střední, ale myslim že by se dohodnout asi šlo

práce, v tomhle případě bych možná šel do mekáče, sou tam mladý lidi o moc odlišný osudy mít nebudou, prostě vydělat si peníze zkusit si pracovat nekvalifikovaně aby byla chuť do studia :-)
Martin123456
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 13. 6. 2010 10:49

U McD jí určitě vezmou (myslím, že KFC ale platí víc, na některých restauracích v Praze lákali až na 19 000 Kč hrubého nástup (po zapracování ještě něco navíc), to myslím u McD nemají). Na získání pracovních návyků určitě dobré a lepší než sedět doma, ale z hlediska budoucí kariéry typický McJob http://cs.wikipedia.org/wiki/McJob .

Bohužel tazatelka neuvedla o jakou školu se jedná, z toho lze těžko usuzovat jaká práce by pro budoucí kariéru byla dobrá. Budu-li předpokládat oblíbenou univerzální obchodní akademii, tak bych doporučil spíše recepční nebo nějakou administrativní sílu (rovnat šanony ve skladu). V životopise to bude vypadat rozhodně líp, než McJob.

No a když bude mít trochu odvahy, může zkusit tvrdit i to, že má maturitu, dneska ten papír obvykle vidět ani nechtějí (pokud nejde o státní úřad/firmu)).
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod Jack111 13. 6. 2010 10:56

No to mi řekni, kde ji vezmou na post recepční, když neumí promluvit anglicky. Nedivil bych se, kdyby i na to "rovnání šanonů" byla potřeba alespoň nějaká angličtina. A to minimálně.
Jack111
Diskutér

Odeslat příspěvekod Martin123456 13. 6. 2010 11:29

taky záleží v jakym městě, recepční asi těžko protože to je oblíbený u vš a i za malý prachy to je zajímavej post pro kvalifikovanější lidi, přijde klidně 50odpovědí na takovej job, možná by šla i prodavačka v nějakým obchodě s hadrama, sice nic moc ale ve výsledku by to nemuselo pro holku bejt úplně nezajímavý když už něco
Martin123456
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Martin123456 15. 6. 2010 18:05

ještě k tý recepční, taková zajímavost, dneska byla přítelkyně na pohovoru v Praze na recepční, a řikala jim ta vedoucí že odepsala na prvních padesát mejlů a dalších sedumdesát nechala bejt protože na to prostě neměla čas :D
Martin123456
Kolemjdoucí