Prosím o radu, jak ukončit staré SS u Wustenrotu.
- smlouva uzavřena 30.10.2003 za podmínek platných dne 1.5.2003
- konec vázací doby 30.10.2008
- cílová částka 150.000, tarif OS
- úroková sazba 2,5%
- aktuální saldo cca 118.000
Teď do konce roku plánuji ještě dosypat 20.000, aby byla využita letošní státní podpora na maximum - platím jednou ročně na konci roku.
Tím se ovšem přiblížím cílovce, s podporou za letošní rok budu celkem na cca 140 tisících. Příští rok už na tu smlouvu nemůžu spořit, protože bych přespořil cílovou částku a to je myslím špatně, že? Navýšit cílovku taky nechci, je to zbytečné, chci to ukončit.
Ty peníze nepotřebuji, nespěchám na ně, pokud nejde výplata urychlit třeba převodem na spořící účet WR, který mám.
Další SS zakládat nebudu, vzhledem k aktuálním Kalouskopodmínkám a nejistotě do budoucna.
Krom toho mám i následnou smlouvu z roku 2008, na kterou ale nepobírám státní podporu a zatím je umrtvená, nic tam neplatím.
Co s tím? Jak správně podat výpověď?
Mám nárok na nějaký úrokový bonus, který bych získal, když jsem nečerpal úvěr?
V potvrzení o uzavření smlouvy mám toto:
"Pokud po přidělení cílové částky neuplatní účastník nárok na úvěr a od uzavření smlouvy uplynulo 5-6-7 let, má nárok na mimořádný úrok ve výši 25-30-40% z částky úroků k okamžiku vyplacení uspořené částky."
Od uzavření uplynulo 8 let, ale jak je to s tím přidělením cílovky?
Někde v diskuzi jsem objevil toto a nejsem z toho dvakrát chytrý:
"Dej si pozor při ukončování. Když manželka smlouvu vypovídala, upozornila ji (solidní) zástupkyně spořitelny na to, že nereagovala na návrh úvěru a tudíž zvýhodnění nedostane. Pak to nějak upekly, nějaký další formulář, výpověď o něco později, ale v pořádku. Radši si tohle před podáním výpovědi ověř, dnes nemusí být jednání vůči majitelům staré smlouvy tak solidní.
-Máte pravdu, u WSS je třeba před výpovědí smlouvy opětovně zažádat o přidělení cílové částky - podmínkou úrokového bonusu je přidělení cílové částky, které většina účastníků stavebního spoření nepřijala s nabídkou úvěru."
Je tedy před výpovědí nutné požádat o přidělení cílové částky? Dopis o splnění podmínek pro přidělení cílovky jsem dostal v roce 2010 a nijak na něj nereagoval.
Děkuji za váš čas i rady