od tmx643 29. 7. 2020 18:06
Protože to obvykle je všechno na jedné hromadě.
Myslím korunový akciový výnos (obecně výnos investice v korunách, protože ty pak budu jednou utrácet).
Běžné je, že mě zajímá třeba etf na S&P500, nebo třeba akcie Microsoftu. A ty jsou obchodované v dolarech a ten hezký graf ceny, co mi ukáže Google, je v dolarech, respektive se třeba u etf převádí do eur. Ale už touto konverzí do eur, natož pak do korun, tam můžu mít úplně jiný vývoj.
Při investici na krátkou dobu (například 3 roky) pak můžu mít zcela jiný výnos.
Pokud budu investovat dlouho a pravidelně, tak tam bude solidní výnos "vždy", protože těžko očekávat, že bude dolar třeba 5 Kč, aby jeho pokles požral veškerý výnos.
EURUSD mě zajímá proto, že koruna se hýbe primárně podle eura. Dolar byl za 10 let 16 i 26 Kč. Euro se drží mezi 24 a 28 Kč.
V 1Q 2015 byl dolar 25 a S&P500 cca 2050. V 1Q 2018 byl dolar 20,50 a S&P500 2750. Takže index vyrostl o 35 %, ale korunový výnos byl jen 10 %.
No a bylo řečeno, že zejména u krátkého období je důležitá cena nákupu. Tímto jsem chtěl naznačit, že pro čechy je podstatný i kurz, takže ani "dobrá" nákupní cena neznamená lepší výnos, zejména z důvodu, že při propadu akciových trhů ztrácí i koruna, která je "spekulativní" měnou.