FinExpert.cz |
Přihlásit se |
Superfórum » Obsah fóra » Peníze » Úvěry a leasing |
|
Hypotéka v Eurech v zahraniční bance. |
---|
![]() ![]() |
8. 11. 2021 02:12 ![]() |
Odhaduji že pro 99,5+ procent populace v ČR to nemá kvůli kurzovému riziku smysl žádat o hypo v zahraničí u zahraniční banky pro postavení baráku v ČR. Ale když ta hodná "tetička" mi slíbila že mi ty Eura na splátky hypo bude posílat, tak bych uvažoval o tom začít výhledově stavět. Myslím že před lety si Maďaři s Poláky pěkně na Eurové hypo naběhli (hold neměli tetičku jako já). Tedy za tohoto předpokladu že se nemusím starat o splátku hypo v Eurech (jen aby tetička byla pevného zdraví a nezanevřela na mě
![]() ![]() |
Poslední příspěvek |
![]() ![]() |
8. 11. 2021 08:50 ![]() |
Jako že nemáš prokazatelné příjmy v eurech, ručil bys nemovitostí v ČR a hypotéka by byla u německé / rakouské / slovenské banky?
Našel jsem jednu banku, která asi teda umí zástavu dát na českou nemovitost, ale chtějí příjem v eurech nebo finanční úspory v eurech - https://www.ostsaechsische-sparkasse-dr ... erung.html Jinak fixace stlačíš pod 1 % tak u pětiletých, delší už budou vyšší. Třeba Deutsche Bank Jsem viděl, že 30 let fixaci dává za 1,57, nebo kolik. Navíc ty jsi tím zadáním nestandardní, takže bych počítal spíš tak 1,2 - 2 % podle délky fixace. |
![]() ![]() |
8. 11. 2021 09:04 ![]() |
Tak jako nemám příjmy v Eurech. Bylo by to pro ně problém? Prostě bych doložil příjmy za poslední roky. Nechápu že na LTV třeba 30-40 procent a zajištěné daným pozemkem + třeba další nemovitostí by chtěli nějaké harakiry a topili mě na příjmech. Když bych jim přitom rval 1,2 procenta PA. 30 let fixace zní super, ale stačilo by i 20 let s předčasným splacením (kdyby to tak tetce vyhovovalo).
|
![]() ![]() |
8. 11. 2021 09:24 ![]() |
No obecně banky mají problém se zástavou v cizí zemi (musí tu znát právní prostředí a mít kontakty). To je zásadní problém. Kdybys měl zástavu na Slovensku, věřím, že slovenské banky by určitě neměly problém akceptovat příjmy v korunách (minimálně to tvrdí). Ale i československé, jako třeba Fio, chtějí zástavu v dané zemi.
Určitě nedáš nic za to, když třeba té německé spořitelně napíšeš, jaké jsou přesně podmínky na ty úspory v EUR a jestli opravdu zástavu umí dát na nemovitost v ČR. Standardně to, co chceš, nejde. Takže musíš najít někoho, kdo by to byl schopný a ochotný udělat nestandardně. |
![]() ![]() |
8. 11. 2021 10:10 ![]() |
Díky za ochotu, asi nemá cenu žehrat na banky. Radši bych nějakou banku v Rakousku nebo Německu než na Slovensku. Člověk s bankama chce jednat na férovku a podepsat jim že pokud nebude splácet tak dostanou jak pozemek se stavbou, tak zástavu v podobě další nemovitosti co výrazně převyšuje cenu daného úvěru a oni by ještě dělali ofrky a hrabali se mu v příjmech že nejsou v Eurech. Tohle jednání je prostě na palici.
|
![]() ![]() |
8. 11. 2021 15:18 ![]() |
Kdesi tu bylo vlákno, kde se citovalo jakési nařízení, které extrémně bankám komplikovalo půjčovat nepodnikatelům v jiné měně, než má klient příjem nebo trvalý pobyt (snad by musely kdykoli nabídnout převedení do klientovy měny bez penále nebo něco takového). Teď to nemůžu najít, ale podívej se.
|
![]() ![]() |
8. 11. 2021 15:37 ![]() |
Takovou kravinu by vymyslela leda EU.
|
![]() ![]() |
8. 11. 2021 17:04 ![]() |
Jo, ale po zkušenosti z Polska a hlavně Maďarska, kde to snad skončilo odchodem slušné části bankovních skupin, když je k takové konverzi stát najednou začal nutit, se moc nedivím.
|
![]() ![]() |
8. 11. 2021 17:36 ![]() |
No, já žádný klacky pod nohy nevidím.
https://europa.eu/youreurope/citizens/c ... dex_cs.htm Tak si zkus vzpomenout kdo a podle jakého nařízení to jako těm bankám u nás má zakazovat, když u nás nemusejí mít ani působnost a stačí jim v EU. |
![]() ![]() |
8. 11. 2021 20:00 ![]() |
fc70: něco trochu na ten způsob píše Unicredit, ale jde jen o předčasné splacení - https://www.unicreditbank.cz/cs/obcane/ ... enize.html
Citace Cizoměnovou hypotékou se rozumí takový úvěr, kde má alespoň jeden z žadatelů příjem v cizí měně, nebo bydliště mimo Českou republiku. Cizoměnová hypotéka je nabízena v CZK. Pokud by se směnný kurz Banky deviza střed měn CZK a měny, ve které máte příjem či bydliště, změnil minimálně o 20 % ve prospěch CZK oproti kurzu Banky deviza střed ke dni uzavření smlouvy o úvěru, máte právo na předčasné splacení svého úvěru, aniž by Banka na Vás požadovala úhradu účelně vynaložených nákladů vzniklých v souvislosti s předčasným splacením. |
![]() ![]() |
9. 11. 2021 08:38 ![]() |
bude to chtít hodně hledat, v mém okolí měli problém i jen Slováci získat úvěr v CZ na SK nemovitost, protože si tu na ní chtěli vydělávat a pak se tam časem vrátit.. prostě hroznej problém, ikdyž přijmy v CZK byly fajn..
|
![]() ![]() |
9. 11. 2021 09:34 ![]() |
Pochybuju, ze se s nejakou bankou domluvis, do tohodle kvuli pravnim rozdilum zadna zahranicni banka pro jednotlive pripady nepujde, to by v tom musela videt nejakou vetsi prilezitost a vybudovat si kolem toho nalezity aparat.
Pokud vim, tak pripady ala Madarsko spocivaly v tom, ze cizomenovy uver nabizely lokalni banky - to mi pripada mnohem realnejsi, ale prave po predchozich zkusenostech se do toho asi taky zadny ustav nepohrne. Donedavna jsem mel "cizomenovou" hypoteku od ceske banky, protoze jsem kupoval nemovitost v CZ, ale prijem jsem mel v CHF. Cizomenove hypoteky umi spis jenom ty vetsi banky a klauzule o moznosti predcasneho splaceni zdarma pri zmene kurzu o 20 % je standardni (asi vyzadovana zakonem?) |
![]() ![]() |
19. 11. 2021 20:09 ![]() |
![]() ![]() |
4. 1. 2022 23:24 ![]() |
Se zvětšujícím se rozdílem v úrocích mezi CZK a EUR se tohle téma bude stávat relevantnějším, věřím, že nějaká banka s matkou v eurozóně by s tím mohla přijít.
|
![]() ![]() |
5. 1. 2022 08:34 ![]() |
Poláci a Maďaři by mohli vyprávět. Dodnes s tím má finanční sektor problém a politici tlačí, aby tu sekeru zatáhly banky.
|
Nahoru |
Stránka 1 z 1 [ Příspěvků: 15 ] Předchozí téma | Následující téma |
Verze pro tisk |
Superfórum » Obsah fóra » Peníze » Úvěry a leasing |
Hledat |
Zobrazit v normálním vzhledu |
Podmínky pro užívání služby informační společnosti | Informace o zpracování osobních údajů | Cookies |