FinExpert.cz

Přihlásit se




Nezateplováni paneláku výměna oken

Offline - Diskutér Profil 
23. 7. 2017 13:36 Odeslat příspěvek
Jaký máte názor na snížení nákladů na vytápění paneláku sovětské výroby: prý zateplení je neefektivní a místo toho vymění předseda dřevěný okna za plastová, navíc osazení je do železobetonu. Střecha se ještě taky nehodlá vyměňovat.
Teď číselný údaje. Spotřeba 350 GJ za 5 posledních měsíců v roce cena 518 Kč za GJ 1490 m2 plochy ( 3 * 4 patra po 3 bytech) vyúčtování jen za 181 tisíc a do oken chce investovat tak 1,5 mil.
Ze zkušenosti lidí s novejma oknama vím že je to jasná zadelavka na plíseň. A pochybuju že klesne spotřeba tepla. Dosud nikdo nevetral a neví že s temadle oknama se musí větrat intenzivne tak 5-10 min každej den jinak tam maj všichni plíseň ať už jde o novostavbu nebo starší RD ( 30 let třeba).
Podle mě to jsou vyhozeny prachy do luftu. Za stejnou cenu se dá (2 mil) zateplit a tam ta úspora je znát ihned. Vím to na svým baráku když jsem topil v nezateplenym a poté když jsem to měl zateplený ( u novostavby).
Předseda má přes 50 procent hlasovacích práv.
Dík za každý názor.
Poslední příspěvek


Offline - Návštěvník Profil 
23. 7. 2017 13:49 Odeslat příspěvek
Lepší nejdříve vyměnit okna a pak zateplit, takže za mne rozumné rozhodnutí. Nová okna a zateplení máme asi 13 let a žádná plíseň nás netrápí, to je blbost.. Když se nejdříve zateplí a pak se půjdou měnit okna, tak si tu fasádu zase rozbijete... Hlavně největší úsporu tepla udělají právě nová okna, nikoliv samotné zateplení...


Offline - Inventář Profil 
23. 7. 2017 14:51 Odeslat příspěvek
Ono to vetrani je pouze jednou veci. Problem je zejmena v tepelnych mostech, kdy proste na spaletach oken budete mit rosny bod - a zejmena kvuli tomuto ty plisne zacnou vznikat, protoze vlhkost ve zdivu.

Tohle se proste neda delat napul, ale chce to udelat oboje zaraz. Nova okna, ktera osadit v rovine s vnejsi stranou stavajici fasady a potom zateplit polystyrenem, kterym "dojet" k oknu, prave proto, aby v tom nejhorsim mozne miste tepelny most byl co nejmensi.


Offline - Nadšenec Profil 
14. 8. 2017 14:33 Odeslat příspěvek
Souhlasím se Satanem. Udělat okna i zateplení. Pokud vymění jen okna, je předpoklad, že je umístí přesně místo starých a vznikne krásný tepelný most. Pokud se bude i zateplovat, umístí se okna co nejvíce ven a zateplení tento most zmenší.

Tepelná ztráta je dána větrání a prostupem. Stará okna mají na svědomí cca 30-40% celkové ztráty. A to proto, že izolační vlastnosti skoro 0 a jejich infiltrace skoro nahrazovala větrání :-) Na jednom bytě přes ně foukalo tak, že i při max. topení nešlo v určitou dobu vytopit víc než na 18 st. Největší problém právě nastává, že při výměně oken lidi prostě nevětrají, což při kombinaci těch tepelných mostů pouze zvyšuje riziko plísní. Já jsem tento problém nikdy neměl.

Zateplení stěny. Nejde jen o ekonomiku. Jde také o komfort. Je rozdíl nezateplená studená stěna a zateplená "teplá stěna". Navíc samozřejmě železobeton méně trpí. Někde zatéká i v létě při dešti atd...Vzhled......

Takže rozhodně obojí + zateplení střechy. Vzpomínám si, jak mě na první schůzce před 12 lety sousedi říkali vyhozené peníze, to se nevrátí atd...jak jim zklaplo při prvním vyúčtování :-) A mám pocit, že i na to jsou opět dotace.


Offline - Návštěvník Profil 
14. 8. 2017 18:09 Odeslat příspěvek
Jen okna určitě nedělat, několik známých co bydlí v nezatepleném domě s plasťáky, maj okna celé olezlé plísní a časté větrání rozhodně vzniku vždy nezabrání. Osobní zkušenost s novými okny též není nejlepší_předně jsem nezaznamenal absolutně žádný tepelný rozdíl a to jsem vzal trojsklo od kvalitního čs výrobce_pravda-žel ne to nejlepší a hlavně rámy jsou dle mě tragedie. Když se řekne stará okna-nejde je házet do jednoho pytle, já měnil hlavně kvůli funkčnosti-některá už nešla ani otevřít, ale nikde neprofukovalo. Při druhé top. sezoně po výměně jsem rovněž poznal co je plíseň_jedno okno trochu a jedno na můj vkus hodně, ostatní okna nic_panelák je zateplen déle a blbě "jen" 8 cm polyšem, špalety jsem si při výměně oken zateplil sám(nebyly)-rámy jsou tak úplně zapuštěny, bohužel jsem nechal venkovní parapet netknutý - což působí největší problém, i když plíseň byla i na bocích a větrání ani přípravek proti plísni nejdříve nefungovaly, vždy jsem znechuceně škrábal, maloval a protiplísňoval, až od 4. sezony najednou klid, čím to je nevím, ale větrání hlídám stále a mokré okno raději ráno utírám_určitě bych proto radil, pokud už vyměňovat okna, tak si pořádně připlatit za rámy a dát tam co možná nejtlustší s nejmenším prostupem :!:


Online - Mírně pokročilý Profil 
15. 8. 2017 07:42 Odeslat příspěvek
U nás se měnila okna kdysi dávno za plastová (panelák).
Plíseň vznikla jen v jednom případě a to z důvodu ukládání úrody ze zahrádky ještě vlhké v "přístavbě" v rohu místnosti. S ní se bojovalo a nakonec to vyřešil penetrační nátěr stěny. Od té doby klid.
Chvíli po oknech se dělala ještě rekonstrukce topného systému - výměny topení za velikostně odpovídající aktuálním normám k velikostem místností, přidány termostatické hlavice.

Zateplení neproběhlo, ale máme porovnání s protějším domem, který má nová okna a zateplení, ale zase neřešili topení. Náklady na topení nemají rozdíl znatelný ani pro důchodce, kteří tam žijí.

Jediný rozdíl je, že zateplení se v česku dělá často na podzim a pak je na domech, zejména pod úrovní střechy a kousek nad zemí vidět, jak jsou polystyreny prolezlé plísní, protože se přikládaly na vlhkou fasádu. Navíc, pokud to není uděláno 100% kvalitně a začne za ně zatékat střechou, tak je tam plíseň jak vyšitá.


Nechápu, jak někdo může nevětrat a žít si ve svém smrádku celé dny. Jednou jsem spal u kamaráda, který tohle prováděl a myslel jsem, že se pobliju, když jsem večer ležel na gauči. Nakonec jsem spal s otevřenými dveřmi na balkon.


Offline - Návštěvník Profil 
15. 8. 2017 11:29 Odeslat příspěvek
Předpokládám, že stará okna jsou stejně za svou životností, takže se musí vyměnit i tak. Rozhodně lepší než nic. Větrat se samozřejmě musí - snížíš vlhkost vzduchu, čím ten vzduch bude sušší tím oddálíš srážení vody na studeném okolí okna (ty tepelné mosty...). Ale ono je to větrání i o CO2 a obecně o pocitové pohodě. Jak už tu několikrát padlo, rozhodně udělat vše a mít dobře vyřešené detaily okolo oken, ty jsou pro následný komfort používání naprosto rozhodující. Dneska jsou úvěry pro SVJ za naprosto směšný procento s dlouhým fixem, tak jestli v domě nejsou notoričtí neplatiči a je tam někdo, kdo má čas to oběhat, šel bych touto cestou. Jinak většina těch starých panelů jsou sendviče, takže v sobě samozřejmě už tepelnou izolaci mají, to málokdo ví, problém je v detailech.


Offline - Diskutér Profil 
17. 8. 2017 18:51 Odeslat příspěvek
Děkuji všem za názor a zkušenosti. Tím pádem doporucim nájemníkům větrat každej den 10 min ve všech místnostech. Protože není nic horšího než znehodnotit nemo plísní kterou jen tak savem neodstranite. No příští rok to předsedovi omlatim o hlavu, ty jeho keci že se zateplení nevyplatí. Vyhazovat miliony do kanálu to by mu šlo. Místo aby udělal novou střechu a zateplil s novou barevnou fasadou plus nový dveře se schrankama a vzal si větší úvěr když sazby ČNB půjdou nahoru a udělal vše najednou to ne. Splátka 3M 15 let fix je stejná jako jeho 2M na 10 let. A stejně za rok bude chtít schválit a odhlasuje si další úvěr na rekonstrukci.
Spotřebu na topení bude mít plus mínus stejnou. Leda že by byla teplá zima, tak bude mít štěstí.


Offline - Nadšenec Profil 
17. 8. 2017 19:44 Odeslat příspěvek
Jen orientační výpočet. Panelák G 57, stěny z keramzitbetonu, 20 cm obvodová stěna, oblast -15 st, vnitřní teplota 20 st.

Tepelná ztráta stěnou je u 300m2 plochy :

Nezateplený dům = 15,6 kW = cca 122 GJ/rok = cca 65 tis. Kč
Zateplený dům 15 cm EPS = 2,5 kW =cca 20 GJ/rok = cca 11 tis. Kč.

Je to velmi zjednodušený výpočet obákou a důležitý je zejména ten poměr mezi tím. Ne konkrétní částky. Samozřejmě jiné typy paneláků mají jiné skladby stěny a jiné hodnoty.

-- 17. 8. 2017 21:08 --

A ještě to nejdůležitější.....není to jen o zateplení. Je třeba udělat i střechu, okna, vstup.dveře, pohlídat detaily, namontovat termohlavice a měřáky topení a hlavně lidem vysvětlit jak topit a větrat. Bohužel lidé jsou stále zvyklý topit a u toho mít celý den otevřenou ventilačku. Bohužel. Ty měřáky, nejlépe digitální, je pak přimějou se chovat racionálněji. Dobrá je i nová regulace na hlavním přívodu tepla.


Offline - Poslední varování Profil 
18. 8. 2017 12:00 Odeslat příspěvek
Jenže podle toho jak funguji koeficienty, tak se šetřit vůbec nevyplatí :-)


Offline - Nadšenec Profil 
18. 8. 2017 13:08 Odeslat příspěvek
Jaké koeficienty myslíš? Severní strana, jižní, krajní byt, byt pod střechou, počet žeber radiátoru atd??? Spotřeba se stejně přepočítává i na plochu byt. Ale i tak tam úspora je. A určitě motivující. A ten digitální měřák proto, protože to tam pořád bliká, včetně spotřeby z loňských let :-) Je zejména psychologický prvek.

Mám to ověřené v praxi :-)


Offline - Poslední varování Profil 
18. 8. 2017 16:26 Odeslat příspěvek
Korekce polohy jsem nemyslel ale ty jsou v 80% také chybně a navíc se k nim ani nedostaneš bo ochrana dat

Myslel jsem tu solidaritu, kdy největší spořič co topí max na 19oC a pak největší plýtvač co má topení na max a otevřená okna, rozdíl energie (pro zjednodušení berme energii jako součet jednotek irtn) co jim proteče radiátory bude třeba 100 nasobny, tak rozdíl vypočteneho podílu platby ve vyúčtování nebude snad ani 2nasobny (protože solidarne zastropovano zákonem, v 2016 se to opět menilo)...

Takže nevím nevím zda tohle je motivující...


Offline - Nadšenec Profil 
19. 8. 2017 11:23 Odeslat příspěvek
Teď se dívám. Asi myslíš toto :

Průměrný náklad na vytápění 1 m2 bytu nepodkročuje hranici 80 % průměru objektu a ani nepřekračuje hranici 200 % (100 % nad průměr objektu). Proto náklady za tento byt již nejsou dále korigovány.

http://www.tzb-info.cz/fm-sluzby/15760- ... a-vytapeni

Já dělal pověřeného vlastníka právě do roku 2016 a pak už jsem se o to nezajímal. Takže pro mě novinka. Díky za info.


Offline - Poslední varování Profil 
21. 8. 2017 19:06 Odeslat příspěvek
Ano, ale ještě předním se to myslím zkoriguje o ty polohové korekce a pak tam mas za plochu a za spotřebu a ve výsledku jak se dívám na Rekapitulaci, cena za metr (a to není metr plochy bytu) je od 100 do 200, tedy ten největší plytvac zaplatí maximálně 2 násobek i když proplýtvá treba o 10000% navic... takže vyplatí se šetřit?
Nahoru

Odeslat nové téma  Odeslat odpověď

Stránka 1 z 1 [ Příspěvků: 14 ]
Předchozí téma | Následující téma
Verze pro tisk


Hledat
Přeskočit na
 

Hledat

Zobrazit v normálním vzhledu
Podmínky pro užívání služby informační společnosti | Informace o zpracování osobních údajů | Cookies