FinExpert.cz

Přihlásit se


 Další stránka

Zrušení daně z nabytí nemovitosti a odpočtu úroků

Offline - Diskutér Profil 
29. 3. 2020 16:46 Odeslat příspěvek
Ministryně financí Dáda Patrasová dnes zmínila návrh na zrušení daně z nabytí nemovitosti a zároveň možnosti odpočtu úroků z úvěru na vlastní bytovou potřebu. Dá se předpokládat, že to projde.

Chápete někdo logiku?

Kdo kupoval novostavbu (což by se mělo podporovat, protože to vytváří hodnotu), tak daň neplatil, ale v případě vlastního bydlení nyní přijde o odpočty, čili vliv to bude mít jako zvýšení úroků o nějakých 0,35 procent. Stejně tak ten, kdo staví. Takže k žádnému rozhýbání trhu tím nedojde.
Kdo kupoval existující nemovitost pro vlastní bydlení, nebude platit daň, ale už nebude moct uplatnit úroky. Takže skoro žádný rozdíl.
A kdo kupoval investiční nemovitost, úroky uplatňovat nemohl a nyní nebude muset platit daň z nabytí.

Vidíte tam taky tu malou domů, jak si zvýhodnit bezpečné uložení peněz v krizi?
Poslední příspěvek


Offline - Přeborník Profil 
29. 3. 2020 17:32 Odeslat příspěvek
Schillerová na Radiožurnálu odpoledne upřesnila, že odpočty by se zrušily jen u nových hypoték, u dosavadních by zůstaly. Na Primě se do toho trochu zamotala.
Se závěry bych ale počkal na středu, až zasedne vláda, co konkrétně Schillerová navrhne.

Osobně zrušení odpočtů vítám a zrušil bych všechny daňové výjimky a odpočty, a zjednodušil daňové přiznání na maximum (daňové přiznání na jednu stránku bylo tématem ODS ve volbách roce 2006, přišel s tím Vlastimil Tlustý).

-- 29. 3. 2020 17:38 --

Mně by zase zajímalo, jak Schillerová chce pojmout 6měsíční odklad splátek, z jejího vyjádření jsem pochopil, že bude plošné a bude se týkat hypoték, spotřebitelských úvěrů i firemních úvěrů. Já třeba o odklad nemám zájem, tím by se mi posunula fixace a finální splatnost mých úvěrů. Z jejího stučného vyjádření na Primě a Radiožurnálu jsem ale pochopil, že 6měsíční odklad bude plošný a povinný. Na druhou stranu bych tak mohl za 6 měsíců našetřit na nový byt, takže něco do sebe to má :D

-- 29. 3. 2020 17:40 --

Zdroj: https://prima.iprima.cz/prima-zpravy/do ... uzete-i-vy
https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/ko ... 291816_tat


Offline - Mírně pokročilý Profil 
29. 3. 2020 20:20 Odeslat příspěvek
Tezko rict, jak si to ta hloupa husicka predstavuje...
kazdopadne teto vlade se neda uprit, ze i kdyby treba neco myslela i dobre, tak jejich vyjadrovaci schopnosti z toho udelaji takoveho kockopsa, ze se toho bude desit snad uplne kazdy :tleskani

Prvni vec, co kazdy rozumny financni poradce/banker klientovi pred vzitim hyposky doporuci, je rezerva v podobe 6 mesicnich vydaju na sporaku -> tzn. jsou vlastne vsichni uplne v cajku ne? -> nebo je opravdu tolik idiotu, co si vezme hypo a druhy mesic po nejake udalosti na ni nemaji? :shock:

Zaroven banky, co by prestaly urocit uvery, tak co pak udelaji s deposity? Nebo to jako vsechny ochotne naklusou do ztraty? A slovo plosne, me u toho desi asi uplne nejvic...ufff, pani mela zustat za prepazkou, kde se nevyzaduje pocitat vic, jak do stovky, tohle je uz trochu silenost z meho pohledu.


Offline - Mírně pokročilý Profil 
29. 3. 2020 21:33 Odeslat příspěvek
https://www.mfcr.cz/cs/aktualne/tiskove ... e-mo-38024

"Dlužník z řad občanů i firem, který by preferoval splácení, by se samozřejmě z moratoria mohl vyvázat (tzv. opt out)."


Offline - Přeborník Profil 
29. 3. 2020 22:00 Odeslat příspěvek
Uvidíme, až zveřejní návrh zákona. Patrně by měl být zveřejněn zde https://apps.odok.cz/veklep-news
ale asi až v úterý večer, Schillerová říkala, že chce počkat na úterý na jakési zasedání evropské centrální banky.

Nezávidím legislativcům, napsat novelu během pár hodin, to vyžaduje velké umění.

-- 29. 3. 2020 22:13 --

Jsem zvědavý, jestli někdo nepřijde s iniciativou na moratorium platby nájemného, fondů oprav SVJ/BD, popř. záloh na služby. V zahraničí některé státy k tomu už přistoupily, u nás by patrně bylo nutno přijmout v režimu legislativní nouze novelu občanského zákoníku.

Pokusy jsou: https://a2larm.cz/2020/03/lide-kvuli-ep ... h-mestech/
https://www.facebook.com/A2larm/posts/3052509081455462


Offline - Přeborník Profil 
30. 3. 2020 01:47 Odeslat příspěvek
S tím neplacením nájemného to je pakárna, jako uvažování, že by lidi dočasně neplatili služby. Z čeho by pak SVJ platilo měsíční splátky teplárenským společnostem, vodárnám, elektrárnám? Jak se z lidí po 14 dnech můžou stát žebráci? Budu doufat, že krizi zase neodserou jen ti zodpovědní a rozhazovačné socky se nebudou jen smát. Práce bude dost, prostě se nebude s nezaměstnanými jednat v rukavičkách. Chceš dávky? Hýbaj zametat do parku. Odmítáš xté místo? Nedostaneš ani halíř. A s tím souvisí i to, že zaměstnavatelé budou kontrolování, že opravdu vyplácejí inzerovanou mzdu, ne, že napíší práce za 30 hrubého, ale při podpisu smlouvy sdělí zaměstnanci, že takové peníze dostanou až po delší době. Ekonomiku a státní rozpočet by jistě potěšila i řádná kontrola těch zaměstnavatelů, kteří vyplácejí minimálku a na černo vyplatí mnohdy i víc jak dalších 50% mzdy.


Offline - Mírně pokročilý Profil 
30. 3. 2020 07:06 Odeslat příspěvek
s tim, ze by to mohli odes*at zodpovedni naprosto souhlasim...
a celkove si myslim, ze problem s placenim budou mit driv lidi v najmu nez s hypo - jen proste oni prestanou platit a pronajimatel ma smulu, kdezto banka by si zacla hned delat urcite naroky at uz s upominkama / dluznyma urokama popr. na celou zastavenou nemovitost


Offline - Mírně pokročilý Profil 
30. 3. 2020 08:40 Odeslat příspěvek
Na druhou stranu, lidé v nájmu můžou být často i ti, kdo šetří na hypotéku, respektive na ten šílený základ z vlastních zdrojů, který vyžadují banky.
Tudíž to budou často lidé, kteří mají solidní polštář narozdíl od těch, kteří se sotva doškrábali k té vlastní hypotéce.


Offline - Mírně pokročilý Profil 
30. 3. 2020 09:14 Odeslat příspěvek
jo tak to bude mozna 10%, zbytek podle meho zije od vyplaty k vyplate...
Nezijme v nejake sve socialni bubline, kdy nasi kamosi treba takto setri - je to minimum lidi.


Offline - Přeborník Profil 
30. 3. 2020 11:20 Odeslat příspěvek
Moje zkušenost je taková, že nájemníci opravdu vesměs žádný finanční polštář nemají. Do háje půjde celý Ústecký kraj a Moravskoslezský kraj. Tam nájemníci často ani nemají na kredit do telefonu, takže nejsou schopni ani na inzerát zavolat a posílají emaily, aby jim zavolal pronajímatel. A nejde jenom o profláklé tzv. vyloučené lokality, ale i velká města, ve kterých hledají práci lidé z vesnic.

Pro pronajímatele, SVJ a BD je blbé, že společenská atmosféra a bohužel aktuálně i zákony jsou nastaveny ve prospěch dlužníků. Liberalizují se exekuce a insolvence. Takže když nájemník neplatí nebo má vysoký nedoplatek za služby, nejlepší je se ho okamžitě zbavit a vůbec nemyslet na nějaké vymáhání dluhu. Protože věřitel musí platit náklady soudu a exekutora a exekutor pak stejně exekuci zastaví pro nevymahatelnost. Aktuálně leží na stole novela exekučního řádu, aby se exekuce zastavovaly plošně a věřitel bude muset zpětně uhradit náklady zastavených exekucí.

SVJ mají určitou výhodu, že při prodeji bytu dostanou z exekuční dražby 10 % výtěžku, to se ale netýká BD. A pronajímatelé samozřejmě nesou riziko neplatičů kompletně, aniž by měli zákonné nástroje obrany.

Pokud by se měly ještě více rozvolnit exekuce a insolvence, mělo by se reagovat i opačně a rozvolnit možnost vyhodit nájemníka. Není možné, aby stát přenášel náklady na sociální zabezpečení na soukromý sektor.

Ve společnosti začíná sílit názor, že Česká republika je sociální ústav, a soukromníci mají nést "spoluodpovědnost" za chudé. Pronajímatelé mají učit nájemníky mýt si ruce, mají je učit číst a psát, mají jim ze své kapsy dotovat nedoplatky za vodu a k Vánocům jim koupit televizi...


Offline - Kolemjdoucí Profil 
31. 3. 2020 18:43 Odeslat příspěvek
No, pořád nerozumím, co z toho budou mít ti, co daň zaplatili a nárok na odpočet úroků nemají (=neplní bytovou potřebu a jedná se o byt pro investici).. Pochybuji, že by daň zpětně vraceli. případně odpočet umožnili..


Offline - Přeborník Profil 
31. 3. 2020 19:52 Odeslat příspěvek
Taky jsem zaplatil nesčetněkrát daň z nabytí, naposledy tři teď v lednu. Ale pořád si myslím, že ta daň má být zrušená a je to systémově správně. Brečet nad ní nebudu. To je jako kdyby podnikatelé brečeli, že dosud odváděli DPH 21 %, prodej jejich zboží se přesunul do nižší sazby 15 % a začali křičet, že chtějí vrátit rozdíl za posledních 5 let. Prostě to tak beru, že zákony se mění a tato změna nikomu nezpůsobí škodu, právě naopak, změna je pozitivní.

Co se týče úroku, tak u investičních bytů přece lze úroky z úvěrů uplatnit do výdajů pronajímatele, v přiznání příloha 2, řádek 202. To vláda neruší.

Vláda ruší odečtu úroku (řádek 47 na str. 2 přiznání), tuto položku pronajímatel stejně použít nemohl, jen když uplatnil úroky z úvěru na vlastní bydlení.


Offline - Diskutér Profil 
31. 3. 2020 20:15 Odeslat příspěvek
Ano, samozřejmě jde o úroky z hypotéky na vlastní bytovou potřebu.
Jde mi o to, že to tu vypadá na malou domů jak zlevnit nákupy nemovitostí na uložení peněz nyní v krizi, které buď chce vláda přímo pro sebe, nebo pro někoho v pozadí. Protože člověku, který chce mít jeden byt/dům pro sebe, se buď nic nezmění, nebo při koupi novostavby/výstavbě bude platit mnohem víc. Dosud daň za žádnou cenu zrušit nešlo a najednou přijde krize a snižují se daně pro bohaté na úkor střední třídy...?


Offline - Kolemjdoucí Profil 
31. 3. 2020 20:23 Odeslat příspěvek
@astrapa
To jsem si zatím nedovolil, mám za to, že úroky z úvěru tam můžu uvést pouze v případě, kdy byt plní mou bytovou potřebu nebo blízkých. A to nesplňuji. Pokud to vidíte jinak, budu moc rád, když mne odkážete na zdroj O:-)


Offline - Přeborník Profil 
31. 3. 2020 20:24 Odeslat příspěvek
tmx643: Ale přece dosavadních úvěrů se změna netýká, u dosavadních úvěrů odečet úroku možný bude. Alespoň tak to Schillerová v neděli vysvětlovala. Počkal bych si na závěry, až bude napsaný návrh novely.

https://www.mfcr.cz/cs/aktualne/tiskove ... naby-38023

bl8cz: Určitě do odpočtu úroků patří jen úvěr na pořízení bytu, ve kterém člověk bydlí. Do výdajů pronajímatele pak patří úroky na pořízení investičních bytů.
Nahoru

Odeslat nové téma  Odeslat odpověď
Přejít na stránku 1, 2, 3, #  Další stránka
Stránka 1 z 3 [ Příspěvků: 43 ]
Předchozí téma | Následující téma
Verze pro tisk


Hledat
Přeskočit na
 

Hledat

Zobrazit v normálním vzhledu
Podmínky pro užívání služby informační společnosti | Informace o zpracování osobních údajů | Cookies