FinExpert.cz

Přihlásit se


Předchozí stránka  |  Další stránka

Nejlepší broker pro menší objemy investic

Offline - Diskutér Profil 
29. 7. 2020 16:46 Odeslat příspěvek
tmx643:
Tys to naházel všecko na jednu hromadu.

Co myslíš tím "to"? Myslíš nominální kurz, nebo korunový akciový výnos? Nebo něco úplně jiného? Z čeho soudíš, že nad 3 roky "to" není "gembl" (z literatury - prosím odkaz - nebo z vlastní analýzy)? Proč by nám mělo záležet na EURUSD?
Poslední příspěvek


Offline - Diskutér Profil 
29. 7. 2020 18:06 Odeslat příspěvek
Protože to obvykle je všechno na jedné hromadě.
Myslím korunový akciový výnos (obecně výnos investice v korunách, protože ty pak budu jednou utrácet).
Běžné je, že mě zajímá třeba etf na S&P500, nebo třeba akcie Microsoftu. A ty jsou obchodované v dolarech a ten hezký graf ceny, co mi ukáže Google, je v dolarech, respektive se třeba u etf převádí do eur. Ale už touto konverzí do eur, natož pak do korun, tam můžu mít úplně jiný vývoj.
Při investici na krátkou dobu (například 3 roky) pak můžu mít zcela jiný výnos.
Pokud budu investovat dlouho a pravidelně, tak tam bude solidní výnos "vždy", protože těžko očekávat, že bude dolar třeba 5 Kč, aby jeho pokles požral veškerý výnos.

EURUSD mě zajímá proto, že koruna se hýbe primárně podle eura. Dolar byl za 10 let 16 i 26 Kč. Euro se drží mezi 24 a 28 Kč.
V 1Q 2015 byl dolar 25 a S&P500 cca 2050. V 1Q 2018 byl dolar 20,50 a S&P500 2750. Takže index vyrostl o 35 %, ale korunový výnos byl jen 10 %.

No a bylo řečeno, že zejména u krátkého období je důležitá cena nákupu. Tímto jsem chtěl naznačit, že pro čechy je podstatný i kurz, takže ani "dobrá" nákupní cena neznamená lepší výnos, zejména z důvodu, že při propadu akciových trhů ztrácí i koruna, která je "spekulativní" měnou.


Offline - Diskutér Profil 
29. 7. 2020 19:05 Odeslat příspěvek
tmx643:
Korunový výnos EUNL? Ten máš na grafu, v dvouměsíčním vyjádření. Není tam závislost výnosů v čase a realizovaný výnos nemění pravděpodobnosti budoucích výnosů (podmíněná = nepodmíněná pravděpodobnost). Můžu ti vyjet i korunový S&P500, pokud stáhnu data, ale to by z Yahoo asi neměl být problém. Nemám teď bohužel moc času.

Samozřejmě máš pravdu v tom, že kdyby se výnosy chovaly takto v čase nezávisle, tak by cenový proces byl náhodná procházka a tím pádem by s časem rostla jeho střední hodnota i směrodatná odchylka, ale pokud si vybavuju dobře, tak střední hodnota by rostla s N, kdežto směrodatná odchylka s N^(1/2) - takže na delším čase máš lepší poměr výnosu a rizika, přesně jak jsi uvedl.

Tady šlo o predikci: zda lze z dosavadního vývoje kurzu koruny a dolaru odhadnout čas nákupu. V tomto se mi to nepotvrdilo. Ale je asi pravda, že bychom se měli dívat spíš na korunové výnosy jako takové než na nominální kurz - protože korunový výnos by nezávislý být nemusel, právě z důvodu nějaké korelace dolarových akciových výnosů. Každopádně na EUNL se mi nic takového nepotvrdilo.

Samozřejmě je možné, že volatilita dolarových výnosů může být vyšší než volatilita korunových výnosů - i to by se dalo ověřit. Třeba se do toho pustím, až bude víc času.


Offline - Diskutér Profil 
30. 7. 2020 00:14 Odeslat příspěvek
Tak jsem se k tomu nakonec dostal. Takže:
S&P500 v dolarech:
Příloha
GSPC USD.png
GSPC USD.png
[ 12.99 | Zobrazeno 124 krát ]


S&P500 v korunách:
Příloha
GSPC CZK.png
GSPC CZK.png
[ 12.98 | Zobrazeno 112 krát ]


Měsíční korunový výnos S&P500:
Příloha
GSPC CZK M.png
GSPC CZK M.png
[ 14.03 | Zobrazeno 103 krát ]



Offline - Diskutér Profil 
30. 7. 2020 16:56 Odeslat příspěvek
Příloha
GSPC CZK HIST.png
GSPC CZK HIST.png
[ 8.76 | Zobrazeno 3936 krát ]



Kód
library(quantmod)
library(eurostat)
library(zoo)
library(tbl2xts)
library(xts)
library(dplyr)

getSymbols("^GSPC",src='yahoo')
P=na.omit(GSPC[,"GSPC.Close"])

M=to.monthly(P) #měsíční ceny
m=log(na.omit(M))
m=m[,"P.Close"]
ra=diff(m) #měsíční dolarové výnosy

#měnové kurzy
e=get_eurostat("ert_bil_eur_d")

czk=filter(e,currency=="CZK")
names(czk)=c("statinfo","unit","currency","date","values")
czk=tbl_xts(na.omit(czk,cols_to_xts=as.numeric("values")))

usd=filter(e,currency=="USD")
names(usd)=c("statinfo","unit","currency","date","values")
usd=tbl_xts(na.omit(usd,cols_to_xts=as.numeric("values")))

czkm=to.monthly(czk) #měsíční kurz czk/eur
czkm=czkm[,"czk.Close"]
czkm=log(czkm)

usdm=to.monthly(usd) #měsíční kurz usd/eur
usdm=usdm[,"usd.Close"]
usdm=log(usdm)

czkusdm=czkm-usdm #měsíční kurz czk/usd
rb=diff(czkusdm) #měsíční výnos czk/usd

r=na.omit(ra+rb) #měsíční log korunový výnos akcií

quantile(r*100)
mean(r*100)

hist(r*100,breaks=50,xlab="Měsíční výnos % Kč",ylab="Četnost",main="Histogram měsíčních korunových výnosů S&P500, 162 měsíců")

#KUMULOVANÝ VÝNOS S&P500 v KČ
C=cumsum(r)
R=exp(C)
MR=R*first(M)
plot(MR,main="S&P500 v korunách")


Offline - Návštěvník Profil 
4. 8. 2020 14:24 Odeslat příspěvek
Já se tady s dovolením přidám s dotazem na zkušenější.
Budu mít brzy k dispozici "větší" sumu peněz, řekněme menší statisíce Kč plus nějakou menší sumu peněz už mám investovanou (ještě nižší statisíce) v P2P půjčkách (Mintos) v podílových fondech (asi 3 smlouvy za celkem 2500 měsíčně z minulosti) a něco v akciích (Revolut) + něco v kryptoměnách (BTC + pár dalších).
Moje představa byla to portfolio v podstatě ponechat, jen volnou částku rozdělit mezi už vlastněné investice, tzn. část zase do BTC, část na Mintos nebo zkusit nějakou další platformu, část do akcií atd. Pokud to bude třeba 100 až 200k na akcie mám zůstat u Revolutu (přijde mi že mají nízké poplatky proti např. XTB kde mám taky účet ale nemám tam momentálně žádné peníze) nebo jsou lepší/levnější varianty?
Dál bych chtěl investovat pravidelně, resp. zase navýšit sumu z dnešních cca 2500 měsíčně na zhruba 10k měsíčně. Otázka kam s tím? pořád stejně nebo dopuručíte nějakou jinou strategii? Obecně se moc nebojím rizika a proto mě láká spíš krypto apod. určitě už nechci další podílové fondy.


Offline - Přeborník Profil 
4. 8. 2020 14:31 Odeslat příspěvek
Proč to máš rozložené přesně tak, jak to máš rozložené?

Pokud nevíš, tak nic moc nevymýšlej a rozhodni se pro nějakou kombinaci široce diverzifikovaných akciových ETF typu EUNL a proti-inflačních spořicích státních dluhopisů.

U jednotlivých půjček a jednotlivých akcií (v Revolutu, pokud vím, nejde kupovat ETF) je na druhé straně obchodu, nebo konkurent, s vysokou pravděpodobností profesionál na plný úvazek; proč to pro tebe dopadne dobře? Pokud víš, proč, fajn, pak asi víš i kolik. Pokud nevíš, tak nedělej investiční rozhodnutí, která závisí na tom, že víš.


Offline - Návštěvník Profil 
4. 8. 2020 14:47 Odeslat příspěvek
Takhle, moc tomu tvému příspěvku nerozumím, ale pokusím se odpovědět.
Portfolio vznikalo časem bez nějaké hlubší logiky, prostě nejdřív jsem začal s podílovými fondy jako s nejjednodušší možností, už je mám x let. řekněme jednou pro děti atd. stejně jako mám třeba penzijko protože mi tam dává peníze zaměstnavatel. Pak přišel BTC a mě to zaujalo tak jsem nějaký volný peníze dal tam. Už nějakou dobu koketuju s tradingem, proto mám účet u XTB, ale zkoušel jsem to jen chvíli a pak toho nechal, nebyl nějak čas. Tenkrát nebyla možnost kupovat akcie bez páky. Akcie jsem začal kupovat až nedávno, ve chvíli kdy tu možnost začal Revolut nabízet, poplatek asi 1$ za transakci mi přijde OK když se jednalo spíš o mikrotransakce v řádu nekolika set Kč za titul. Co jsem pochopil i z diskusí tady na foru tak akcie vlastním já, Revolut není broker, jen prostředník. Akcie chci spíš na delší časový horizont, prostě mít něco na stáří a ideálně nějaký měsíční příjem z dividend, ale třeba až za 10-15let, do tý doby je budu reinvestovat. O investice se zajímám, a mám to i dál v plánu, tzn. pokud něčemu dneska nerozumím tak se to časem naučím. Jde mi jen o to kde a jak začít, jestli je to tak jak to mám rozumný přístup? Jak už jsem psal jsou to volný peníze, můj život na nich nezávisí, ale všechno do BTC dát nechci ;)


Offline - Poslední varování Profil 
4. 8. 2020 18:12 Odeslat příspěvek
Hodler :-)


Offline - Diskutér Profil 
5. 8. 2020 11:23 Odeslat příspěvek
vencaxxx: Z hlediska kapitalizace (= celkové hodnoty) je BTC smítko. Podobně jako P2P nebo zlato - pokud si to pamatuju dobře. Drtivá většina kapitálu je nainvestovaná jinde a nevidím důvod, proč bys měl mít v BTC nebo P2P víc než průměrný investor.


Offline - Návštěvník Profil 
5. 8. 2020 12:02 Odeslat příspěvek
No to já ani neplánuju, proto se tady ptám hlavně na ty akcie. BTC je pojistka pokud se všechno "vyse.e". Můj cíl je nějaký "vyvážený" portfolio, začnu řekněme s 500k a postupně přidávat tak 100k ročně možná víc. S tím, že moje míra akceptace rizika je celkem vysoká, kryptu obecně dost věřím co se budoucnosti týče a akcie (který se obecně považujou za rizikový) beru spíš jako konzervativní složku portfolia, proto i to složení: Akcie, krypto, p2p. Třeba to časem přehodnotím, ale zatím mi to takhle připadá celkem rozumný pokud se bavíme o horizontu cca 15 a více let. Zkrátka akcie chci jako pojistku na stáří, p2p jako krátkodobější investici s možná i lepším výnosem a krypto je prostě loterie, buď si koupim Lambo nebo pizzu :D
Takže dotaz zní jak na akcie, spíš technicky, kde kupovat, jakým stylem apod. Zatím mi ten Revolut nepřijde tak blbej na hraní, ale mám tam "pár" korun, tak to až tak neřeším, chtěl bych to začít řešit víc seriózně a neprodělat kalhoty na poplatcích.


Offline - Diskutér Profil 
5. 8. 2020 12:10 Odeslat příspěvek
Vyvážené ptf = nula BTC. Kapitalizace BTC, resp. krypta jako takového tenduje k nule. Totéž platí o P2P. Smetí neřeš. Jestli si chceš koupit za pár korun stírací los s nakresleným Lamborghini, tak klidně, ale asi je ti jasné, jak to nejspíš dopadne.


Offline - Návštěvník Profil 
5. 8. 2020 12:24 Odeslat příspěvek
Já tady nechci spekulovat o kryptu, je to prostě součást portfolia, jak se věci vyvinuly si můžeme říct za 5-10 let. Zkrátka určitý místo v mém PF mít budou. O tom ale mluvit nechci. Jde mi o tu největší, tj akciovou část, tam mě zajímá jak s tím naložit.

Proto jsem ten dotaz směřoval do tohohle vlákna, jde mi o to jak ty akcie nakoupit pokud se budeme bavit o tom že do akcií půjde cca 5k měsíčně a třeba 200k jednorázově, jestli má cenu zůstat u Revolutu, nebo zvolit nějakýho brokera, ale třeba u XTB mi ty poplatky přijdou šílený a pravidelný investování na měsíční bázi prakticky nerealizovatelný.


Offline - Nadšenec Profil 
5. 8. 2020 12:37 Odeslat příspěvek
Přes Revolut fakt ne, to je hračka pro děti. Když bych už chtěl kupovat akce, tak přes Degiro nebo Lynx, další debata by mohla být o tom, proč (ne)kupovat rovnou nějaké ETF.


Offline - Diskutér Profil 
5. 8. 2020 12:42 Odeslat příspěvek
vencaxxx:
Nechceš spekulovat o kryptu... A kdo s ním přišel? Mě by to ani ve snu nenapadlo. Kapitál je nahrnutý někde úplně jinde. BTC nebo krypto obecně nebo P2P prostě nikdo nekupuje, tak proč bys je měl kupovat ty?

Co se týče akcií, tak levně vychází IWDA přes DEGIRO, viz vlákno o DEGIRu. Má to samozřejmě svoje mouchy, jako všecko - nic není dokonalé. Byl tady kdesi zmíněn taky indexový podílový fond Fidelity MSCI World (vyhledej si příspěvky diskutéra "Fantucci" nebo mu pošli SZ, pokud by tě to zajímalo).
Nahoru

Odeslat nové téma  Odeslat odpověď
Přejít na stránku Předchozí stránka  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Další stránka
Stránka 3 z 7 [ Příspěvků: 91 ]
Předchozí téma | Následující téma
Verze pro tisk


Hledat
Přeskočit na
 

Hledat

Zobrazit v normálním vzhledu
Podmínky pro užívání služby informační společnosti | Informace o zpracování osobních údajů | Cookies