FinExpert.cz

Přihlásit se


Předchozí stránka  |  Další stránka

Moneta Bank - převzetí PPF - 2.pokus

Offline - Nadšenec Profil 
17. 2. 2021 21:49 Odeslat příspěvek
Dostáváme se od původního tématu daleko, kdyžtak to prosím přesuňte do nového, nebo vhodnějšího vlákna. Trading 212 bych zatím nevolil, jako brokera na kterým bych chtěl dlouhodobě držet majetek. Líbí se mi na něm poplatky, ale zbytek už pokulhává. Na internetu si lidé stěžují na nespolehlivost a výpadky. Spread jsem nezkoumal, ale regulace v Bulharsku se mi nelíbí + broker byl ve ztrátě. Časem se to třeba vyřeší, ale zatím bych to pro dlouhodobé investice nepoužíval.

Ono je v "podstatě" jedno, jakého brokera zvolíš, protože s vysokou jistotou mohu říci, že poplatky budou pořád menší, než klasické podílové fondy.

Roboadvisory platformy jsem zapomněl zmínit a je to dobrý point. U nás známé Portu není špatná volba pro někoho, kdo zatím nemá moc zkušeností pro začátek, ale osobně bych u něho neskončil. Jen je to lepší, než zase fondy. Obdobné je to i pro ostatní zmíněné advisory Indigo (spadá pod ČSOB), nebo Fondee.

Konec konců Patria má i pravidelné investice od ETF, které je levnější, než podílové fondy (https://www.patria-finance.cz/etf/). Vstupní poplatek je 0,8% + případná konverze měny (doporučuji dělat sám za výhodnějších podmínek, než má Patria). Pak taky stačí automatizovat zaslání prostředků a nakoupí se samo. Ale třeba manuální nakupování na burze nebude pro tebe problém (skutečně to není nic těžkého).

Produkty ČSOB zmiňuji záměrně více, protože máš u nich Prémiový účet a můžeš tak plnit podmínku depozit třeba tímto způsobem investic. V ostatním případě můžeš využít jiné brokery XTB má nově nákupy zdarma (ale musíš si ohlídat ceník), dále mi přišlo vhodné Tradestation Global, což byla levnější varianta českého Lynx. Oboje je to introducing broker pro IB (Interactive Brokers). Existuje např eToro, Trading 212 a ostatní s obchodováním zdarma, ale jim nevěřím z různých důvodů a proto tu o nich nepíšu.

Vše, ale musí stejně začít plánem, časovým horizontem, zjištěním vlastního strachu z kolísání investic (vhodnost produktů, jako akcie, atd.) a až pak na základě toho se dají doporučit nějaké konkrétní produkty.

Z mého pohledu konzervativní část portfolia protiinflační dluhopisy, finanční rezerva na spořáku, dynamické aktiva v doporučovaných globálních levných ETF (IWDA, VWCE, něco na S&P 500, ale pro mě už více koncentrovanější).

Pro rozhodování rozdílu ETF vs fondy si zkus spočítat rozdíl peněz, které promrháš poplatky (nejde ani tak o vstupní poplatek, jakožto o manažerský poplatek) a uvidíš, zda je to pro tebe silná motivace se naučit něco nového. A krom toho doporučované bankovní fondy většinou nemají tak dobrou diverzifikaci, takže ti mohou nabídnout něco módního, ale dlouhodobě nepoužitelného, pozor na to. Obecně jen napíšu, že zmíněné ETF mají TER (Total Expensive Ratio) okolo 0,2% ročně, zatímco obdobné akciové podílové fondy 1,5 - 3% ročně. Pak si to hoď do počítačky, když budeš investovat třeba desítky let a uvidíš sám.
Poslední příspěvek


Offline - Diskutér Profil 
18. 2. 2021 08:10 Odeslat příspěvek
Díky za rady, ano, dotaz jsem dal do špatného vlákna hledal jsem podobné ale nanášel ( Moneta nabídka investic)
Zaujal mne tam nulový vstupní poplatek oproti ČSOB 1,5 a 3%
Teď jsem ale moudřejší a mrknu na vaše rady víc do hloubky
Díky


Offline - Diskutér Profil 
18. 2. 2021 11:36 Odeslat příspěvek
tmx643 píše
Generali fondů mají několik.
..
FF World Fund je takový jako že index. .


Co si pod tímto pojmem představit??


Offline - Diskutér Profil 
18. 2. 2021 17:57 Odeslat příspěvek
Tím jsem myslel, že je bez nějakého bližšího zaměření, sektorově zhruba kopírující MSCI World index. Má výrazně méně pozic (97 proti asi 1600 v MSCI World).
Čili že zatímco u nějakých specifických může mít aktivně spravovaný fond smysl, tady se dle mého prostě vyplatí etf (iwda).


Offline - Diskutér Profil 
19. 2. 2021 08:39 Odeslat příspěvek
Tak asi zkusím portu, pro začátek, něco jsem načetl a tady se dozvěděl a je to pro mne asi rozumný začátek


Offline - Nadšenec Profil 
22. 2. 2021 12:05 Odeslat příspěvek
Tanemo ze skupiny PPF oznámila svůj záměr prodloužit termín závaznosti veřejného návrhu na odkoupení části akcií společnosti Moneta Money Bank do 5. března 2021 (Reuters)

Jinými slovy, zatím se jim nepodařilo nakoupit potřebný počet akcií a šance, že budou musel vylepšit cenu se zvyšuje :twisted:


Offline - Diskutér Profil 
22. 2. 2021 19:56 Odeslat příspěvek
Dnes se cena akcie dostala na 79,1Kč. Tak uvidíme, jestli to je koncová stanice arbitráže a nebo půjdeme limitně k 80Kč. Já sázím na to, že po odkupu akcie o něco klesne a koupím zase zpátky. Ale kdo ví.


Offline - Nadšenec Profil 
11. 3. 2021 08:30 Odeslat příspěvek
Hezky mu to vyšlo, zatím jsou všichni spokojení. A tak to má být.
https://www.patria.cz/zpravodajstvi/462 ... onety.html


Offline - Nadšenec Profil 
11. 3. 2021 08:34 Odeslat příspěvek
Mno spis spokojenej bude akorát Kellner, zákazníci dostanku vyšší uroky pač airbank ma dražší půjčky jak moneta, atd..

Ale máme jakž takž volnej trh takže každej pak může odejít


Offline - Inventář Profil 
11. 3. 2021 20:00 Odeslat příspěvek
Air Bank má dražší půjčky než Moneta? Jako pokus o vtip proč ne, ale pokud si vzpomínám, tak ještě hlavně za dob GEMB byla Moneta předním věřitelem dlužníků v insolvenci a úrokové sazby byly odpovídající (zpravidla nad 10 % p.a.) - takový typický lichvářský finanční žralok zaměřující se na near-prime zákazníky...

Doba se už trochu změnila, sice místo 10 typů kreditek už Moneta nabízí jen jednu a kocour inzeruje v televizi reklamy na úvěry se sazbou "od 3,6 % p.a." tuším, ale to neznamená, že klient tuto sazbu reálně i dostane - jakou sazbu získá se dozví až před podepsáním smlouvy, není žádný transparentní sazebník. Naproti tomu sice Air Bank začíná "od" 3,9 % p.a. (což je opravdu zásadní rozdíl o těch 30 bazických bodů), ale tam aspoň vím, že půjčím-li si u Air Banky nad 400 tisíc a budu řádně splácet, tak tu úrokovou sazbu reálně i dostanu.

Nicméně nemám nějaké zvláštní sympatie vůči MMB ani AB, obě mají určitým způsobem zajímavé produkty (v posledních letech je zajímavější MMB se směnárnou s fajn kurzy, občas výhodným spořicím účtem - vloni docela dlouho držela 1,5 % p.a., u základního BÚ výběry z libovolného bankomatu bez poplatku), nedělám si iluze, že při sloučení vydrží všechno nejlepší z obou bank, nicméně toho, že zásadním způsobem dojde ke znevýhodnění podmínek pro běžného retailového klienta bych se obával opravdu nejméně...


Offline - Diskutér Profil 
12. 3. 2021 08:46 Odeslat příspěvek
poslední dvě zkušenosti s úvěry u MMB jsou: 3,5% a 3,9% bez pojištění


Offline - Nadšenec Profil 
29. 3. 2021 08:38 Odeslat příspěvek
Při pádu vrtulníku na Aljašce podle agentury AP a listu The New York Times zahynulo pět lidí, mezi nimi i český miliardář Petr Kellner. Tragická událost se podle agentury stala už v sobotu kolem 18:35 asi 80 kilometrů východně od města Anchorage. Mluvčí PPF Jitka Tkadlecová uvedla, že se pohřeb bude konat v úzkém rodinném kruhu.


Offline - Mírně pokročilý Profil 
29. 3. 2021 08:46 Odeslat příspěvek
fremantle píše
tak ještě hlavně za dob GEMB byla Moneta předním věřitelem dlužníků v insolvenci a úrokové sazby byly odpovídající (zpravidla nad 10 % p.a.) - takový typický lichvářský finanční žralok zaměřující se na near-prime zákazníky...

Ge Money dala klidně kreditku a půjčku 200 000,- Kč invalidnímu důchodci z Mostu s příjmem 11 600,- Kč měsíčně a typicky českým příjmením Kotlár...


Offline - Diskutér Profil 
29. 3. 2021 09:00 Odeslat příspěvek
Jojo. Rozesilala je i postou jen tak, pokud uz mel clovek napr. spotrebitelsky uver.


Offline - Nadšenec Profil 
29. 3. 2021 09:31 Odeslat příspěvek
gotesák píše
Při pádu vrtulníku na Aljašce podle agentury AP a listu The New York Times zahynulo pět lidí, mezi nimi i český miliardář Petr Kellner. Tragická událost se podle agentury stala už v sobotu kolem 18:35 asi 80 kilometrů východně od města Anchorage. Mluvčí PPF Jitka Tkadlecová uvedla, že se pohřeb bude konat v úzkém rodinném kruhu.


Musím říct, že první, co mě napadlo, bylo, že potřeboval zmizet, tak fingoval smrt na Aljašce. Jinak to asi může mít velký vliv na celou českou ekonomiku.
Nahoru

Odeslat nové téma  Odeslat odpověď
Přejít na stránku Předchozí stránka  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 15  Další stránka
Stránka 4 z 15 [ Příspěvků: 216 ]
Předchozí téma | Následující téma
Verze pro tisk


Hledat
Přeskočit na
 

Hledat

Zobrazit v normálním vzhledu
Podmínky pro užívání služby informační společnosti | Informace o zpracování osobních údajů | Cookies