FinExpert.cz

Přihlásit se


 Další stránka

"Rýma na účtě" - Nikomu neposkytujte čísla KARTY ani CVV

Offline - Diskutér Profil 
7. 5. 2021 18:01 Odeslat příspěvek
Prodával jsem něco na bazoši. Ozval se přes WhatsApp kluk, prý je na vozíku (dle profilového foto). Moc chtěl tu věc. Ok ale platba předem. On že si ji nechá poslat přes novou službu na Bazosi, jako postižený má velkou slevu na kurýra. Pošle platbu jim a oni mi pošlou platbu. Jen pak musím zadat č.k. Nic takového neznám. Poslali podmínky, které byly Bazos-fejk (jak jsem zjistil až nakonci). Volám zpátky, mrtvý tón . . . . . . . (rychlé krátké tútútú...) Ha klučina asi má telefon jen na data. No proč ne. Ukecali mě, že nyní jde poslat finance i na debetku, nová služba. (Nic mi nedocvaklo.) Ha přijdou finance, platba po netu, no tak jsme chtěl naplnit prázdné b.ú., aby tam nebyla ta 00.00 CZK.

Dobrá tak "přijímám platbu" na první kartu MC. Při tom se musí uvést přesná výše zůstatku, jinak se platba neprovede (tj. aby věděli kolik si můžou strhnout). Poctivě jsem vše vyplnil i CVV a... a nic nepřišlo. Pak to samé s druhou kartou VISA. Poctivě jsem vše vyplnil i CVV a... a také nic nepřišlo. Prý pročekuje technickou podporu, kde je zádrhrel. Po celou dobu pěkné obrázky a firemní výzvy, vše velmi důvěryhodné a přijmout platbu (ale kdo? Ha!). Mezitím si chtěli párkrát sosnout z účtu, což jsem zjistil až při kontrole nakonci a právě během těchto asi 2-3 min jsem byl zasypán poměrně hustou konverzací, abych se nestihl podíval na účet apod. kejkle. Ale 0 je 0.

Nakonec se to "DÍLO" povedlo a doklikal jsem se (na druhé str. evidentě taky něco pohnojili) až na poslední str. k platbě. Poslední klik. Až SEM mi stále nedocvaklo, oč se jedná. Utáhli mě na vařený nudli...
Protože jsem byl už utahaný, jak to nešlo, tak jsem začal číst raději pomalu. A že já mám zaplatit ty tisíce, ale rublů a jinou částku než byla ta moje v CZK. Tak na poslední klik jsem dal zamítnout. Naštěstí. ALE sypu si popel na hlavu, nalítnul jsem jak malej Jarda. Měl jsem několik zamítnutých plateb pro nedostatek prostředků, protože už měli citlivá data. Když poskytnete čísle ke KK, tak máte smolíka. Platba byla směřovaná do TINKOFF BANK MOSCOW.
No vždycky když "něco" přijde z Ruska, tak je to NEZAPOMENUTELNÝ...

ZÁKLADNÍ ZNAKY
- velmi seriozní zájem
- podivná adresa Kontrolujte !! (nekontrolaval jsme)
- velmi rychlé jednání, komunikace, málo času na přemýšlení a uvědomění si, co se dějě, docela kibicung co a kde udělat a jak to rychle najít

No nové karty jsou již na cestě, dodání do 14D ;-]
Poučení - nikomu SNADNO neposkytujte citlivá data karet a hlavně nic neplaťte takhle blbě, kontrolujte adresu,
ale hlavně neplaťte, když (jako já) máte rýmičku... :-S 8-S >:-(
Poslední příspěvek


Tento příspěvek byl označen jako off-topic. Klepněte pro zobrazení příspěvku.


Offline - Diskutér Profil 
7. 5. 2021 21:48 Odeslat příspěvek
Přiznávám a vůbec nepopírám jsem úplně blbej no spíše velmi důvěřivý... A slabá chvilka s rýmou, no darmo mluvit. Taky to nechápu, že se to stalo právě MĚ ! A ještě, když si na mě Milan určitě rád "smlsne". Ostatní to berte jako případ, který se může stát i Vám. Chtěl jsem prodat a byl jsem úplně slepej a hluchej ke všem jasným indiciím...
Naštěstí mě zachránila ta 0. Cajti nestíhají, nelze vyřešit, takových případů jsou mraky...


Offline - Diskutér Profil 
7. 5. 2021 21:54 Odeslat příspěvek
To mi připomnělo kolegu, našel inzerát na sbazaru a platbu prý měl udělat přímo přes ně na safe-sbazar.xyz
Naštěstí si nebyl jistý a raději se zeptal.


Offline - Administrátor Profil 
8. 5. 2021 05:58 Odeslat příspěvek
Bod za to, že se nestydíš přiznat, že jsi naletěl, většina lidí zde by o tom pomlčela :D.

Malinko se v tom tvém popisu ztrácím, oni chtěli uvést přesnou výši zůstatku na účtu? A to jsi uvedl, že máš 0? Přesto se pokoušeli stáhnout peníze? Nechodily autorizační SMSky na 3DS?

Jestli jsi měl na účtu zůstatek nula, tak by se nic strhnout nemělo - i když známe zde z diskuse případy, kdy se strhlo i do mínusu. Kolik se vůbec pokusili inkasovat?


Offline - Inventář Profil 
8. 5. 2021 06:11 Odeslat příspěvek
Hezký. Každopádně díky za info.

K milanBrno pouze to, že mi tu na fóru chybí vedle "poděkovat" taky nějaké záporné hodnocení. :) Člověk je tvor chybující.


Online - Diskutér Profil 
8. 5. 2021 06:17 Odeslat příspěvek
Záporné hodnocení není, ale podle kladného hodnocení je jasné, kdo z nich dvou tu má podle příspěvku větší sympatie. Přiznat chybu nedokáže každý. A jak se říká, udělat chybu může každý. Jen hlupák ji dělá dvakrát. Tak snad se Milan z Brna poučí. :)


Offline - Diskutér Profil 
8. 5. 2021 10:11 Odeslat příspěvek
Klasické platební okno, ale vypadalo jako Bazos platba (neexistuje). Bylo nutno vyplnit prázdná políčka - č.k., platnost a CVV, a pak ještě výše zůstatku pro Bazos "identifikaci". Ale tam byla přednastavená 0.00 (jediné neprázdné políčko), a ještě bylo nutno na obrazovce v tlf. srolovat o kus dolu. Nebylo to vidět na první pohled. Také to v manipulativní komunikaci dost zdůrazňovali, "jinak platba neprojde", nová služba na Bazos. Okénko, kde to vypadalo, že oni částku poslali na Bazos-platbu, a ted už si ji jen převést na svoji kartu, jsem postižený, hlavně aby se mi neztratili finance ap. Kolik se pokoušeli celkem inkasovat nevím, částky nebyly uvedeny, jediné číslo, co si pamatuju, bylo asi 5000 rublu (asi 1500 Kč), ale měl jsem několik zamítnutých plateb. Takže to zkoušeli asi více-x, co kartá dá. Ale z mojí 0 nic nestrhli. Úplná hloupost byla nechat si poslat finance na debetku. Spolknul jsem to komplet i s navijákem. To jsem moula.


Naposledy upravil DrumSession dne 8. 5. 2021 10:13, celkově upraveno 1


Offline - Trvalý BAN Profil 
8. 5. 2021 10:13 Odeslat příspěvek
PatrikChrz píše
Jestli jsi měl na účtu zůstatek nula, tak by se nic strhnout nemělo.

Pokud by měl kontokorent, tak jo.


Offline - Diskutér Profil 
8. 5. 2021 10:53 Odeslat příspěvek
asi se to dost množí, bazos primo po vlozeni inzeratu upozornuje:
Pozor, neexistuje nic jako Bazoš platba nebo Bazoš kurýr. Nikdy nesdělujte číslo Vaší karty s tím, že dostanete zaplaceno na tuto kartu!!!

me teda kazdou chvili nekdo pise na inzerat pres whatsapp z us cisla, rovnou blokuju a reportuju


Offline - Inventář Profil 
8. 5. 2021 11:00 Odeslat příspěvek
DrumSession píše
... Úplná hloupost byla nechat si poslat finance na debetku. ...


Netuším, jak taková platba na kartu probíhá, ale představuji si, že poslat peníze (v podstatě analogicky vratce z obchodu) dneska jde bez ohledu na typ karty (debetka vs. kreditka). (Navíc bylo vlastně štěstí, že to byla debetka k prázdnému účtu, na kreditce by byli úspěšní.) Ale takto jsi to možná nemyslel. Každopádně bych si představoval, že při příjmu peněz na kartu stačí jen číslo karty a ne platnost a už vůbec ne CVV (pletu se?). Takže chybu bych viděl hlavně v zadání těchto údajů ... ale chápu, že člověk je v jakémsi transu. :) Z plateb na karty se dost možná stane obvyklý způsob.


Offline - Inventář Profil 
8. 5. 2021 11:07 Odeslat příspěvek
Ono to posílání peněz mezi kartama (případně na kartu) v mnoha zemích funguje, někde je to dokonce hlavní způsob placení - třeba v tom Rusku je běžné nechat si posílat mzdu na kartu. Sám jsem platil na kartu do zahraničí třeba pes paysend.com.

Z druhé strany je pravda, že se to hodně používá i podvodníkama.


Offline - Inventář Profil 
8. 5. 2021 11:30 Odeslat příspěvek
A zadává se při tom CVV (na příjmové straně)?


Offline - Trvalý BAN Profil 
8. 5. 2021 13:12 Odeslat příspěvek
Ono jde provést i platbu bez cvv kódu, např. na amazon.de jsem tak před týdnem zaplatil za zboží. A byl to nově založený účet bez registrované karty. Podvodník prostě odčerpá peníze z tvé karty nákupem zboží v takovém eshopu.


Offline - Inventář Profil 
8. 5. 2021 14:32 Odeslat příspěvek
Připomenu jednu službu, kterou jsem zde tehdy dost propagoval, protože elegantně umožňovala čerpání bonusů kreditek, než ji poplatkově provozovatel "zabil": Paysend. Tam to bylo přesně tak, poslat někomu (i sobě) peníze na kartu zadáním jejího čísla a platnosti (a uhradit tu transakci nějakou svou kartou, nebo pro některé měny i převodem). Jde pak o služby Visa Direct a MasterCard MoneySend, více třeba v článku měšce: https://www.mesec.cz/clanky/banky-umi-p ... c-nemluvi/

Takže toto existuje a to samo o sobě není důvod k zmatení či nedůvěře, i když u nás to není běžně používaná služba. Ale zvlášť v tom Rusku je to fakt populární, vždyť i Paysend tam má kořeny. Nicméně u karty příjemce se pokud si pamatuji CVC kód rozhodně nezadával, jen to číslo a platnost.
Nahoru

Odeslat nové téma  Odeslat odpověď
Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, #  Další stránka
Stránka 1 z 4 [ Příspěvků: 53 ]
Předchozí téma | Následující téma
Verze pro tisk


Hledat
Přeskočit na
 

Hledat

Zobrazit v normálním vzhledu
Podmínky pro užívání služby informační společnosti | Informace o zpracování osobních údajů | Cookies