FinExpert.cz

Přihlásit se


Předchozí stránka  |  Další stránka

SIPO - jaké jsou vaše zkušenosti?

Offline - Nadšenec Profil 
11. 8. 2011 15:01 Odeslat příspěvek
To je samozřejmě nesmysl, viz můj příspěvek zde:
viewtopic.php?p=8341890#p8341890
Poslední příspěvek


Offline - Diskutér Profil 
11. 8. 2011 15:30 Odeslat příspěvek
A tímto se diskuse dostala do cyklu ;-) Ano - to nikdo nepopírá SIPO má svoje rizika, ale nabízí jistý stupeň pohodlí. Rizika se dají pokrýt různým způsobem, někde hůře, někde lépe.

A každý si může vybrat, co je pro něj lepší.

Mimochodem, ten exekutor je v tomto případě dost daleko. Pokud máte na SIPO navěšené nějaké platby, tak je hodně velká pravděpodobnost, že vám alespoň jeden z nich zavolá, že máte pohledávku po splatnosti a tak brzo zjistíte, že SIPO neprošlo, i pokud nesplňujete body 1-4. v dříve uvedeném seznamu. Ano, je teoreticky možné, že máte v SIPO všechy u dodavatele, kteří služby hned odstříhnou nebo rovnou začnou vymáhat u soudů, ale není to zas tak pravděpodobné.


Offline - Diskutér Profil 
11. 8. 2011 17:14 Odeslat příspěvek
Joezbrna: Ovsem je treba to kontrolovat, coz v prispevku, na ktery jsem reagoval nebylo.

4honza: S tim exekutorem jsem si jen zavestil budoucnost. Nicmene cca pred rokem kolega v praci zjistil, ze mu nefunguje telefon prave z duvodu presvihnuteho limitu SIPA.

Ja osobne povazuji za velkou vyhodu SIPA to, ze jde zaplatit hotove na poste, coz je pro lidi neovladajici PC neocenitelne. Stejne jako moznost platit jen jeden poplatek za nekolik plateb. Ale pro lidi, kteri maji bankovni platby zdarma nebo v ramci pausalu to patrne jiz postrada smysl.


Offline - Nadšenec Profil 
11. 8. 2011 19:51 Odeslat příspěvek
Jasně, mě vždycky pobaví tyhle katastrofický scénáře, hned návštěva exekutora. Takže prozměnu od konce:
1) Než tě exekutor navštíví, tak tě zpravidla vyzve k úhradě závazku.
2) Než to dostane exekutor, musí o vymahatelnosti pravomocně rozhodnout soud, což je ti doručeno. Přinejmenším ti přijde soudní příkaz k úhradě, který teoreticky můžeš ignorovat.
3) Než to první věřitel dá k soudu, musí tě opakovaně upomínat.
4) Těch věřitelů bude pravděpodobně několik (tolik, kolik jich inkasuje prostřednictvím tvého SIPO).
Takže i když ignoruješ všechny čtyři body mého předchozího seznamu, nejdřív se to dozvíš, v případě serioznějších věřitelů upomínkou, v případě méně seriozních vypnutým mobilem.
Ale, pravda, když budeš celé měsíce ignorovat zpráv v IB, upomínky, soudní obsílky a dopisy od exekutora, skutečně si jeho návštěvu vykoleduješ. Ale to imho není tak úplně vina SIPO.


Offline - Poslední varování Profil 
11. 8. 2011 20:42 Odeslat příspěvek
Joezbrna píše
vpe píše
...
proto mi uniká smysl, kdy si společenstvo vlastníků vlastně takto ukrajuje z peněz a navíc při objemu pod 200 předpisů se to vůbec nevyplatí (protože je tam obvykle jakýsi smluvní paušál), no ale blbost a lenost vládnou :-)

Obě družstva, kterým platím, SIPO umožňují, jedno dokonce donedávna vyžadovalo. JIní příjemci SIPO různě podporují (např. slevami). Asi mají zkušenost, že platby přes SIPO jim přicházejí lépe než platby přes jednotlivé inkasní příkazy, jinak si nedokážu vysvětlit, proč příjemci plateb tak výrazně preferují SIPO.


Pouze jsem chtel sdělit, že u malého SVJ, kde jsi členem, ty poměrně gigantické náklady SVJ na SIPO (mohou být klidně 50 Kč na jednu splátku v určitém případě) platiš vlastně ze svého.

-- 11. 8. 2011 21:46 --

Tomáš Marný píše
OT: Když už jsme u té pošty... Před časem jsem využil jejich službu MMS pohlednice. To, co adresátovi dorazilo, bylo tak otřesné (vypadalo to jako vytištěné na tiskárně s docházejícími inkousty z podkladu 640x480, přitom fotka byla poslaná přes web, 6 MPx), že jsem se šíleně ******l a poslal stížnost na firmu, o které pošta tvrdí, že to pro ně zajišťuje. Z firmy jsem dostal obratem odpověď, že oni zajišťují jen placení přes prémiové SMSky. Takže jsem napsal poště, a dostal jsem odpověď, že to zmršila ta firma, které jsem psal předtím... Tož asi tolik ke službám České pošty :twisted: .


MMS a 6 Mpix? Asi se jim z toho zasekly trysky :-D

-- 11. 8. 2011 21:54 --

4honza píše
prostě jen nahlásí spojovací číslo


Takže si zjistím / nahlásím tvé a budeš platit za mě jo? :-) Anebo se checkuje jméno účtu či co? Nevím, jak to v praxi funguje, ale funguje to poměrně neefektivně myslím, viz problémy před časem u SIPO vs. mBanka.

Hele já mluvil o malém SVJ, kde zkrátka každý si hlídá svoje aby nedlužil a každý by si měl uvědomit, že pak 5 inkas SIPO za náklady 250 Kč dělá docela hodně na to, aby si někdo ve své režii nemohl zadat příkaz anebo tu složenku, která je asi o 10 Kč dražší jak u SIPO, poslat sám.

U králíkárny s 200 byty bych asi SIPO také dal, protože to asi bude už jak píšeš, ale sami na poště sami řekli, že pro inkasa v < počtu jak 200 (nájemníků) je SIPO ekonomický nesmysl zavádět. Já k tomu dodám jen, že pro plátce si dnes zavádět SIPO, zvláště z této konference, je tak trochu nepraktická služba a i inkasující ušetří, použije-li klasické inkaso.


Offline - Diskutér Profil 
12. 8. 2011 08:50 Odeslat příspěvek
vpe píše
4honza píše
prostě jen nahlásí spojovací číslo

Takže si zjistím / nahlásím tvé a budeš platit za mě jo? :-) Anebo se checkuje jméno účtu či co? Nevím, jak to v praxi funguje, ale funguje to poměrně neefektivně myslím, viz problémy před časem u SIPO vs. mBanka.

V případě, že nahlásíš moje spojovací číslo, tak na tebe brzo naběhne exekutor :D, poněvadž nemám nikde povolené inkaso na SIPO. Pokud bych ho náhodou platil, tak je to normální krádež ;-) Mimochodem stejná jako když budu vědět, že platíš elektriku inkasem a znát tvoje číslo účtu (a budu předpokládat, že tam nemáš omezení na VS, třeba protože to daná banka vůbec nepodporuje - těch je mimochodem dost).

V SIPO také figuruje i tvoje jméno a adresa (kterou zná i dodavatel služby), inkasce takové informace dostává v datových souborech, takže není problém to ověřit při nastavovaní, ale jestli to někdo - nebo všichni dělají, to netuším.
vpe píše
Hele já mluvil o malém SVJ, kde zkrátka každý si hlídá svoje aby nedlužil a každý by si měl uvědomit, že pak 5 inkas SIPO za náklady 250 Kč dělá docela hodně na to, aby si někdo ve své režii nemohl zadat příkaz anebo tu složenku, která je asi o 10 Kč dražší jak u SIPO, poslat sám.

Paušální platba za méně než 200 účastníku SIPO je dle ceníku 200,- Kč, pak samozřejmě platí 3,10Kč za položku. Jestli se to SVJ vyplatí nebo bude dělat někdo kontrolu ručně - to si mohou spočítat sami, v případě pěti bytů to možná bude ochotný někdo dělat, ale původně diskuse byla o SVJ kde bydlí Patrik - psal o 23 jednotkách a dost pochybuju že v Praze najdou někoho, kdo jim to za ty peníze bude dělat každý měsíc.


Offline - Mírně pokročilý Profil 
12. 8. 2011 09:26 Odeslat příspěvek
4honza píše
Pokud bych ho náhodou platil, tak je to normální krádež ;-) Mimochodem stejná jako když budu vědět, že platíš elektriku inkasem a znát tvoje číslo účtu (a budu předpokládat, že tam nemáš omezení na VS, třeba protože to daná banka vůbec nepodporuje - těch je mimochodem dost).

No není to krádež, je to podvod a to pouze v tom případě, že bude prokázán úmysl, což lze prokázat leda tak, že se pachatel k tomu úmyslu přizná. Jinak to je pouze neúmyslný omyl, za který nenese žádnou trestní odpovědnost. Nese pak pouze hmotněprávní odpovědnost za svůj omyl (bezdůvodné obohacení).
:pozor


Offline - Nadšenec Profil 
12. 8. 2011 09:47 Odeslat příspěvek
1) Úmysl lze prokázat i jinak než přiznáním pachatele. Příkladně pirátu Lacinovi byl prokázán úmysl způsobit těžkou újmu na zdraví, že.
2) Vymáhat lze nejen vydání bezdůvodného obohacení, ale náhradu všech způsobených škod. Příkladně poplatek za jednorázovou úhradu SIPO, ale i čas a námahu tímto ztrávené, sankční úroky a smluvní pokuty neprovedené platby, škody způsobené zápisem do různých regitrů neplatičů, etc.


Offline - Diskutér Profil 
12. 8. 2011 10:14 Odeslat příspěvek
ultima__ratio píše
No není to krádež, je to podvod a to pouze v tom případě, že bude prokázán úmysl, což lze prokázat leda tak, že se pachatel k tomu úmyslu přizná...

Tak čekal jsem, že tu "někdo" vytáhne, že to není krádež podle § 205 TZ. Jistě, máš pravdu, že je to na klasifikaci podle § 209, pro mě je to prostě zloděj, co krade cizí peníze, proto krádež :-))

Jestli soud uvěří tomu, že "omylem" nahlásil číslo SIPO, které není konstruované, tak aby si někdo nějaké číslo náhodně vymyslel a zadal do systému, ale musí splňovat nějaká kritéria, dále se liší od jeho vlastního spojovacího čísla na x pozicích (nebo dokonce žádné nemá), to bych opravdu nechal na tom soudu :-)


Offline - Mírně pokročilý Profil 
12. 8. 2011 10:17 Odeslat příspěvek
1) Lacinovi byl prokázán úmysl na základě svědectví poškozeného (spolujezdce z Mazdy), který u soudu tvrdil, že na něj Lacina ukázal těsně před tím manévrem když jeli vedle sebe fakáče. V tom případě už je nedbalost vyloučena, protože Lacina tvrdil, že přejel do pravého pruhu a o té Mazdě jedoucí vedle něj nevěděl, což bylo tím svědectvím o fakáčovi vyloučeno. Stejně tak když se ten pachatel někomu přizná, že uvedl cizí spojovací číslo SIPO vědomě a ne omylem, tak lze u soudu úmysl také svědecky prokázat.
2) Vymáhat si může co chce, ale v občanskoprávním řízení, čili si bude platit navíc ještě náklady na soud a exekutora, což může být prodělečné, když ten druhý žádné peníze nemá. Tomu kdo uvedl omylem cizí spojovací číslo SIPO nehrozí žádný trestní postih, pouze mu vznikne dluh.


Offline - Diskutér Profil 
12. 8. 2011 10:22 Odeslat příspěvek
ultima__ratio píše
Tomu kdo uvedl omylem cizí spojovací číslo SIPO nehrozí žádný trestní postih, pouze mu vznikne dluh.

Tak proč to ještě neděláš? ;-) Ten omyl je právě většinou vyloučen, protože když se spleteš v jedné číslici, tak se těžko trefíš do existujícího SIPO. Dále viz argumenty dříve.


Offline - Mírně pokročilý Profil 
12. 8. 2011 10:30 Odeslat příspěvek
No omyl vyloučen není, např. napíše si spojovací číslo SIPO na kus papíru protože si ho nepamatuje a ani ho nepoužívá a hodí to do šuplíku, po roce bude to číslo potřebovat, samozřejmě si ho nepamatuje, ale pamatuje si, že si ho napsal na kus papíru a dal ho do nějakého šuplíku, prohrabe všechny šuplíky a na jednom papírku nalezne nějaké číslo, které by počtem číslic mohlo souhlasit se spojovacím číslem, nabyde tedy v dobré víře přesvědčení, že je to to jeho spojovací číslo a uvede ho. Když se pozdějí dozví, že to není jeho spojovací číslo a že strhávají peníze někomu jinému, tak je z toho celý nešťastný, ale šlo z jeho strany pouze o omyl a on neví, jak se mu tam ten papírek do šuplíku dostal a co to číslo vlasně znamenalo, když to nebylo spojovací číslo. Možná čísla na sportku nebo jinou sázkovou hru? Co teď bude s dluhem dělat neví, protože předpokládal, že mu SIPO strhávají a ostatní peníze na účtu tedy utratil a žádné jiné nemá.


Offline - Poslední varování Profil 
12. 8. 2011 10:42 Odeslat příspěvek
4honza píše
Paušální platba za méně než 200 účastníku SIPO je dle ceníku 200,- Kč, pak samozřejmě platí 3,10Kč za položku. Jestli se to SVJ vyplatí nebo bude dělat někdo kontrolu ručně - to si mohou spočítat sami, v případě pěti bytů to možná bude ochotný někdo dělat, ale původně diskuse byla o SVJ kde bydlí Patrik - psal o 23 jednotkách a dost pochybuju že v Praze najdou někoho, kdo jim to za ty peníze bude dělat každý měsíc.


Jenže z těch 23 neplatí SIPEM asi všichni a současně i toto množství asi má nějakou účetní a ta to 1-2x ročně zkontroluje a nikdo asi nechce být na nástěnce že dluží.

To už tady řešíme blbosti, zkrátka SIPO je nemoderní drahý přežitek pro pohodlné a neinformované lidi...


Offline - Nadšenec Profil 
12. 8. 2011 11:04 Odeslat příspěvek
ultima__ratio píše
1) Lacinovi byl prokázán úmysl na základě svědectví poškozeného (spolujezdce z Mazdy), který u soudu tvrdil, že na něj Lacina ukázal těsně před tím manévrem když jeli vedle sebe fakáče. V tom případě už je nedbalost vyloučena, protože Lacina tvrdil, že přejel do pravého pruhu a o té Mazdě jedoucí vedle něj nevěděl, což bylo tím svědectvím o fakáčovi vyloučeno. Stejně tak když se ten pachatel někomu přizná, že uvedl cizí spojovací číslo SIPO vědomě a ne omylem, tak lze u soudu úmysl také svědecky prokázat.
2) Vymáhat si může co chce, ale v občanskoprávním řízení, čili si bude platit navíc ještě náklady na soud a exekutora, což může být prodělečné, když ten druhý žádné peníze nemá. Tomu kdo uvedl omylem cizí spojovací číslo SIPO nehrozí žádný trestní postih, pouze mu vznikne dluh.

ad 1) Například Sankot si na toho fakáče nějak "vzpomněl" asi tak po měsíci, při prvním výslechu popsal děj úplně jinak. Tedy získat důkaz o úmyslu je velmi snadné, když je to potřeba :roll:
ad 2) Ano, to je velmi pravděpodobná varianta, že subjekt, který nemá naprosto žádný majetek si zřídí SIPO, aby tam mohl "omylem" zadat tvoje spojovací číslo (které typicky takový nemajetný subjekt zná) :roll:

Ano, použití SIPO má svá rizika, ale pokud mohu posoudit z osobní zkušenosti, jsou ta rizika menší než třeba nakládání s hotovými penězmi. Znám několik lidí, co byli okradeni, ztratili peněženku, dokonce vím o jednom oloupeném, ale nevím o nikom, koho by někdo zkusil vyluxovat přes SIPO. On totiž příjemce platby je velmi snadno dohledatelný, takže se do toho nikomu asi moc nechce.


Offline - Administrátor Profil 
12. 8. 2011 11:10 Odeslat příspěvek
vpe píše
4honza píše
Paušální platba za méně než 200 účastníku SIPO je dle ceníku 200,- Kč, pak samozřejmě platí 3,10Kč za položku. Jestli se to SVJ vyplatí nebo bude dělat někdo kontrolu ručně - to si mohou spočítat sami, v případě pěti bytů to možná bude ochotný někdo dělat, ale původně diskuse byla o SVJ kde bydlí Patrik - psal o 23 jednotkách a dost pochybuju že v Praze najdou někoho, kdo jim to za ty peníze bude dělat každý měsíc.


Jenže z těch 23 neplatí SIPEM asi všichni a současně i toto množství asi má nějakou účetní a ta to 1-2x ročně zkontroluje a nikdo asi nechce být na nástěnce že dluží.

To už tady řešíme blbosti, zkrátka SIPO je nemoderní drahý přežitek pro pohodlné a neinformované lidi...

SIPem plati uplne vsichni, proste jinak "najem" zaplatit nejde. Takovou zakladni agendu dela predseda (zadarmo).
Nahoru

Odeslat nové téma  Odeslat odpověď
Přejít na stránku Předchozí stránka  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 71  Další stránka
Stránka 10 z 71 [ Příspěvků: 1060 ]
Předchozí téma | Následující téma
Verze pro tisk


Hledat
Přeskočit na
 

Hledat

Zobrazit v normálním vzhledu
Podmínky pro užívání služby informační společnosti | Informace o zpracování osobních údajů | Cookies