FinExpert.cz

Přihlásit se


Předchozí stránka  |  Další stránka

Aktualne nejvyhodnejsi financovani

Offline - Inventář Profil 
28. 1. 2008 12:38 Odeslat příspěvek
Docela zajimavy clanek:
:arrow: http://www.penize.cz/41338-hypouvery-ve ... a-od-mbank

Skoda jenom, ze tam neni porovnani vice instituci. Je videt, ze zatimco Modra pyramida ma nizsi naroky, tak o to vic potom ty lidi zdime.

Premysl Tiser: je pravda, ze PRIBOR jde obecne nahoru:
http://www.cnb.cz/cs/financni_trhy/pene ... /denni.jsp

Staci si tady vylistovat rocni historii za treba rok 2007 a jsou to desiva cisla:
02.01.2007 - 2,48
31.12.2007 - 4,04

Jenze na druhou stranu, na co se u banky vazat? PRIBOR sami neovlivni, ale pokud si banky stanovuji vlastni uroky, tak tam treba i ten PRIBOR zohlednuji a pridavaji dalsi veci typu diskontni sazby atd, zjednodusene si muzou prirazit kolik chteji.
Poslední příspěvek


Offline - Kolemjdoucí Profil 
31. 1. 2008 13:51 Odeslat příspěvek
Zdravim, můžete mi objasnit v čem je "kouzlo" s životním pojištěním v hypotéce? Chystám se pořídit hypotéku a zatím sbírám informace. Slyšel jsem, ža většinu hypoték bez životní pojistky již ani sjednat nelze. Díky za odpověď VR


Offline - Inventář Profil 
31. 1. 2008 15:03 Odeslat příspěvek
vaclav76: tak ja jsem slysel naprosty opak, ze jiz nemusi byt vinkulace zivotka ve prospech banky.


Offline - Administrátor Profil 
31. 1. 2008 20:32 Odeslat příspěvek
vaclav76: no největší kouzlo je v tom, že agent dostane větší provizi

Jinak před daňovou reformou se dalo využít toho, že se daly z daní odečítat jak úroky zaplacené na hypotéce, tak platby pojistného na životní pojištění. Pro ty, kteří byli v nejvyšším daňovém pásmu tato kombinace potom vyjímečně mohla opravdu vyjít výhodněji.

Nyní, když došlo prakticky k rovné dani (úplně ne, protože ty s nízkými příjmy jsou zvýhodněni "slevou na dani"), toto postrádá smysl. I ty odpočty úroků z hypoték jsou nyní nižší. No a jak to bude do budoucna s odpočty na životní pojištění, těžko říct.

Hypotéky lze sjednat s i bez životní pojistky, záleží na výši hypotéky, kvalitě zástavy, atd. Pravdou je, že s životním pojištěním lze získat někdy hypotéku o něco levněji (zvláště, když je obojí sjednáno u stejné finanční skupiny).


Offline - Mírně pokročilý Profil 
24. 8. 2021 14:35 Odeslat příspěvek
Přátelé, dovolím si oprášit toto téma.
Stojím před problémem, jak zafinancovat koupi domu. Dům se bude dražit v exekučním řízení cca za měsíc. Bohužel v dražební vyhlášce se píše, že je nepřípustné financování hypotékou, která by byla ručená právě draženou nemovitostí (kvůli jistotě a rychlosti úhrady). Vydraženou nemovitost je zapotřebí plně zaplatit do pěti dnů od skončení dražby, čili stojím před otázkou, kde rychle sehnat cca 7mio (tuto sumu jsem si stanovil jako strop, přes který nejdu).
Moje situace je taková, že mám pravidelný doložitelný příjem z klasického pracovního poměru, který mi umožní platit splátku řekněme 25tis/m. Dále mám ve vlastnictví byt, který chci po koupi domu prodat a výtěžek využít ke splacení části dluhu. Pro banku jsem ale nevhodný klient, protože nemám čím ručit; bytem ručit nechci, protože ho pak chci hned prodat a hlavně nemá tak vysokou hodnotu. Spoluručitelství se chci raději vyhnout, nerad do svých záležitostí interesuju rodinu nebo známé (stát se může ledacos).

V ideálním světě bych si to představoval tak, že si půjčím 7mio, dům vydražím třeba za 6 nebo těch 7mio, přestěhuju se, obratem prodám byt řekněme za 4mio, prodám další drobné nemotosti typu garáž a pod., výnosem z prodejů umřit zásadní část dluhu a zbyde mi dluh cca 2mio., se kterým se už dá žít.

Pomiňme prosím naivitu snu v předchozím odstavci. Rád bych vás požádal o názor, jak tuto situaci řešit. Budu rád i za kritiku mého smýšlení, jsem v počátku celého procesu. Navíc mě tlačí čas, protože jak už jsem psal výše, dražba bude cca za měsíc a zrovna o tento dům dost stojím. Děkuju.


Offline - Nadšenec Profil 
24. 8. 2021 14:49 Odeslat příspěvek
A jaký je odhad ceny nemovitosti? Dnes se totiž v dražbách často dostanou i výš, než u běžného prodeje, když tam někdo neudrží nervy na uzdě. Co tak slýchám, tak už se v dražbách dají dobře koupit snad jen nějaké zarostlé chaty, kde o to nikdo nemá zájem, ale když se to vyseká, hned je cena násobně vyšší.

Už to není taková bomba, jako před lety, ty dražby...

A proč nejde ta hypotéka?

Já měl za to, že to jde a nakonec je to v zájmu i současného majitele, protože okruh lidí, kteří 7 mil. mají, je podstatně menší, než lidí, kteří si můžou vzít 7 mil. hypotéku.

https://www.finance.cz/520435-hypoteka- ... movitosti/


Offline - Mírně pokročilý Profil 
24. 8. 2021 14:57 Odeslat příspěvek
Hypotéka nejde, protože její zprocesování trvá moc dlouho. A exekutor chce peníze do pěti dnů od vydražení. Navíc banka neposkytne hypotéku na něco, o čem neví, za kolik to vlastně nakonec koupím.
Odhad ceny je někde kolem 5mio, vyvolávací cena je 4,5mio. Dům je prakticky nový (2014), pozemek denně udržovaný; v domě se doposud normálně bydlí (resp. momentálně probíhá vystěhování současných majitelů)


Offline - Nadšenec Profil 
24. 8. 2021 15:17 Odeslat příspěvek
Teď mě napadá, to má možná už pan exekutor "předjednané" pro někoho jiného....

Když jde takovýmhle způsobem zcela zbytečně proti nejvyššímu možnému výnosu z dražby. Kdyby měli takhle stěhovat mě a exekutor požadoval peníze na dřevo za 5 dní, určitě bych se ohradil.


Offline - Diskutér Profil 
24. 8. 2021 15:26 Odeslat příspěvek
muf2muf píše
Navíc banka neposkytne hypotéku na něco, o čem neví, za kolik to vlastně nakonec koupím.

Tomu moc nerozumím - banka běžně poskytuje "předfinancování" - takže neví co se za to koupí. Prostě stanoví rámec, který je ti ochotna půjčit (jestli se pak vejdeš do odhadu banky je věc druhá).
Takže tady bych neviděl problém na straně bank, ale u tebe protože chceš obejít riziko nečerpání - čemuž rozumím, měl bych to stejně, ale chyba banky to není.


Offline - Mírně pokročilý Profil 
24. 8. 2021 15:28 Odeslat příspěvek
Ale tohle už přeci vůbec není o tom, co si přeje vystěhovaný majitel. Ten může jen různými obstrukcemi oddalovat vystěhování. Tady jde o uspokojení potřeb věřitelů, ti jsou momentálně "vlastníky" dražené nemovitosti. A pokud chtějí peníze do pěti dnů, pak je tak holt chtějí. Nehledě na to, že netuším, jestli to dokonce nepožaduje zákon (jakože fakt nevím, je to jen myšlenka).

-- 24. 8. 2021 16:36 --

libol píše
muf2muf píše
Navíc banka neposkytne hypotéku na něco, o čem neví, za kolik to vlastně nakonec koupím.

Tomu moc nerozumím - banka běžně poskytuje "předfinancování" - takže neví co se za to koupí. Prostě stanoví rámec, který je ti ochotna půjčit (jestli se pak vejdeš do odhadu banky je věc druhá).
Takže tady bych neviděl problém na straně bank, ale u tebe protože chceš obejít riziko nečerpání - čemuž rozumím, měl bych to stejně, ale chyba banky to není.

Ne všechny banky to umožňují. Dnes jsem byl v ČSOB a dáma v kostýmku mi srazila sebevědomí. Předfinancování umožňují, ale dokud se nemovitost nestane mým majetkem a banka nebude mít zapsanou zástavu v LV, chová se tato "předhypotéka" jako spotřební úvěr za úplně jinou sazbu (konkrétně ČSOB mi spočetla něco pod 7%). Hloupé je, že při posuzování bonity této předhypotéky posuzují v podstatě parametry běžného spotřebního úvěru, takže 7mio za 7% měsíčně. Když to zkrátím - spočítala mi splátku asi 45tis a kvůli tomu bych neprošel sítem. Nic na věci nemění, že by šlo jen o jednu nebo dvě splátky, než by se z úvěru stala hypoška s přijatelnějšími 2,5%; banka takto posuzuje celý úvěr. Na tom jsem zkrachoval.
Chci se zeptat ještě v KB, ta snad umí něco podobného. Jinak Moneta neumí, Spořce se vyhýbám jak čert kříži, tam se ani ptát nebudu.


Offline - Nadšenec Profil 
24. 8. 2021 15:39 Odeslat příspěvek
No, pomineme-li fakt, že většina exekučně vystěhovaných jsou naprostá jelita, tak jejich zájmem, i když si to často neuvědomují, v souladu se kterým by měl exekutor postupovat, je prodat jejich majetek za co nejvyšší cenu, aby se buď uspokojilo co nejvíce věřitelů, nebo všichni a v ideálním případě dokonce aby jim něco zbylo.

Tzn. třeba zvýšit počet účastníků dražby tím, že povolím i financování hypotékou a lhůty se prodlouží. Ti věřitelé, pokud to došlo takhle daleko, tak čekají už několik let a měsíc navíc už je fakt nevytrhne.

Něco mi tam *****í, jako by těm, kteří se mají pokusit z toho získat co nejvíc, o to "co nejvíc" ani nešlo.

Máš někde link na dražební vyhlášku atp?


Offline - Mírně pokročilý Profil 
24. 8. 2021 16:01 Odeslat příspěvek
link jsem poslal do SZ


Offline - Diskutér Profil 
24. 8. 2021 16:11 Odeslat příspěvek
muf2muf: nevím osobně jsem neřešil, ale nabídka pro syna
- předhypotešní úvěr na 3 měsíce (prý až rok)
- normálně mu napočítají kolik by mu půjčili (třeba 7 mio) za jaký úrok a a jaká by byla splátka
- dokud nekoupí nesplácí nic, až koupí je to standardní hypotéka tj. jasně vklad do katastru a tak
- jediný problém je, že pokud by nečerpal je tam smluvní pokuta
- z okolí jsem nabyl dojmu, že je to standardní institut, že se v Praze s tebou nikdo při prodeji nebaví, pokud už nemáš hypošku předjednanou


Offline - Nadšenec Profil 
24. 8. 2021 16:20 Odeslat příspěvek
Už jsem ten dům mezitím našel sám. A kdo ti říkal o těch 5 dnech? Standardně by to měl být myslím měsíc a v té vyhlášce jsem nic takového neviděl.

No a jinak obcházet zuřivě banky a nejsem si jistý, jestli obcházíš ty nejvhodnější, ale bude to chtít asi zastavit i ten byt, což ti sníží potřebu vlastních peněz nejspíš na míru, na kterou dosáhneš, ale to by ještě musel proběhnout odhad a vklad zástavy atp.

Je to celé dost na rychlo....

A jinak současný pan majitel pěkné číslo... Jdou po něm 3 exekutoři, tak aby ti tam po vydražení ještě něco neskočilo... :-D


Offline - Mírně pokročilý Profil 
24. 8. 2021 17:06 Odeslat příspěvek
libol: Šlo by prosím zjistit od syna, která banka mu tohle nabízela?

yowie: Ten dům je v dražbě už podruhé. Je pravda, že teď to tam také nevidím, ale poprvé tam nějaký takový šibeniční termín byl (5 nebo 7 dní, už nevím). První dražba byla zrušena den před spuštěním, někdo podal námitku na výměru nemovitosti (aka obstrukce). to ale nic nemění na tom, že stejně nemůžu ručit tímhle domem. A zastavit byt nic neřeší, banka mi na něj půjčí 80% hodnoty. Což je tak polovina očekávané ceny tohodle domu v dražbě. Navíc, jak jsem říkal, současný byt do toho moc tahat nechci kvůli snažší prodejnosti po skončení dražby domu. Fakticky převést zástavu problém není, ale pro potenciálního kupce je vždy příjemnjší slyšet "žádné břemeno, žádná administrativní komplikace".
Nahoru

Odeslat nové téma  Odeslat odpověď
Přejít na stránku Předchozí stránka  1, 2, 3, #  Další stránka
Stránka 2 z 3 [ Příspěvků: 33 ]
Předchozí téma | Následující téma
Verze pro tisk


Hledat
Přeskočit na
 

Hledat

Zobrazit v normálním vzhledu
Podmínky pro užívání služby informační společnosti | Informace o zpracování osobních údajů | Cookies