Pronájem bytu

Stavební spoření, hypoteční, překlenovací a jiné úvěry, normy a předpisy

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod petka.k 1. 3. 2007 11:20

Ahoj,
prosím o pomoc. Pronajímám byt v osobním vlastnictví. Smlouvu máme uzavřenou na dobu určitou. Minulý měsíc došlo k tomu, že nájemce uhradil nájemné dost opožděně, proto mu bylo pohrozeno výpovědí v případě, že se to bude opakovat. Včera nám ovšem telefonoval s tím, že s námi chce ukončit nájemní smlouvu. Není problém, ale chce se vystěhovat k 15.3. Ve smlouvě však o výpovědní lhůtě není ani zmíňka, proto můj dotaz zní: platí, že musí dodržet smlouvu, tak jak je stavěná, tedy platná do 30.9. nebo se může takto rychle vystěhovat, čili mu bude navrácena vratná kauce v poměrné části? Jde o to, že já bych ho také nemohla vystěhovat ze dne na den, tak jak to platí v tomto opačném případě? Díky moc za radu a vaše zkušenosti....
petka.k
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 1. 3. 2007 12:41

Vše je uvedeno v § 710 občanského zákoníku.

1. Výpověď z bytu musí být písemná.
2. Zákonná výpovědní lhůta je 3 měsíce, musí zkončit ke konci kalendářního měsíce a začíná běžet k prvnímu dni měsíce následujícího po měsíci, v němž byla výpověď doručena druhému účastníkovy nájmu.

Čili ve vašem případě:
a) Nájemce vám musí doručit písemnou výpověď (což by mohl do konce března 2007 stihnout)
b) Výpovědní lhůta začíná běžet 1. dubna 2007
c) Nájem by tedy končil 30. června 2007

Varianta druhá je ta, že byste sepsali písemnou dohodu, kde lze uvést jakékoliv datum.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod petka.k 1. 3. 2007 12:59

Díky moc za odpověď a za odkaz na paragraf. On tu výpověď poslal snad včera nebo předevčírem, takže by to měl stihnout do konce února, ale to je jedno. Pokud je výpovědní lhůta tříměsíční, tak je to ok :) Jen ještě jedna věc, on stále tvrdí, že se prostě vystěhuje toho 15. Mě je celkem jedno, kdy se vystěhuje, ale pokud výpovědní lhůta je 3 měsíce, tak po něm můžu požadovat nájem za tři měsíce (příp. po odečení kauce) bez toho, zda byt užívá či ne, že?
petka.k
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 1. 3. 2007 19:01

Ano ... nájem můžete požadovat stále ....
Jinak je v té výpovědi uvedena ta lhůta (jak je dlouhá)? Pokud ne tak výpověď je neplatná protože nesplňuje podmínky. V zákoně je napsáno, že tam musí být uvedena lhůta a že minimální je 3 měsíce :-)
Pokud tam ta lhůta není tak je výpověď neplatná :-)

Jo a samozhřejmě tam nesmíte mít dalšího nájemníka dokud běží výpovědní lhůta :-)
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod henry_99 1. 3. 2007 20:30

Chudák nájemník :-) 8-)
Jsme tací, jaké nás vidí ostatní, proto je tak těžké být sám sebou...
henry_99
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rop 1. 3. 2007 21:43

Naše zákony jsou stavěny spíš na "chudák pronajímatel" :roll:
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 2. 3. 2007 07:00

Doporučuji se s nájemníkem dohodnout pokud možno maximálně po dobrém. Pokud dosud nedělal problémy, je možné že na nájem skutečně nemá. Nevím, jestli stojí kvůli pár tisícovkám za to, aby ten byt před opuštěním zničil. Jak se říká, zoufalí lidé, dělají zoufalé číny - bohužel už se staly takové případy, kdy nájemník, který věděl, že bude násilně vystěhován zalil odpady betonem, atd.
Ideální by byla domluva někde "na půl cesty" - např. za "neodbydlené" měsíce část nájemného, atd.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod petka.k 2. 3. 2007 11:41

Díky za všechny reakce :-) No dnes jsem si vyzvedla výpověď a výpovědní lhůtu neuvedl, pouze to, že ukončuje smlouvu k 15.3....
petka.k
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Pavel Mareš 2. 3. 2007 17:26

Nejlepší je se dohodnout na toho 15. Sejít se tam,vrátit klíče a nechat si podepsat předání bytu a zkontrolovat ho.Často se stává,že se lidi rozhodnou a jdou a pronajímatelby v tomhle byl spíš bit,kdyby jim bránil.Buďte ráda,že vám dosud platil.Jinak už dejte popřípadě inzerát na byt od 15.3.
Pavel Mareš
Návštěvník

Odeslat příspěvekod baruska 20. 12. 2007 17:22

Ahojky,
nutne bych potrebovala vzor vypovedi najemni smlouvy. nikde to nemuzu najit. uz jsem fakt zoufala.
moc moc diky predem.
Baruska
baruska
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Joezbrna 15. 5. 2011 11:42

S474N píše:Joezbrna: no kdyz si tutez tabulku aplikuji na Prahu/Brno, tak po finalnim vypoctu cloveku zbude jeste vice, nez je porizovaci cena bytu.

Mimochodem, kdyz uz ma clovek byt a pronajima ho, jak je to jednoduche s nalezenim najemnika za cenu, kterou clovek chce?

Musíš rozlišovat pořizovací cenu bytu před 15 lety (660.000,-, žádná výhodná privatizace, ale tržní cena podílu v družstvu) a tržní hodnotu bytu dnes (min. 1,5, spíše 1,7M). Kasírovat nájem 6.000,- je 72.000,- ročně, což je v druhém případě výnos sotva 0,5% p.a., zatímco v prvním přes 10% p.a.

Nalezení nájemníka: když netlačíš na pilu s nájemným (dáš ho tak 500-1000/měs. levněji než je v kraji zvykem), tak cca 4x inzerát (bezrealitky, vlastnici, byty, sreality, apod.), pár mailů, 2-4 odpoledne prohlídek, odmítnutí dvou podezřelých individuí, celkem 2-6 týdnů od prvního inzerátu po první platbu. Stačí takto?

Jinak byt držím, nekupoval jsem ho a nevlastním ho z důvodu pronajímání, prostě ho z nějakého důvodu momentálně nechci prodat, takže nájemníky beru současně jako hlídače, a raději vydělám o pár stovek méně, ale bez starostí.
Joezbrna
Nadšenec

Odeslat příspěvekod dr._lukas 15. 5. 2011 12:42

tak, tak ... opět z domu, kde bydlím: při privtizaci zakoupil jeden majitel 3+1 za cca. 100 tisíc.. a to je moc si myslím.. přesně to nevím, ale.. dnes to pronajímá bez služeb za 9 tisíc... za rok má peníze zpět a dnes jen rýžuje.. v bytě kromě oken neopravil nic.. bydleli tam jednu dobu mladí, tak jsme se seznámili a stačilo mě... To samé z mé zkušenosti s bytem 2+kk... majitel ho před pronájmem nabyl za 550.000,- ... vysokoškolský učitel.. takže dobrý plat... pronajímal mě ho za těch 6 tisíc.. za rok by na mě vyřížoval 72 tisíc.. za sedm a půl roku splacený.. no není to hezké?
dr._lukas
Inventář

Odeslat příspěvekod Joezbrna 15. 5. 2011 12:45

Mohlo by to být i hezčí. Ale já jsem skromný, nestěžuji si... 8-)

Jinak návratnost investice 8 let je tak akorát.

Samozřejmě privatizace za zlomek tržní ceny je prasárna... ale je to prasárna státu, že prodává státní (tedy náš společný) majetek za nepatrný zlomek jeho hodnoty, nikoliv chyba člověka, že nabízené možnosti využije.
Joezbrna
Nadšenec

Odeslat příspěvekod dr._lukas 15. 5. 2011 12:57

Však samozřejmě... spíš beru jako další prasárnu, že si jeden člověk mohl koupit těch bytů více.. viz. soused dole.. jeho rodiče mají někde svůj a u nás garsonku.. vše vesele za hrcprc.. další věc jim měli dát do smluv.. sankce a doplacení tržní ceny při prodeji dříve než za deset a více let... a také dohled a případné sankce, když by majitel byt začal pronajímat... Lidem to prodávali s tím, že tam budou bydlet a ne dělat byznys
dr._lukas
Inventář

Odeslat příspěvekod S474N 15. 5. 2011 14:04

Joezbrna: ja to rozlisuji na dnesni urovni. Dneska byt za ty penize nekoupim, takze to co NEKDY bylo je sice pekne, ale nyni jiz neproveditelne. Ano, po prevratu se dalo taky vydelat spousta penez, ale dulezity je tam ten minuly cas.
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář

Další stránka