"Bezrizikové investice" neexistují. V tomhle případě připadá v úvahu opravdu jenom nějaký druh termínovaného vkladu. A to buď v bance (v tuhle chvíli asi jedině ING s 1,9 % p. a.) nebo nějaké záložně.
Já (kromě jiných) mám 14 denní revolvingový termínovaný vklad u FIO. Úroková sazba se odvíjí od zůstatku, v tomto případě (zůstatek mezi 500 000 a 1 000 000 Kč) by činila 2,95 % p. a.
V obou případech je třeba založit si příslušný účet (v obou případech je to zdarma), u FIO se musí člověk stát ještě klientem záložny (členský vklad 1 Kč).
Zaregistroval jsem ještě masivní kampaň WPB (
http://www.wpb.cz), která má ještě lepší sazby (6 měsíců termíňák se zůstatkem nad 500 000 Kč má sazbu 4,05 % p. a.). Ale nic o ní nevím (podmínky pro členství, jak douho je na trhu,...). Každopádně i ta je pojištěná a v případě krachu hrozí ztráta max. 10 % vkladu.
Ze všech úrokových sazeb je třeba odečíst 15 % daň z příjmů. Při stejné sazbě tak vychází hůř než stejně zhodnocený fond. Jenže ten může zrovna před očekávaným výběrem klesnout a ze zisku je tak rázem ztráta. A bohužel někdy může být ve ztrátě i dlouhodobě. Např. známý dal v roce 2000 do Pioneeru 500 000 Kč a dneska tam má lehce přes tři sta tisíc

((
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.