Povinné ručení - amortizace

Povinné ručení, životní pojištění, cestovní pojištění, pojištění domácností, penzijní fondy

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod creativeman 25. 10. 2005 09:59

Dobrý den!Měl jsem autonehodu při které jsem nedobrzdil sve auto.Narazil jsem do P406r.v.97,nahlasil jsem skodnou udalost ,postizeny taky a dal auto opravit celková hodnota auta je cca150.000 a oprava stála udajně dle faktury 139.000 ale pojištovna odečetla amortizaci a zaplatila majiteli pouze 50.000 a ten chce rozdíl tedka po mě . Chtěl jsem se zeptat jakou šanci má v občansko-právním sporu. Autonehoda byla bez alkoholu a rychlost byla 40km/h . Nikomu se nic nestalo i když udajný poškozený si stěžuje na bolení hlavy ale po měsicí ? To si mohl mezitím udělat něco sám doma a tedka to na toto svést . Samozřejmě mám povin.ruč. u ČS - tu vyšší variantu 100.000.000.na zdraví a na škody tak právě nevím co mám dál s tímto dělat.
creativeman

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 26. 10. 2005 06:53

Rozhodně nic neplatit. Dělal jsem v pojišťovně a spoustu lidí to zkoušelo. Ať to dá klidně k soudu. A protože ví, že pojišťovna se jich nelekne, snaží ve "vyděsit" viníka tím, že se nebudou soudit s pojišťovnou, ale přímo s ním. Pokud by k tomu došlo, většina pojišťoven viníkovi přispívá na právní zastoupení, takže v tomto případě se obrátit na pojišťovnu se žádostí o pomoc.
Poškozený má dle zákona nárok pouze na náhradu způsobené škody - tedy pokud si místo starých dílů nechá dát nové má smůlu.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod já já já jenom já 28. 10. 2005 08:29

Samozřejmě vůbec nic neplatit! Svoji zákonnou povinnost jsi splnil a pojišťovna stanovila výši skutečné, časové škody. To, že majitel uvedeného vozítkja si ho nechal opravit o několik desítek tisíc koru dráž je jeho problém. Vím, je to hnusný a nepříjemné, člověk má naborurané auto a ještě mu pojišťovna zaplatí tak málo... Proto se v takovýchto případech vyplatí nechat si poslat peníze rozpočtem a potom hledat opravnu (samozřejmě neznačkovou), která by byla schopna to do této sumy opravit. V praxi totiž nikdy nedostaneš víc, než tím rozpočtem. A že ti hrozí soudem? Ať hrozí! Ať tě klidně zažaluje! Výhru máš ale jistou ty!
já já já jenom já

Odeslat příspěvekod (uzivatel odstranen) 26. 8. 2006 03:07

Za škodu, kterou jsi způsobil provozem vozidla, ručí pojišťovna. Nemá proti tobě žádnou šanci. Šanci by měl proti pojišťovně, ale s dobrým právníkem a na základě dobrého znaleckého posudku.
(uzivatel odstranen)
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod DOBRYJ 19. 4. 2008 23:04

Dobry den.
Před půlrokem koupil Felícii za 65t. Kč. r.v. 1997 najeto bylo 97 t.km. v perfektním stavu. Za půlroku najel dalších 15t.km., a nabouraly mne – totální škoda. Č. Pojišťovna stanovila hodnotu vozidla ke dni p.udalosti na 42 400Kč. Chtěl by vedet podle čeho to vypočítavá pojišťovna a má vyznám odvolávat a jaký postup? Mel auto koupené na spotřebitelský úvěr a mam splácet ještě 60 000tis.

Předem dekuji.
DOBRYJ
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 20. 4. 2008 07:38

Vychází se z průměrné ceny daného typu vozidla příslušného roku výroby a počtu najetých kilometrů (srovnáním cen v bazarech, někdy i ve stejném regionu v jakém má poškozený sídlo; tak může dojít k tomu, že poškozený v Praze dostane jinou náhradu, než poškozený v severních Čechách). To jestli jsi auto koupil moc draze (ať proto, že ses nechal natáhnout nebo navýšením kvůli spotřebitelskému úvěru nebo proto, že auto bylo v lepším stavu než je na daný rok výroby a počet najetých kilometrů obvyklé) pojišťovnu nezajímá. Ze zákona má poškozený nárok na úhradu vzniklé škody - a tady je právě ten kámen úrazu - stanovení výše té škody - jakou mělo auto v době pojistné události hodnotu?
Samozřejmě odvolávat se smysl má, jak se říká "líná huba, holé neštěstí" - dopis na pojišťovnu bych určitě poslal, bude to stát cca dvacku a třeba z ní nějaká ta tisícovka ještě vypadne. Pokud budeš neúspěšný, je možné se obrátit ještě třeba na právníka nebo specializované firmy zabývající se likvidací pojistných událostí - i když ty většinou berou lidi jen před zahájením celého procesu - před nahlášením, ale pokusit se o to můžeš. Někdy to dělají i "zdarma" (nechají si to pak proplatit od pojišťovny), každopádně nejdřív si obejdi bazary a zjisti si, za kolik se takové auto prodává, pokud to nebude výrazně více než vyplacená částka, tak bych víc než ten dopis nezkoušel.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod medabeda 20. 4. 2008 14:18

Podíval jsem se letmo na stránky jistého největšího autobazaru a ta cena 65 kKč za Felicii z r. 1997, pokud byla v perfektním stavu, rozhodně není přemrštěná. Takže bych pojišťovnu zdvořile poprosil, ať mi za těch nabízených 42 kKč seženou stejně staré auto a ve stejném stavu, že to od nich velmi rád koupím.
BTW stejně to zkoušela pojišťovna na známého, kterému auto zrušil Ukrajinec. Za cenu, kterou mu slavná Česká nabídla, se taková auta sice prodávala, jenže o 2-3 roky starší a s menší výbavou... Nenechal se odbýt, takže nakonec Česká se skřípěním zubů vyplatila cca o 15% víc proti původní částce.
Koupit auto na úvěr a nepojistit ho je dost o hubu, havarijní pojištění by tě přišlo tak na 2 tisíce ročně a měl jsi klid.
medabeda
Návštěvník

Odeslat příspěvekod DOBRYJ 21. 4. 2008 10:17

U mne průměr vychází přesně 50tis.Určite budu odvolávat. Mam ještě jednu otázku. Nabouraly nás cestou do práce, takže já a dva spolujezdce nedorazily do práce. Je to na ušlou mzdu anebo ne?
Dali 26tis., na učet a za 16tis., mam prodat vrak, celkem 42tis.
DOBRYJ
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 21. 4. 2008 16:51

V rámci povinného ručení je možné uplatit jakoukoliv vzniklou škodu, samozřejmě záleží na tom, co pojišťovna uzná, ale tohle by měla.
Samozřejmě je potřeba potvrzení od zaměstnavatele o výši mzdy a o tom, že jí skutečně nedostal.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod Mišánek 18. 11. 2008 17:24

Ahoj, chtěla jsem se zeptat. Měla jsem autonehodu,ale jsem poškozená a bylo mi řečeno, že pojišťovna mi nezaplatí celou částku. Auto není sice starší 5 let,ale má najeto více jak 100000km,je to v nějaké vyhlášce.Ale tu teď měli měnit a nevim, zda už to je odsouhlasené :-( . Můžete mi poradit? Nechce se nám to tahat po soudech.
Mišánek
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 18. 11. 2008 17:36

No, bohužel je to tak, rozhodně to bude zkoušet. Samozřejmě bude záležet na té konkrétní součástce (na některé bude mít počet najetých km větší vliv na jinou menší) a i na "vytrvalosti" poškozeného.
Jsou i specializované firmy, které se zabývají likvidací škod (a náklady na svojí činnost si uplatní jako součást škody), bohužel odlišit je od těch, které "jen donesou formulář na pojišťovnu" je nemožné (bez pozitivních referencí a i ty nemusí být úplně objektivní - málokdy poškozený skutečně ví, kolik by dostal, pokud by ho daná firma nezastupovala). Někdy se poškozenému podaří vybojovat i náhradu za snížení hodnoty vozidla (bourané).
Ve vyhlášce nic takového není, ale platí obecné pravidlo, že poškozený má nárok na náhradu způsobené škody - a zde je jádro pudla, když je poškozen starý díl, má poškozený nárok na díl nový? Pojišťovny zastávají názor že ne.
Podle mého názoru by bylo nejlepší, pokud by pojišťovny byly povinny poskytovat naturální plnění - tedy byly by povinny uvést automobil do stavu před nehodou "ať to stojí, co to stojí" popř. obstarat adekvátní náhradu (v případě totální škody), možná se k něčemu takovému časem dopracujeme - bude to ovšem znamenat velmi výrazné zvýšení ceny POV.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod Tomáš Marný 18. 11. 2008 18:59

PatrikChrz píše:Ve vyhlášce nic takového není, ale platí obecné pravidlo, že poškozený má nárok na náhradu způsobené škody - a zde je jádro pudla, když je poškozen starý díl, má poškozený nárok na díl nový? Pojišťovny zastávají názor že ne.

Pokud vím, tenhle názor nezastávají pojišťovny, ale Nejvyšší (či Vrchní nebo jiný podobný) soud, plný bolševických budižkničemů. Neodečítání amortizace při havárii má být v novele občanského zákoníku, cca 1-2 týdny zpět o tom byla zpráva tuším na iDěsu...
SZ přijímám pouze od lidí s IQ vyšším, než mám sám ;-).
Tomáš Marný
Inventář

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 18. 11. 2008 20:20

No pokud to projde můžeme se těšit na výrazné zdražení povinného ručení, i když na druhou stranu je to tak správně, proč by toho černého Petra měl držet poškozený.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod mikicz 18. 11. 2008 20:28

PatrikChrz: tak za prvé, PR se zdražuje pořád a pojišťovny pořád vydělávají... za druhé, auto nemáš, tak se neboj :) no a za třetí, je jenom správně, že u nezaviněné nehody mi pojišťovna zaplatí uvedení do stavu před nehodou a ne nějakou vlastní kalkulaci s amortizací podle věku místo podle opotřebení. Například blatníky na mém 14 let starém autě navykazují díky poziunku žádné opotřebení a jsou jako nové, tak chci aby takové byly i po opravě a ne že mi řeknou že mají nulovou hodnotu a mám smůlu.
it is not about the money. it is about sending a message
mikicz
Inventář

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 18. 11. 2008 20:42

mikicz: vždyť já říkám že je to tak správně. Auto sice nemám, ale garáž už jo :D . I když dokud budu bydlet v Praze a dělat tam kde dělám (pohodlných 30 minut metrem) a to co dělám tak o něm neuvažuju.

Když jsem ještě v tomhle oboru pracoval, tak bylo POV pro všechny pojišťovny prodělečné, jak je to teď nevím, ale zlatý důl to dle mého názoru nebude (možná tak pro ty, co si umí "vyzobat rozinky z dortu", ale v globálu asi nic moc).
PatrikChrz
Administrátor

Další stránka